Dondurma

Dondurma, genellikle yaz aylarında çok tüketilen, aşırı sıcak havalardan dolayı vücutta oluşan harareti yok etmek amacıyla yenen, soğuk bir şekilde tüketilen, ve buz veya katı şeklindeki yiyeceklerdir.

Google Haberlere Abone ol
Dondurma
Dondurma, genellikle yaz aylarında çok tüketilen, aşırı sıcak havalardan dolayı vücutta oluşan harareti yok etmek amacıyla yenen, soğuk bir şekilde tüketilen, ve buz veya katı şeklindeki yiyeceklerdir. Dondurmalar özellikle çocuklar tarafından tadının çok lezzetli olması dolayısıyla çok tercih edilmektedir. Tabi ki sadece çocuklar yer tarzında bir sınırlama getiremeyiz, bir çok yetişkin de severek dondurma tüketmektedir.Dondurma tüketimi, çoğunlukla sıcak iklim ülkelerinde görülmektedir.Ülkemizde de yazın sıcaklık çoğu batı ilimizde 40 dereceden bile daha yukarı çıkıyor.Bu da serinleme ihtiyacını beraberinde getiriyor. Dondurmanın bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi, öncelikle çok sıcak havalarda tüketilerek vücutta rahatlama hissi yaratma, ve aşırı sıcaktan dolayı oluşan bunalımı önleme, diğer bir sebebi ise tadının çok güzel olması. Çeşitli aromalarla desteklenen dondurmalar, özellikle de çikolatalı  dondurmalar çok tüketilmektedir. Her ne kadar kimyasal maddeler katılarak yapılmış olsa da dondurmaların tatları epey güzel. Bir çok dondurmada kıvamı iyi tutturabilmek için çeşitli maddeler kullanılır. Bunların başında da kıvam arttırıcı maddeler gelir. Bu maddeler canlı vücudu için zararlıdır, fakat çok fazla derecede vücuda alınmaz ise pek sorun yaratmaz. Onun dışında da dondurmada pek çok zararlı madde bulunabilir, fakat çok tüketilmemesi durumunda bireye çok zarar vermez.

Dondurmalar, küçük veya büyük olarak da farklı kategorize edilir. Bir çok satış noktasındaki dondurma markalarının dolaplarında bulunan dondurmalar, bazı dondurmalar konserve kutusu gibi bir kutu içerisinde muhafaza edilir, bazıları ise poşet tarzındaki ambalajlarda, bazıları da özel kutularda muhafaza edilir ve tüketiciye ulaştırılır. Özellikle satın aldığınız dondurmayı aile bireylerinizin hepsi yiyecek ise, kutu dondurma satın alıp, özel dondurma tabaklarına top top yerleştirerek, aile bireyleri arasında bölüştürerek tüketebilirsiniz. Onun dışında bireysel kullanım için yine tekli ambalajlar şeklinde bir çok dondurma da satılmaktadır. Saklama çeşitlerine göre farklı ayrılan dondurmalar, yapılış şekillerine göre de farklı ayrılmaktadır. Örneğin buz dondurmalar, adı üzerinde buzdan yapılmaktadır. Buz , sıvının direk dondurulmuş hali olduğu için, daha soğuktur, ve tüketilmesi durumunda diğer dondurmalardan daha çok haz verir, çünkü sıcak havanın verdiği etkiyi en aza indirmenin yolu, buzlu dondurma yemektir. Buzlu dondurmalar arasında da bir çok farklı aromalı dondurmalar vardır. Örneğin karadutlu, limonatalı, çilekli vs. bir çok farklı buz dondurma bulunmaktadır. Buz dondurmaların dışında diğer dondurmalar genellikle kıvam artırıcılar kullanılarak sıvıların daha katı özellik kazanmalarıyla oluşturulur. Bu dondurmaların çoğunda genellikle çikolata ve vanilya maddeleri hakimdir. Yine bu dondurmalar da özellikle çocuklar tarafından çok fazla tüketilmektedir. Dondurma sektörü, asla bitmeyecek ve pazar payı çok yüksek olan bir sektördür. Öyle ki yaz ayı geldiğinde çoğu satış noktasında, en ufak köy bakkallarında bile dondurma dolapları görürsünüz. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri de vücut ısısını dengelemektir. Dolayısıyla sıcak günlerde vücutta oluşan fazla ısı duyarlılığı, dondurma yenerek vücuttan atılabilir. Dolayısıyla da dondurmayı herkes tüketebilir. Dondurma sektörünün tek olumsuz yanı ise, kışın satışının olanaksız olmasıdır. Kışın havaların soğuk olmasından dolayı dondurma pek fazla tercih edilmez. Dolayısıyla da kışın dondurma tüketimi yok denecek kadar azdır.

Yorumlar