A Vitamini

A vitamini, bağışıklık sistemini, sindirim sistemi gibi birçok mekanizmada görevli olan vitaminlerden biridir.

Google Haberlere Abone ol
A Vitamini

A vitamini, bağışıklık sistemini, sindirim sistemi gibi birçok mekanizmada görevli olan vitaminlerden biridir. Tereyağı, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta ve karaciğer A vitamini yönünden zengin gıdalardır. A vitamini bitkilerde bulunmaz. Fakat bazı bitkilerin renk maddeleri vücuda alındığı zaman A vitaminine dönebilir. Mesela havuca renk veren madde A vitamini yönünden oldukça zengin bir maddedir.

A vitamini faydaları nelerdir?

A vitamini göz sağlığı açısından büyük rol oynamaktadır. Ayrıca üreme ve kemik gelişim için de olmazsa olmaz bir vitamindir. Deri sağlığını da koruyucu bir etkiye sahiptir.

A vitamini gözlerde yaşanan sorunları ve körlüğü önleyici niteliktedir. Bağışıklığı güçlendirerek ciltte oluşabilecek problemlerin önüne geçer. Yine sindirim sisteminde oluşabilecek ülserler için tedavi edici özelliktedir. Soğuk algınlığı, grip, mesane ve akciğerlerde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı koruyucu özellik taşımaktadır.

A vitamini, bedende üretilemediğinden dışarıdan bedenimize alabiliriz. Vücut A vitamini eksikliği yaşadığı zaman, diş ve kemik yapısında bozukluk, iştah kaybı ve görme bozuklukları yaşanabilmektedir. Aynı zamanda A vitamini vücuda fazla oranda alınırsa zehirlenme tarzı bir hastalık ortaya çıkabilir. Diğer vitaminler gibi A vitamini suda değil yağda çözülme sağlar. A vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu orandan daha fazla bir şekilde alınırsa idrar ile dışarı atılamaz ve karaciğerde depolanmaya başlar. Depolama miktarı arttıkça zehirlenme söz konusu olabilir.  A vitamini alımı kısıtlandığında zehirlenmeye maruz kalan hastanın durumu iyiye gitmeye başlar.

A vitamini eksikliği vücutta fazla sık görülmemektedir.  A vitamini eksikliği yaşanan kişilerde deri pullanması, cilt problemleri, iskelet gelişiminin yavaşlaması sonucu büyüme geriliği, körlük gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda A vitamini eksikliği yaşayan kişilerde vücut direnci düşeceğinden dolayı vücut enfeksiyon hastalıklarına karşı daha hassas olur ve çok çabuk hastalanabilir.

Yorumlar