İmamsız kalan camiler harebeye döndü

Mardin'in Yüceli köyünde imamsız kalan iki cami harabeye döndü. Belde büyüklüğündeki köyde 4 cami bulunuyor, ikisi harabeye dönmüş durumda. Diğer iki caminin imamları da fahri imamlar.

Google Haberlere Abone ol
İmamsız kalan camiler harebeye döndü

Mardin'in Kızıltepe (Qoser)  ilçesine bağlı Yüceli (Xursa Navê köyü) Mahallesi'nde imam evi olmadığı için uzun yıllardır köye resmi imam gelmiyor. 4 caminin bulunduğu 200 haneli köyde camilerden 2'si kapanırken, 2'sinde ise fahri imamlar görev yapıyor. Dini vecibelerini yerine getirmede zorluk yaşayan köy halkı bir an önce imam evi yapılması talebinde bulunurken, çocuklar ise imam olmadığı için ne namaz kılmayı ne de Kur'an-ı Kerim okumayı bildiklerini söylediler.

Yaklaşık 40 yıldır Hacı Hüseyin Camisi'nde gönüllü olarak fahri imamlık yapan Mehmet Sait Örnek, imam kadrosu bulunan camiye, köyde imam evi olmadığı için imamların gelmediğini söyledi. Örnek, "Resmi imamlar köyümüzdeki camilere atanıyor fakat imam evi olmadığı için köye gelemiyorlar. Köyümüzde yaklaşık 200 ev ve 4 cami var. 2 cami tamamen kapatılmış. Başka bir camiye de fahri imam bakıyor ve buna da ben bakıyorum. Biz de görev yapmasak bu camiler de kapanacak. Cami için imamın evi şarttır, olması gerekir. İmam evi olmadığı için şu an 2 cami kapalıdır. İsteğimiz imam evinin yapılmasıdır. Ev yapılsa imamın kadrosu vardır ama ev olmadığı için imam Kızıltepe'dedir. Araba olsa ancak şoför olmasa ne olacak? O araba evin önünde çürüyüp gidecek. Cami de böyledir." dedi.

"İmam olmadığı için cami kapatılmış"

Dedesinin ismini taşıyan Hacı İzzet Camisi'nin imam evi olmadığı için ibadete kapalı olduğunu belirten Yusuf Örnek, şunları söyledi: "Dedem 47 yıl önce bu camiyi yaptırmış. Bizler bu camiye bir imamın verilmesini, imamın evinin yapılmasını istiyoruz. Yaklaşık bir iki yıldır imam olmadığı için cami kapatılmış. İmam evi yapılsın, eskisi gibi burada namaz kılalım, ibadetlerimizi yapalım. Caminin eksikliği de çoktur, giderilmesini istiyoruz. Zaten ev olsa imam gelir. Caminin kadrosu var. Şu anda mahalle olarak köyün ortasındaki camiye gidiyoruz. Yaklaşık 20-30 erkek gidip, orada namaz kılıyoruz. İmamın evi yapılsa imam gelir çünkü kadrosu vardır. Caminin halini görüyorsunuz. İmam olmazsa cami de bu hale gelir. İnşallah devlet ilgilenir.

"İmam evi yapılsın ki imam da gelsin"

Hacı İzzet Camisi'nin ibadete açılması için bir an önce imam evinin yapılmasını istediklerini dile getiren Halime Örnek, "İmamın evinin yapılmasını istiyoruz. Tek başıma gelip camide namaz kılıyorum. İmam evi yapılsın ki imam da gelsin, burada görev yapsın. Allah için bunu yapan da sevap kazanır. İmam olmadığı için kimse gelip burada namaz kılmıyor. Hükümetten yardım istiyoruz, hükümet yardım yapsa imam gelir. Cami var ama ne imam var ne de evi. Hem imamın gelmesini istiyoruz hem de imamın evinin yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullanıldı.

"Ezan sesine hasret kaldık"

Eski imam Molla Aziz vefat ettikten sonra caminin sahipsiz kaldığını ifade eden Emine Örnek, camiye sahip çıkılması gerektiğini belirterek, "Allah'ın evi nasıl böyle sahipsiz oluyor? Biz de Müslümanız, neden camimizin imamı yok? İmamın evini yapsınlar ki imam gelsin. Her gün imamın ezan okumasını ve ezan sesini duymak istiyoruz. Ramazan ayındayız ve imamımız yok. Ezan sesi kulağınıza gelmiyor. Öyle oluyor mu, Müslüman değil miyiz? Niçin bize imam gelmiyor? Camimiz köyün çöplüğüne dönmüş. Sabahtan akşama kadar çocuklar gelip oynuyorlar. Günah değil midir? Camimiz sahipsizdir. Molla Aziz zamanında kendisi bakıyordu. Kendisi vefat ettikten sonra sahipsiz kaldı. Allah'ın evidir, kendi evimizden daha çok sahip çıkmamız gerekir. Allah'ın evi nasıl sahipsiz oluyor burada? Kimse sormuyor, sahip çıkmıyor." şeklinde konuştu.

