Diyanet Fetva Hattı telefon numarası kaç, alo fetva hattı iletişim bilgileri nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurulan Alo Fetva Hattı ve 7/24 Alo fetva hattı numarası bazı vatandaşlar bilmez ancak değişti. Diyanet'in yeni numarası ise belli oldu. Diyanet'in yeni iletişim hattı telefon numarası kaçtır?

Google Haberlere Abone ol
Diyanet Fetva Hattı telefon numarası kaç?

Diyanet Fetva Hattı telefon numarası kaç, alo iletişim bilgileri nedir? numarası değişti, yeni 7/24 alo fetva hattı numarası kaç diye soran vatandaşlar için gerekli olan bilgileri, derlemeleri buraya aldık. Diyanet telefon numarası özellikle de dini konularda bazı soruları olan, akıllarındaki şüpheleri gidermek isteyen Müslüman vatandaşlarımız için bir ihtiyaç halini almış durumda.

Diyanetin telefon numarası ile ilgili makamlara ulaşan vatandaşlar sorularına ihtiyaç duydukları cevabı almaya çalışıyor. Ancak, vatandaşlar bu ihtiyaçlarını karşılamak için Alo Fetva Hattı numarası kaç diye sık sık soruyor.

Diyanet telefon numarası bazı vatandaşlar bilmez ancak değişti. Alo Fetva hattı yeni numarası ise belli oldu. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından değiştirildi. Diyanet ilgili birimi, hassasiyetleri yüksek olan vatandaşların müracaat ettiği kurumlardan biri haline geldi. Vatandaşların günlük hayatında karşılaştığı sorunların dini mahiyetini öğrenmek için ilk başvurdukları nokta oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan 'ücretsiz fetva hattı numarası' kesintisiz bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor.

İslam dini konusunda merak edilen bütün soruları cevaplamaya çalışan Diyanet'in ücretsiz fetva hattı onlarca kişiyle hizmet sunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 7/24 Alo Fetva Hattı olarak daha önce 444'lü bir hat kullanılıyordu. Ancak daha sonra bu hat iptal edilerek sabit hatlardan ve cep telefonlarından ücretsiz aranabilen Alo 190 Dini Danışma projesi yürürlüğe girdi.

Diyanet Fetva Hattı Numarası

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen yoğun taleplere daha hızlı cevap verebilmek amacıyla 'Dini Danışma Hattı'nı yenilemişti. "Alo 190 Dini Danışma" olarak yeniden düzenlenen hatta, yurt içinden ve cep telefonlarından ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının dini soruları cevaplandırmak üzere kurduğu 444 1 789 numaralı fetva hattında değişikliğe gidildi. Vatandaşlardan gelen yoğun talebe daha hızlı cevap verebilmek ve ücretsiz olarak daha geniş toplum kesimlerine ulaşabilmek amacıyla oluşturulan Dini Danışma Hattı'nın yeni numarası "190" olarak belirlendi. Sabit ve cep telefonlarından 190 numarasını çevirerek, bulundukları şehrin il müftülüğüne bağlanacak olan vatandaşlar, müftülüklerde bulunan "Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu" üyelerine sorularını yöneltebilecek.

KUTSAL TOPRAKLARA DA FETVA HATTI KURULDU

Diyanet İşleri Başkanlığı hacı adaylarını bilgilendirmek için Türkiye'nin yanısıra Mekke ve Medine’de de iki ayrı fetva hattı ile 24 saat hizmet veriyor. Arafat öncesi irşad programlarına ağırlık veren Fetva ve İrşad Ekibi, hacı adaylarının ibadetlerini sağlıklı ve doğru biçimde yapabilmesini sağlamak amacıyla hizmet yürüttü. Erkek ve kadın din görevlileriyle hizmet veren Fetva ve İrşad Ekibi, hacı adaylarının kaldıkları otellerde düzenledikleri irşad programlarıyla hac ibadetinin yapılışına dair her türlü soruya yanıt verildi.

Diyanet Fetva Hattı numarası değişti, yeni 7/24 alo fetva hattı numarası kaç?
Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Hattı Memurları 7/24 hizmet veriyor

Din İşleri Yüksek Kurulu üye ve uzmanları, müftüler ve ilahiyat fakültesi hocalarından oluşan ekip, hac ibadetinin nasıl yapılacağı, hac ibadeti yapılırken nelere dikkat edileceği hususunda hacı adaylarını bilgilendirdi. Hac ibadetinin yapılış esaslarının yanı sıra haccın önemi, manası ve hikmeti üzerine de hacı adaylarına bilgilerin verildiği irşad programlarına hacı adayları yoğun ilgi gösterdi.

Fetva ve İrşad Ekip Başkanı Selahattin Çelebi, hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan her kafile ile bir araya geldiklerini kaydederek, "Fetva ve İrşad ekibimiz, içinde bulunduğumuz kutsal topraklar, İslam tarihi, Hz. Peygamber'in hayatı, neden burada olduğumuz ve haccın manası üzerine programlar gerçekleştiriyor. Programlarımıza hacı adaylarımızın alakalarının yüksek seviyede olduğuna şahit oluyoruz" dedi.

