Kapari nedir, faydaları nelerdir?

Kapari, halk arasında gebre otu, gebere otu olarak bilinen, çalı özelliği gösteren, dik veya yatık yetişebilen bir bitkidir.

Google Haberlere Abone ol
Kapari nedir, faydaları nelerdir?

Kapari, halk arasında gebre otu, gebere otu olarak bilinen, çalı özelliği gösteren, dik veya yatık yetişebilen bir bitkidir. Akdeniz iklimini sevse de, Karadeniz dışında tüm bölgelerimizde doğal olarak yetişmektedir. Capparaceae familyasına ait olan bitki, iklim uygunsa denizden 1800 mt yükseklerde bile yetişebilir. İklimin durumuna göre, Mayıs ayından Ağustos- Eylül ayına kadar çiçeklenmesini sürdürür. Yetişmek için kalsiyum, potasyum ve fosfor bakımından zengin killi ve kalkerli olan toprakları ister. 

Doğada yetişen bitkinin tohumlarıyla üretimi de yapılmaktadır. Ağustos ve Eylül aylarında oluşan meyvelerinden elde edilen tohumlar, Mart ayı sonunda özel olarak hazırlanmış fidan yastığına dikilir. Fidanlığın yabani ot ve mantardan korunması için, süzgeçle sulanması ve plastik bir örtüyle örtülmesi gerekir. 20-25 günde çimlenen tohumlar, düzenli olarak sulanmalı ve ilaçlanmalıdır. Kasım ayından itibaren dikime hazır olan fideler usulüne uygun dikildiyse, yaz aylarında bir metreye kadar uzayabilir. Mayıs ayından itibaren toplanan çiçek tomurcukları, %20 tuzlu suda veya bir kat tuz ile bir kat kapari konularak saklanır. İçeriğinde vitamin ve minerallerin bolca olduğu çiçek tomurcukları, boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayinde kullanılır. Konserve olarak ta hazırlanan bitki, salata, et, balık, turşu ve pizzaların yanında garnitür olarak kullanılır. İhracatı da yapılan bitki, yeni iş alanları açılmasında da etkili olmuştur. Derin kökleriyle erozyon önleyici yapısı da bulunmaktadır. Yetiştiriciliği mutlaka fideler ile yapılmalıdır. Doğadan sökerek dikmek sağlıklı olmamaktadır.

Kapari bitkisinin faydaları nelerdir?

  • Cinsel gücü arttıran etkileri bulunmaktadır.
  • İdrar ve balgam söktürücü özellikleri vardır.
  • Kabızlığı gidermek için kullanılan bitkiler arasındadır.
  • Vücudunuzda olan solucanları düşürmenizde yardımcı olacaktır.
  • Romatizma ağrılarını gidermekte oldukça etkilidir.
  • Felç ve iskorpit hastalığına faydalıdır.
  • Gut rahatsızlığı, hemoroit ve dalak büyümelerinde kullanılmaktadır.
  • Tümörleri küçültmek için kullanılır.
  • Karaciğer fonksiyonlarını ve adet düzensizliklerini ayarlar.
  • Diş ağrılarını etkin bir şekilde azaltır.
  • MS hastalığında yardımcı bir bitkidir.

Uluslararası kanser enstitüsünün kanseri önlemek için hazırladığı ekstrakt yapımında kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Kapari bitkisinin karpuza benzeyen, bezelye büyüklüğündeki meyveleri, İspanyollar tarafından koruma altına alınıp, milli bitki ilan edilmiştir. Bu bitki sayesinde, ülke ekonomisine oldukça fazla getiri sağlamışlardır. Ülkemizde de son yıllarda üretimine hız verildiği görülmektedir. Bitkinin tomurcuklarından, dal uçlarına, meyvelerine kadar tamamı değerlendirilebiliyor. Kökleri bile ilaç, boya ve kozmetik alanlarında kullanılıyor. 

Doğada kendiliğinden çimlenmesini karıncalara borçlu olan bitki, fidanla yetiştirmeden tam olarak randıman alabileceğiniz özelliktedir. Toprak kaybına mani olmak ve tarıma elverişli olmayan kıraç alanları değerlendirmek isterseniz, bu bitkiyi yetiştirmenizi tavsiye ederiz. Kapari bitkisinin ekonomik getirisinin yüksek olması cazip hale gelmesine sebep olarak görülmektedir. Ülkemizde fazla tanıtılmadığı için, tüketimi oldukça azdır. Böylesine faydalı bir bitkinin tüketilmesini özellikle öneririz.

Yorumlar