Çakşır Otu

Çakşır otu, ülkemizde Akdeniz bölgesinin doğusunda yetişebilen, boyu 2 metreye kadar çıkan ve sarı renkli çiçekleriyle tanınan otsu bir bitkidir. Tıptaki ismi Ferula Communis olarak bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Çakşır Otu

Çakşır otu, ülkemizde Akdeniz bölgesinin doğusunda yetişebilen, boyu 2 metreye kadar çıkan ve sarı renkli çiçekleriyle tanınan otsu bir bitkidir. Tıptaki ismi Ferula Communis olarak bilinir. Apiaceae familyasının yani maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan bitki, güçlü bir afrodizyak olarak bilinir. Bitkinin içeriğinde bulunan nişasta, tanen, alkaloit, reçine, uçucu yağlar şifalı özelliğine katkıda bulunur. Ülkemizde 17 türü doğal ortamlarda yetişmektedir. Kurak iklim özelliklerini seven bitki, Hatay, İçel, Adana illerimizde oldukça fazla yetişir. Bitkinin daha çok kökü bitkisel tedavilerde kullanılır. Yaprakları ise suda haşlanarak, acılığı giderildikten sonra,  besin olarak kullanılır. Bazı yörelerde turşusu da yapılan bitki, hiltik, şeytan otu, çavşır, çağşır gibi isimlerle de anılır. Hayvan yiyeceği olarak ta kullanılan bitkinin, Çövene benzeyen kökleri daha kalın ve liflidir. Toprağın 15-20 cm derinlerine inen kök kısmı, şifalı özelliği fazla olan bölümüdür. Doğal ortamlarda keçi ve koyunların beslenme için tercih ettikleri bir ottur. Bu bitkiyle beslenen hayvanların ikiz ve üçüz doğurmaları, uzmanlar tarafından araştırmalara konu edilmiş.

 

Çakşır otunun faydaları;

 

  • Afrodizyak etkisiyle bilinen bitki, cinsel gücü ve sperm sayısını arttıran özelliklere sahip,
  • Kas ağrılarının giderilmesinde ve güçlendirilmesinde faydalıdır,
  • Sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı özelliği ile sakinlik kazandırma yönünden etkilidir,
  • Ciğerlerde ki astım ve bronşit sorunlarını giderir,

 

Dolaşım problemi olanların en iyi yardımcısıdır, Çakşır otunun kökleri oldukça sert olduğu için, öğütülerek kullanıma sunulur. Elde edilen toz, geceleri bir kaşık balla tüketilerek kullanılır. Çay olarak tüketmek isterseniz, kaynamış suya atarak demlenir. Karışıma bal veya şeker ekleyerek içebilirsiniz. 3 haftalık kullanım süresinin ardından, faydalarını görebileceğiniz bitkinin mucizeleri sizi de şaşırtmaya yetecek. Burada dikkat edilmesi gereken, bitkinin erkek ve dişi çeşitlerinden doğru olanı kullanmaktır. Kadınların dişi olan çeşidini, erkeklerin ise erkek kökü kullanması uygundur. Yanlış kullanım depresyona kadar gidebilecek sorunlara sebep olacaktır.

Van yöresinin peyniri olan otlu peynirin yapımında da kullanılan bitki, doğal viagra olarak tanınmaktadır. Yörede kısırlık sorunu olanların bolca tükettiği bitkiler arasında yer almaktadır. Bitkinin köklerinin su buharı distilasyonu yapılarak damıtılan suyu, yemeklerden önce tüketilirse, vücudunuza oldukça faydalı etkiler yapacaktır. Sperm arttırıcı etkisinden faydalanmak için, 5 litre kadar tüketilmelidir. Çakşır otu tüm yörelerde bilindiği için, aktarlardan bulmak oldukça kolaydır. Başka katkı maddeleriyle karıştırmadan, uzman önerilerine kulak vererek güvenle kullanılabilir. Kullanım süresi ve miktarı bilinirse, hastalıklara daha faydalı olacağını söylemeliyiz. 

Yorumlar