"Çocuklar nasıl gelip Kur'an öğrenecek?"

"Cami kapalı olsa çocuklar nasıl gelip, Kur'an-ı Kerim okuyacaklar?" diye soran Ata Örnek, "Eskiden burası Kur'an kursuydu. 30 yıl önce burada Kur'an öğrendik. İmam olmadığı için bakımsızdır. Müftülük bakmazsa nasıl Kur'an kursu olacak, çocuklar nasıl gelip Kur'an öğrenecek? İmam olmasa bakımsız kalsa burada çöp de olur, her şey olur. Seyda vefat ettikten sonra burası kapatıldı." dedi.

Vefat eden eski imam Molla Aziz'in oğlu Abdüsselam Aygün, imam olmadığı için gençlerin İslami eğitim alamadığını bildirerek, "Babam yaklaşık 50 yıl burada hizmet yaptı. Öğrenci okutuyordu, medrese usulü ders veriyordu. Medrese öğrencileri vardı. Ondan sonra Kur'an kursu ile devam etti. Şu an 20 yaşın altında olan gençlerimiz Kur'an-ı Kerim'i bilmiyor. Dinin temel bilgilerini sorsanız bilemezler. Çünkü Kur'an-ı Kerim dersi verilmiyor. Burada da Kur'an dersi verilmesini istiyoruz. Caminin imamı olmadığı için şu an kapalıdır. Su havuzunun kapısını çaldılar, minarenin kapısını kırdılar. Buna sahip çıkılmazsa kapılarını, pencerelerini götürürler. Bu cami harabe kalacak. Müftülük ve Diyanet İşleri Başkanlığı olsun, kim tarafından olursa olsun bir imamın gelmesini istiyoruz. Buraya hizmet versinler. Kur'an dersi verilsin, Kur'an kursu tekrar açılsın. Hiç olmazsa bu yeni neslimiz dinin temelini, Kur'an'ı öğrensinler, bunu istiyoruz." diye konuştu.

Hacı Hüseyin Camisi'nde gönüllü olarak fahri imamlık yapan Hüseyin Örnek ile birlikte camide hizmet veren Murat Örnek, kalacak evleri olmadığı için imamların köye gelemediğini ve camilerin sahipsiz kaldığını söyledi.

Üniversiteli genç, ihtiyaçtan camide müezzinlik yapıyor

Örnek, "4 yıllık üniversiteyi dereceyle bitirdim, bir işe yerleşemedim. Köyde böyle bir ihtiyaç olduğu için 7 yıldır müezzinlik yapıyorum. İmamlığı ise dayım yapıyor. Dayım olmadığı zaman da imamlık yapıyorum. Zaten 2 tane camimiz kökten kapandı. Duvarları, kliması, her şeyleri bozuldu, berbat haldeler. İlk önce bu 2 camiye bakım yapılması gerekiyor. Ondan sonra imam evinin bir an önce yapılması gerekiyor ki imamlar gelebilsin. Taziye evimiz yok. 10-15 hanelik köylere taziye evleri yapılıyor. 250 hanelik bir köyümüz var ama bir taziye evimiz yok. Taziyelerimizi çadırlarda, camide yapıyoruz. Benim bulunduğum camide bir sıkıntımız yok, her şey dört dörtlük. 2 camide sıkıntı var, bir sürü bakım yapılması gerekiyor. Asıl sorun imam evi olmadığı için imamlar gelmiyor. İmamlar gelmediği için de camiler sahipsiz kalıyor, bakımsız kalıyor ve kapatılıyor. Köyümüze hafta sonu piknik için birçok kişi geliyor. Bu camide hemen bahçelerin yanında namaz için camiye geliyorlar ama caminin kapalı olduğunu görüyorlar. İmam yok, cami kapalı ve öylece geri dönüyorlar." şeklinde konuştu.

"Kur'an'ı ve namazı öğrenmemiz için imam istiyoruz"

Köydeki çocuklardan Abdullah Örnek, "Burada imam yok. İmam olmadığı için ben ve arkadaşlarım namaz kılmasını, Kur'an-ı Kerim okumasını bilmiyoruz. Kur'an'ı ve namazı öğrenmemiz için bir imamın köye gelmesini istiyoruz." dedi.

Çocuklardan Celil Kızıldağ ise 14 yaşında olmasına rağmen namaz kılmayı ve Kur'an okumayı bilmediğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Köyümüze bir imam gelsin. Bize namazı, Kur'an'ı öğretsin. İmamın ezan okumasını istiyoruz. 14 yaşındayım, namaz kılmasını, Kur'an okumasını bilmiyorum. Namaza nereden başlayacağımızı bilmiyoruz."

Nezir Örnek ise "Camimiz için bir imamın gelmesini istiyorum. Caminin halini görüyorsunuz, berbat bir haldedir. Bir imam gelsin ve evi de yapılsın ki bize Kur'an'ı öğretsin. Ne Kur'an okumasını ne de namaz kılmasını biliyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar