Başkan Beray, Diş Hekimliği gününü kutladı

Sakarya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tolga Beray 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği günü nedeniyle açıklama yaptı.Her yıl Türkiye’de 22 Kasım tarihinde kutlanan ‘Dünya Diş Hekimliği’ günü vesilesiyle Sakarya Diş Hekimleri Odası Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
Başkan Beray, Diş Hekimliği gününü kutladı

Sakarya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tolga Beray 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği günü nedeniyle açıklama yaptı.

Her yıl Türkiye’de 22 Kasım tarihinde kutlanan ‘Dünya Diş Hekimliği’ günü vesilesiyle Sakarya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tolga Beray bir basın açıklaması yaptı. Beray, “Bugün ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin 109. yılını kutluyoruz. Bugün Türkiye’ de 30 bin diş hekimiyle ülkemizin her yanında ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaktayız. Kimimiz Kamuda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde (ADSM) kimimiz Üniversite‘de Fakülte’de kimimiz özel’de muayene’de poliklinikler’de halkımızın ağız ve diş sağlığının en üst seviyeye gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ama bütün bunlara karşın 0-12 yaş arası çocuklarda çürük diş, dolgulu diş, eksik diş, çekilmiş diş sayısı istenilen orana getirelememiştir. 0-12 yaş arası yada 0-18 yaş arası çocukların koruyucu tedavi hizmetleri özel den satın alınmalıdır. Bu hizmet alımı nüfusa planlı olarak yapılmalıdır. 0-18 yaş grubunda ortodonti dahil tedavi hizmetlerinin KDV oranı yüzde 1’e düşürülmelidir. Aynı şekilde 65 yaş üstü bireylerde diş tedavi hizmetlerinden alınan KDV oranı da yüzde 1’e düşürülmelidir. Ülkemizdeki engelli bireylerin ağız ve diş sağlığının istenilen seviyeye getirilebilmesi için KDV oranı da yüzde 1’e düşürülmelidir. Sahte estetikçi vakasının adli işlemleri hızla sonuçlandırılıp 6 yıl ceza verildiği ülkemizde sahte diş hekimi ile mücadele yetersiz kalmakta, yapılan soruşturmalar açılan davalar uzamakta, caydırıcı olma niteliğini yitirmektedir” dedi.

“Ülkemizde 75 diş hekimliği fakültesi bulunmakta”

Bekay sözlerinin devamında, “Sağlık bakanlığı çıkardığı özel sağlık kuruluşları yönetmeliği ile özel de çalışan diş hekimlerini düzenli olarak denetlemekte ama maalesef ki sahte diş hekimi ile mücadelede caydırıcı olamamaktadır. Özel sağlık kuruluşlarına denetimde gösterilen hassasiyetin sahte dişçi ile mücadelede de gösterilmesini istemekteyiz. Sayın Sağlık Bakanı’nın bir genelge ile tüm ülkemizde bu denetimlerin attırılmasını emretmesini, özellikle istemekteyiz. Bugün ülkemizde 75 diş hekimliği fakültesi bulunmakta olup 50’sinde eğitim devam etmektedir. Fakülteler lisans eğitiminde fiziki olarak ve öğretim üyesi sayısı olarak kaldıramayacakları bir yükün karşısındalar, öğrenci sayısı fazlalığı eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu kontenjanlarının yeniden planlanması ve sayısının azaltılması gerekmektedir. Ayrıca ülke nüfusu açısından diş hekimi sayısı hızla yeterli hale gelmekte olduğundan ilerde oluşacak işsiz dişhekimi sayısının önüne geçilmelidir. Bilimsel Diş Hekimliğinin 109. Yılında hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Yorumlar