Şanlıurfa’da mozaik çalıştayı ve yarışması başladı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 20-22 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ’Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması’ Balıklıgöl Demostrasyonu çalışmasıyla başladı.Şanlıurfa’nın değerlerinin...

Google Haberlere Abone ol
Şanlıurfa’da mozaik çalıştayı ve yarışması başladı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 20-22 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ’Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması’ Balıklıgöl Demostrasyonu çalışmasıyla başladı.

Şanlıurfa’nın değerlerinin dünyaya tanıtılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından 20-22 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ’Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması’ Demostrasyonu (Canlı Performans) çalışmasıyla başladı. Balıklıgöl platosunda yer alan Rızvaniye Külliyesindeki canlı performans çalışmasına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Turizm işletmecileri ve gazeteciler katıldı. Başkan Çiftçi, canlı performansta kestiği taş parçalarını balıklıgöl tablosuna yerleştirdi.

Şanlıurfa’nın değerlerini dünyaya tanıtmak amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından "Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması’ düzenlediklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Sanat sınır tanımıyor. Sanat bulunmuş olduğu coğrafyadaki imkan ve olanakları kullanmak süretiyle aslında günümüzün alışkanlıklarını ve ruh halini geleceğe taşımak çalışmasıdır. Fırat, Şanlıurfa’ya suyu ile hayat veriyor ve kurak olan topraklarımızı verimli hale getiriyor. 1700 yıl önce de Fırat kenarındaki suyun getirmiş olduğu taşları Şanlıurfa’daki Halepli bahçede o dönemde Amazon Kraliçelerinin savaş ve yaşam tarzını yansıtan bir sanat olarak icra edilmiştir. Mozaikler Şanlıurfa’mıza bir kıymek bir değer olarak kendini gösteriyor. Bakanlık bu eserleri korumak adına çok geniş kapsamlı mükemmel bir mozaik müzesini kazandırdı. Bizler de yerel yönetimler olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığımız yine aynı döneme denk gelen Kale Eteği ve Kızılkoyun çalışmasıyla burada ortaya çıkarmış olduğu mağaralar neticesinde, mağara tabanına işlenilen mozaikler yine o dönemden izler taşıyor. O dönemin gömü şekli, yaşam, doğa ile olan mücadelesini bir betimleme şeklinde tamamiyle o dönemi bize tarihi olarak aktaran bir yaklaşımla ve çok ince işçilikle sanat ruhla işlenilmiş olan yapı ve eserler ortaya çıktı. Bu eserleri korumak ve geleceğe taşımak, Şanlıurfa’da kimlik oluşturmak bizim boynumuzun borcudur. Bizler tarihin bizlere miras olarak bırakmış olduğu bu eserleri hem bu gün itibariyle şehrimizin tanıtımına çok önemli bir faktör olarak görmemiz, hem de şehrimizin geleceğe taşınması anlamında çok önemli ögeler olarak ortaya çıkmıştır. Çalıştay ve yarışmaya Uluslararası düzeyde katılım sağlanacak ve 80 proje bu çalışmaya katıldı. Konunun uzmanları tarafından yapılan değerlendirmede 47 eser kabul görmüştür" dedi.

Avrupa Birliği Tarih Yeniden Canlanıyor tanıtım ve medya koordinatörü Alessandro Guzzo, ise çalıştayın Şanlıurfa’ya büyük bir katkı sağlayacağını söyledi.

Dünyanın en büyük nekropol alanı olarak bilinen Kale Eteği, Halepli Bahçe ve Kızıl Koyun kazı alanlarında 133 kaya mezarı ile M.S. 1. yüz yıl dönemlerinde yapıldığı tahmin edilen bir çok mozaiğin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 20-22 Kasım tarihlerinde düzenleyeceği ’Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması’ ile bu değerlerini dünya kamuoyuna sunacak.

Yorumlar