Babalar Günü

Babalar günü, anneler günü kadar tarihi eskiye dayanmasa da 100 yıla yakın bir geçmişe sahiptir.

Google Haberlere Abone ol
Babalar Günü

Babalar günü, anneler günü kadar tarihi eskiye dayanmasa da 100 yıla yakın bir geçmişe sahiptir. Tarihçilerin yaptığı araştırmaya göre antik Roma'da da bu özel günü kutlaması yapıldığı söylenmektedir.

Babalar günü, haziran ayının her üçüncü pazar günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günün nasıl ortaya çıktığı ve tarihçesi ile alakalı elimizde iki farklı kaynak bulunmaktadır.

Yapılan bazı araştırmalara göre bu özel gün ile alakalı herhangi bir tarihi kanıt belirtilmezken, bu özel günün Batı Virjinya eyaletinde ortaya çıktığı savunulmaktadır. Bu araştırmalardan bir olarak gösterilen John Dowdy adında bir adamın, annesinin vefatından sonra onun yerini alan babası için böyle bir özel günün olmasını arzulamış ve senede bir günün özel olarak babalara ayrılması ve ülke çapında kutlamasını istemesi üzerine ortaya çıktı söylenmektedir.

Diğer ikinci bir görüş olan ve tarihçilerin yaptığı incelemeye göre, Washington'da 1910 senesinde John Bruce Dodd isminde iç savaş gazisi olan bu kişinin, altıncı çocuğu doğum sırasında karısını kaybedince, bundan sonraki hayatında çocuklarına hem annelik hem babalık yapmak zorunda kalmıştır. Bir Amerikan iç savaşı gazisi olan Dodd, kızı Sonora Smart Dodd tarafından anneler günü gibi babalar gününün de olması gerektiğini düşünüyordu. Kızı, annesinin vefatından sonra babasının çocuklarını nasıl tek başına, sıkıntı ve meşakkatler içinde büyüttüğünü görmüş ve yaşamış biri olarak, babasının doğum günü olan 5 Haziran tarihini babalar günü olması için gerekli çalışmalara başlamış. Ülkede bu günün, kabul edilebilmesi için bir seneye yakın gerekli çalışmalar yaparak muvaffak olmuştur.  1910 tarihinden itibaren babalar günü olarak kutlanan ilk tarih, senenin her haziran ayının üçüncü pazar günü olarak kabul edilmiştir. Dünyada ilk kez babalar günü 19 Haziran 1910 tarihinde Washington' un Spokane şehrinde kutlanmıştır. Bundan sonra o dönemde Amerika Birleşik Devletleri başkanı olan Calvin Coolidge, 1924 tarihinde bu kutlamaları desteklemiş ve bu günü özel bir gün olarak resmi olarak ilan etmiştir.

Bundan sonra Amerika'da özel bir gün olarak ilan edilen bu gün, 1966 yılında ise dönemin başkanı her yılın haziran ayının üçüncü pazarını resmi olarak kutlanacağını dair bir bildiri yayınlamıştır. 1972 senesinde ise Amerika Birleşik Devletlerinde babalar günü, resmi tatil günü olarak ilan edilmiştir.

Artık dünyada özel bir gün olarak kutlanan bu günde, babanıza güzel bir hediye almanın tam zamanıdır. Babanızı ne kadar sevdiğinizi ve ona ne kadar değer verdiğinizi gösterecek, senede bir günde olsa bunu ifade edecek bir hediyeyle hem babanızı mutlu edecek, hem de sizin mutlu olabileceğiniz bir gündür. Birçok hediye çeşitlerinden babanızın en sevdiği güzel bir hediye seçerek, babalar gününde ona hediye edebilirsiniz. Asıl amaç burada hediye vermek değil, ona sevginizi, muhabbetinizi, nasıl değer verdiğinizi ve bunun her geçen gün arttığını göstermektedir.

Yorumlar