Baharın ilk gününde İstanbul'a kar yağdı

İstanbul'a ne zaman kar yağacağı konusunda görüşlerini açıklayan meteoroloji uzmanlarının tamamı bir kez daha sınıfta kaldı. Uzmanlar, İstanbul'a Çarşamba akşamı kar yağışının başlayacağını açıklamıştı. Hatta bazı uzmanlar akşam saat 18.00 itibariyle kar yağışının başlayacağını savunmuştu. Ancak beklenen kar gece yarısından itibaren kendini gösterdi. Şehir beyaza büründü.

Google Haberlere Abone ol
Baharın ilk gününde İstanbul'a kar yağdı

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

İstanbul'a kar yağıp yağmayacağı konusunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji uzmanları tarafından yapılan açıklamaların hiçbiri tutmadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'a Çarşamba akşamından itibaren kar yağacağını açıklamıştı. Meteoroloji uzmanları ise kar yağışının saatini bile vermişti. Ancak söylenen saatlerde kar yağışı başlamadı, yağış gece yarısından itibaren etkili oldu. Sabah saatlerinde şehir beyaza büründü.

Türkiye geneline bu yıl beklenenden çok az kar yağdı. İstanbul'a ise neredeyse hiç yağmadı. Meteorolojik tahminlere göre Çarşamba akşamından itibaren İstanbul'a kar yağacaktı. Hatta bazı meteoroloji uzmanları kar yağışı için saat ve dakika bile vermişti. Ancak kar yağışı beklenen zamanda gerçekleşmedi. İstanbul'da gün içinde sadece bazı noktalarda hafif bir şekilde kar yağışı görüldü. Ancak sadece birkaç dakika süren kar yağışının devamı gelmedi.

GECE BAŞLADI

İstanbul genelinde gece saatlerinde kar yağışı etkili oldu. Kar yağışı Avrupa yakasının büyük bölümünde, Anadolu yakasında ise Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Kartal ve Pendik ilçelerinin yüksek kesimlerinde yer yer tipi şeklinde görüldü.

TATİL BEKLENTİSİ OLUŞMUŞTU

Meteorolojinin yanlış değerlendirmeleri vatandaşlarda tatil beklentisine bile neden olmuştu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, kendilerine gelen  meteorolojik tahmin bilgilerine göre, kar yağışının ulaşımı ve eğitimi aksatacak  bir noktada ve ağırlıkta olmayacağını belirterek, "Onun için şu anda tatil gibi  bir konu gündemimizde değil." demişti.

Şahin, yaptığı açıklamada, İstanbul'da etkili olması  beklenen kar yağışı nedeniyle okulların tatil edilebileceği beklentisine  girilmemesi gerektiğini söylemişti. İstanbul'daki yağışların çok etkili olmayacağını vurgulayan Şahin,  "Biz daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda öncelikle meteorolojik tahminleri  alarak ona göre hareket tarzımızı belirliyoruz. Bize bugün itibarıyla gelen  meteorolojik tahmin bilgileri, kar yağışının öyle ulaşımı ve eğitimi aksatacak  bir noktada ve ağırlıkta olmayacağı şeklinde. Onun için şu anda tatil gibi bir  konu gündemimizde değil." demişti.

METEOROLOJİNİN SON DEĞERLENDİRMESİ NASILDI?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul için en son değerlendirmesi şöyleydi: İstanbul’da bu akşam saatlerinde yağmurlu, yarın (Salı) öğleden sonra aralıklı hafif sağanak yağışlı bir havanın hakim olması beklenirken, Çarşamba günü sabah ilk saatlerden itibaren İstanbul’un yeni sistemin etkisi altına gireceği ve gün boyu zaman zaman kuvvetli olması beklenen sağanak yağışların, akşam saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve kar yağışına döneceği tahmin edilmektedir. Kar yağışının Perşembe sabah saatlerine kadar etkili olduktan sonra yerini soğuk bir havaya bırakarak terk etmesi beklenmektedir. İstanbul’da Çarşamba gecesi, Perşembe günü ve Cuma sabah saatlerine kadar hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi beklendiğinden buzlanma don olayı meydana geleceğinden trafik de meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

 METEOROLOJİNİN PERŞEMBE VE SONRASI İÇİN TAHMİNİ: BUZLANMA VE DON UYARISI

Beklenen kar yağışı gerçekleşmeyince gözler bir kez daha meteorolojinin yeni değerlendirmelerine çevrildi.

İstanbul'da beklenen kar yağışı  saat 01.00 sıralarında başladı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışını bekleyenler Çamlıca Tepesi'ne koştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları da kar alarmı verdi. Özellikle ana arterlerde kar küreme ve tuzlama araçları hazır bekletildi. Buzlanmanın etkili olduğu bölgelerde tuzlama çalışması yapıldı. Beyazı bürünen İstanbul için sabah  saatlerinde yeni uyarı geldi. Yapılan tahminlere göre Marmara Bölgesi'nin doğusu ile İstanbul'un hafif kar  yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. 

MEVİSİM NORMALLERİNİN 6-8 DERECE ALTINDA OLACAK 

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgiye  göre, bölgede sıcaklıklar hissedilir derecede azalarak, mevsim normallerinin 6  ila 8 derece altında seyredecek. Parçalı çok bulutlu havanın hakim olacağı bölgenin doğusu ile  İstanbul'un sabah saatlerinde hafif kar yağışlı geçeceği öngörülüyor. Sabah ve gece bölge genelinde buzlanma ve don olayı beklenirken,  rüzgarın kuzeybatı (karayel), zamanla kuzey ve kuzeydoğu (poyraz) yönlerden orta  kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Trakya'da kuvvetli, Marmara'da hafif ve orta şiddette zirai don olayı  ile buzlanma beklendiğinden vatandaşlardan dikkatli ve tedbirli olunması  isteniyor.

İşte meteorolojinin önümüzdeki 4 günlük hava tahmin haritaları:

Yorumlar