Çıban Nedir

Çıban, vücudun herhangi bir alanında ortaya çıkan içi irin dolu birikimdir. Daha çok yüzeysel yerlerde ortaya çıksa da, iç organlarda da oluşum gösterebilir.

Google Haberlere Abone ol
Çıban Nedir

Çıban, vücudun herhangi bir alanında ortaya çıkan içi irin dolu birikimdir. Daha çok yüzeysel yerlerde ortaya çıksa da, iç organlarda da oluşum gösterebilir. Çıbanın ortaya çıkmasında en önemli faktör, stafilokok adlı bakteridir. Bu bakteri her ortamda bulunabilen bir türdür.

Çıban Nasıl Oluşur?

Vücutta bulunan yağ bezelerinin etrafında zaman içinde yalancı bir kese oluşabilir. Eğer durum kontrol altına alınmazsa serum akyuvar gibi sızıntılar oluşan kesenin içine akabilir. Oluşan kese yumuşak ve güçsüz derinin yüzeyine doğru genişlemeye başlar. Toplumda gerçekleşen bu olay ''çıbanın baş göstermesi'' olarak tanımlanır. Oluşan çıban başlangıçta bir sivilce boyutunda oldukça ağrılı ve çevresi kızarık olur. Zamanla sivilceyi andıran olgu büyüyerek kabartı açığa çıkar ve kabartının ortasında beyaz cerahat oluşur. Yüz ve dudak etrafında oluşum gösteren çıbanlar başka bölgelerde oluşan çıbanlara oranla daha tehlikeli olgulardır.

Çıban Belirtileri;

  • Aşırı kilo kaybı
  • Kızaran deri hassas bir hale gelebilir
  • Hafif kızarıklık
  • İltihaplanma
  • Yorgunluk
  • Kısmen ateş
  • Yorgunluk

Çıban Tedavisi;

Çıbanlar çoğu zaman kendiliğinden patlayabilir. Patlayan çıbanların içi boşaldığında çıban tam anlamı ile iyileşebilir. Eğer kişinin savunma mekanizması kuvvetli ise bazen çıban patlamadan da iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi bir müdahale ile boşaltılması gerekebilir. Cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulan çıbanlarda cerrahi işlem gerçekleşene kadar, çıbanın üzeri temiz bir gazlı bezle kapatılmalı ve antiseptik sölüsyonlar kullanılarak temizlenmelidir. Şayet çıban oluşum göstermeden henüz yangı aşamasındayken fark edilebilirse antibiyotik tedavisi ile oluşum göstermesi engellenebilir. Çıban tedavisinde genelde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Küçük yapıdaki çıbanlar herhangi bir iz bırakmaz. Ancak büyük çıbanlar bazen iz bırakabilir. Çıbanın iz bırakmaması için erken tedavi oldukça önemlidir. Doktora ne kadar çabuk başvurulursa çıban tedavisi o kadar başarılı olur. Diyabet hastalarında oluşan çıbanlar daha büyük ve fazlaca iltihaplı olabileceğinden kolayca tedavi edilemeyebilir. Çıban cerrahi müdahale sonucu alındıktan sonra hücrelerin kendini yenileyebilmesi için bazı ilaçlar kullanılmalıdır.

Yorumlar