PİYASALAR
IMKB     59.332
Dolar     1,7650
Euro     2,3276
Altın     650,62
ÇOK OKUNANLAR
HAVA DURUMU
İstanbul
2 / 5 °C
Ankara
-13 / 0 °C
İzmir
2 / 12 °C
Erzurum
-28 / -8 °C
Konya
-8 / 6 °C
YORUMLANAN
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
04 Eylül 2010 Cumartesi 10:44

Enflasyonu gıda zıplattı giyim tuttu

Enflasyon, ağustosta yüzde 0.40 arttı. Bunda gıda ana harcama grubunun büyük etkisi oldu.

Ancak, giyimdeki düşüş enflasyonun daha fazla yükselmesini engelledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayıyla ilgili enflasyon rakamlarını dün açıkladı.

Ağustosta, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 0.40 artarken, yıllık bazda da yüzde 8.33'e yükseldi. İlk 8 aylık TÜFE ise yüzde 3.50 oldu. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise aylık bazda yüzde 1.15 artarken, yıllık bazda da yüzde 9.03'e yükseldi. 8 aylık ÜFE ise yüzde 5.98 oldu

AYLIK GERİLEME DURDU

Böylece, hem TÜFE'de hem ÜFE'de aylık bazda mayısta başlayan düşüş, ağustosta durdu. Yine TÜFE, Merkez Bankası'nın yılsonu için son açıkladığı; yüzde 7.5'lik tahminden biraz uzaklaştı. Ancak, Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamalarda enflasyonun 'baz' etkisiyle ağustosta yükseleceğini yılsonuna doğru ise yeniden düşeceğini vurgulamıştı.

TÜFE'nin ağustostaki aylık yükselişinde özellikle gıda fiyatlarının etkisi büyük oldu. Gıda ana harcama grubunda fiyatlar yüzde 2.95 arttı. TÜFE'nin daha yüksek çıkmasını ise fiyatların yüzde 4.79 düştüğü giyim grubu engelledi. Yine haberleşme ana grubundaki yüzde 0.96'lık düşüşte TÜFE'yi olumlu yönde etkiledi.

SALATALIK ŞAMPİYON

Mal ve hizmet bazında TÜFE'ye bakınca, en yüksek artışın yüzde 59.9 ile salatalıkta olduğunu görülüyor. Bu ürünü yüzde 58.1 ile karpuz, yüzde 40.2 ile taze fasulye izliyor. Ağustosta tavuk eti yüzde 8.6, koyun eti yüzde 5.6 arttı.En çok fiyat düşüşleri ise yüzde 22.5 ile numaralı gözlük camı ve çerçevesinde oldu. Bunu yüzde 12.4 ile patates, yüzde 8.6 ile erkek tişörtü izledi.

GAZİANTEP PAHALANDI

İl grubu açısından en çok fiyat artışı yüzde 2.19 ile Gaziantep-Adıyaman-Kilis'te. En çok düşüş ise yüzde 0.26 ile Tekirdağ-Edirne-Kırklareli'de. Fiyatlar İstanbul'da yüzde 0.15, İzmir'de yüzde 0.65 artarken, Ankara'da yüzde 0.17 düştü.


ÜFE'yi elektrik çarptı

ÜFE'nin ağustos ayındaki hızlı yükselişinde, tarım ve enerji grubu fiyatlarındaki önemli artışla etkili oldu. Ağustosta, elektrik-gaz grubunda fiyatlar yüzde 5.19, tarımda yüzde 3.48 arttı. ÜFE'nin temel belirleyicilerinden olan imalat sanayinde ise fiyatlar sadece yüzde 0.22 yükseldi. Bu kapsamda, fiyatlar; ana metalde yüzde 2.54, giyimde yüzde 0.58 artarken, iletişim cihazlarında yüzde 2.94 düştü.

BUGÜN

YORUMLAR
enflasyon
şüpheci
bu enflasyon yalanlarına inanmamızı beklemiyorsunuzdur herhalde geçen aya kadar haftada 0rtalama 25 lira harcadığım pazar parası bir aydır 60 lira oldu bumu enflasyon yoksa tuikinkimi enflasyon.
05 Eylül 2010 Pazar 13:09
88.251.238.231
ÖNE ÇIKANLAR
 
 
 
 
ANKET
Tayyip Erdoğan'ın sizin gözünüzdeki durumu nedir?