FETVA HATTI'NA BAZEN ULAŞILAMIYOR

Diyanet'in fetva hattında vatandaşlar bazen ulaşamadıklarını belirterek şikayetlerde bulunuyor. Fetva Hattı üzerinden sorulan provokatif sorular ve tecrübesiz oldukları tahmin edilen isimlerden alınan cevapların sosyal medyada alay konusu yapılmasından sonra yavaşlamalar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığının bu yavaşlamayı bilinçli olarak yaptığından mı yoksa personel sayısında revizyona gitmesinden mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

YURT DIŞI FETVA HATTI NUMARASI KAÇ?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlar sadece Türkiye içinden değil yurt dışından da arıyorlar. Bu nedenle Diyanet yurt dışı fetva hattı numarası da en çok aranan hatlar arasında yer alıyor. Yurt dışında yaşayan özellikle de Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi Türklerin yoğunlukta bulunduğu ülkelerden fetva hattının nasıl arandığı merak konusudur. Bu nedenle bizler de buradaki vatandaşlarımızın ihtiyacına cevap vermek için ilgili telefon numaralarını bulduk. İşte yurt dışı fetva hattı numaraları ve iletişim adresleri: 

Yurtdışından Fetva hattı hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlar 090 (312) 295 70 00 numaralı hattı arayarak hizmet alabilirler. Bu numarayı mesai saatleri arasında, yani Türkiye saati ile 08.30 ila 17.30 arasında arayarak daha sağlıklı hizmet alabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi internet sitesinden de sorularınıza cevap bulmanız mümkün. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun internet adresi ise şöyle: https://kurul.diyanet.gov.tr/

Diyanet Fetva Hattı numarası konusunda yaşadığınız sıkıntıları yorumlar kısmına yazarsanız, ona göre çözüm yollarını sizler için araştırma imkanımız olur.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI NE ZAMAN KURULDU?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tarihçesi ise şöyledir: Bilindiği gibi Osmanlı Devleti'nde din işleri Şeyhülislam tarafından yönetilirdi. Şeyhülislam bir devlet görevlisiydi. Şeyhülislamlık makamı Osmanlı'd aynı zamanda eğitim ve yargı işlerini de idare ediyordu. Tanzimat Dönemi'nden sonra bu durum değişti. Şeyhülislam'ın elindeki eğitim ve yargı yetkileri alındı. Şeyhülislam aynı zamanda Divan Kurulu üyesi yani "Bakanlar Kurulu" üyesi olarak da biliniyordu. Devletin son dönemlerinde ise Şeriye ve Evkaf Nazırı (Bakanı) sıfatıyla kabinede yer alırdı.

Birinci Dünya Savaşı'nın yaşanması ve ardından İstanbul hükümetinin İngilizler tarafından dağıtılması sonrasında Ankara'da yeni bir hükümet kurulmasıyla birlikte bu makamda da değişiklikler oldu.

Ankara'da kurulan ilk TBMM'de de Şeyhülislamlık makamına denk gelen Şeriye ve Evkaf Bakanlığı aynen korundu. 3 Mart 1924 tarihinde ise Diyanet İşleri Reisliği kuruldu.

Diyanet İşleri Resliği 429 Sayılı Kanun ile kuruldu. Görev alanı ise şöyle tanımlanmıştır: İslam dininin itikat ve ibadet alanıyla ilgili işleri yürütmek ve dini kurumları idare etmek.

1935 yılında çıkarıla 2800 Sayılı Kanun ile de bütün il ve ilçelerde müftülükler kurulması, bu müftülüklerin de Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlanması kararı alınmıştı.

Diyanet İşleri Reisliği'nin adı 1950 yılında çıkarılan 5634 Sayılı Kanun ile Diyanet İşleri Başkanlığı olarak değiştirildi.

Diyanet Fetva hattı üzerinden iletişim kuramadığınızda telaş etmenize gerek yok; tekrar denemeye çalışın.


 

Yorumlar

Mehmet Ali Bi kadin kocasina her seferinde seni istemiyorum bosanalim ayrilmak istiyom yaklasma gibi laflar söylerse dini nikahi ne durumda olur ??
Mehmet Güler Nahl süresinde Geçen Bal yapan arılar Bal yapmak için Yedikleri meyvelerin kabuklarını meyve bıcağı ile soyarakmı yiyorlar yoksa sadece yıkayarakmı yiyorlar?
Fatma Zehra Öztep Annem 61 orucuna başladı henüz 10 tane kaldı fakat grip oldu oruca ara verebilir mi
Nejdet TEMİZ CAMİLER KAPALI RAMAZANIN SON 10 GÜNÜ İTİKAF NİYETİYLE EVDE BİR ODADA İTİKAFA GİREBİLİRMİYİZ
Bayram y Zammı sureye başlarken besmele çekılırmı