Kadir Gecesi ne zaman?

İslam alemi için en önemli gecelerden olan Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek.

Google Haberlere Abone ol
Kadir Gecesi ne zaman?

Dinimizde çok önemli yere sahip olan dini gün ve gecelerden olan 2017 Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? 

Ramazan ayına girmemizle birlikte vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biride Kadir Gecesinin ne zaman olduğu. Peki Kadir Gecesi ne zaman? 

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

İslam alemi için dini gecelerin için en önemlilerinden biride Kadir Gecesidir. Bu yıl ramazan ayının 27. gecesinde idrak edilecek olan Kadir Gecesi 21 Haziran'ı 22 Haziran'a bağlayan gecede idrak edilecek. Kadir gecesi Kur'an Kerim'de de bahsedilen önemli gecelerden biridir. 

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin öneminden şu şekilde bahsedilmektedir. 

'' Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku'an okuyarak ve dua ederek geçirirler.

KADİR GECESİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Yorumlar