Afrika'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı

- Welcome2Africa International Üst Yöneticisi Owoola: -"Gelişen bir ülke olarak Türkiye’nin Afrika’daki olanaklardan faydalanabileceğini düşünüyorum" - Uluslararası ticaret ve ticaret geliştirme firması Franchise Africa'nın Üst Yöneticisi Speights: - "Afrika'da tarım alanındaki yatırımlar konusunda Türkiye ile birlikte çalışabiliriz"

Google Haberlere Abone ol
Afrika'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Welcome2Africa International firmasının kurucusu ve üst yöneticisi (CEO) Bamidele Seun Owoola, “Türkiye’nin Afrika’nın gelişmesi için bazı tecrübelerini paylaşması açısından ve aynı zamanda buradaki olanaklardan faydalanması için iyi bir konumda olacağına inanıyorum. Bu yüzden gelişen bir ülke olarak Türkiye’nin Afrika’daki olanaklardan faydalanabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Owoola, Welcome2Africa tarafından Frankfurt’ta düzenlenen 4. Tarım ve Tarım Ticareti Afrika Yatırım Zirvesi’nde AA muhabirine kıtadaki yatırım fırsatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu tür organizasyonlar düzenleyerek Afrika’ya yatırım ilgisini artırmayı amaçladıklarını dile getiren Owoola, Afrika’nın potansiyelinin daha fazla öne çıkması gerektiğini düşündüğü için daha fazla insanı Afrika’da yatırım yapmaya teşvik ettiklerini dile getirdi.

Afrika’da tarım sektörüne yatırım yapmanın öneminin küçümsenemeyeceğini ifade eden Owoola, dünyadaki ekilebilir arazilerinin yüzde 25'ine sahip olan Afrika'daki tarımın gelişiminin, iş oluşturma, yoksulluğun hafifletilmesi ve ekonomik kalkınma üzerinde uzun vadede olumlu etkiler yapabileceğine işaret etti.

Owoola, Türkiye’nin Afrika’daki yatırım fırsatlarını değerlendirme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Türkiye’nin Afrika’nın gelişmesi için bazı tecrübelerini paylaşması açısından ve aynı zamanda buradaki olanaklardan faydalanması için iyi bir konumda olacağına inanıyorum. Bu yüzden gelişen bir ülke olarak Türkiye’nin Afrika’daki olanaklardan faydalanabileceğini düşünüyorum." dedi.

Türk yatırımcılar için en önemli seçeneğin tedarik zinciri olabileceğine dikkati çeken Owoola, "Afrika'da başta tedarik zinciri olmak üzere tarım, teknoloji, altyapı gibi bir çok alanda yatırım fırsatları var." diye konuştu.

Owoola, Türk yatırımcılara Afrika’ya gelme ve yatırım yapma çağrısında bulunarak, talep edilmesi durumunda benzer organizasyonları Türkiye’de de düzenleyebileceklerini ve yatırım fırsatlarını anlatabileceklerini sözlerine ekledi.


-" Türkiye ile birlikte çalışabiliriz"

Uluslararası ticaret ve ticaret geliştirme firması Franchise Africa'nın kurucusu ve CEO’su Richelle Speights ise şirket olarak ABD ve Sahra Altı Afrika arasındaki ticareti kolaylaştırmaya çalıştıklarını ve ABD'deki kuruluşları Afrika'da karlı bayilik girişimlerine yönlendiren anahtar pazar ve ticaret araçlarını bir araya getirdiklerini dile getirdi.

Türkiye’nin Afrika’daki rolüne değinen Speights, "Eğer yanlış bilmiyorsam Türk hükümeti Afrika’da yatırım yaptı ve ya en azından Nijerya’nın tarım alanında kalkınması konusunda destek oldu. Bence Türkiye, Afrika’da hangi alanlarda yatırım yapılması konusunda bizim gibi şirketlerle çalışabilir." dedi.

Türkiye’de yetiştirilen ihtiyaç fazlası tarım ürünlerinin Afrika pazarında satılması konusunda aracılık yapma durumlarının olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Speights , "Evet kesinlikle var. Örneğin ABD’de yaptığımız bir durumu sizinle paylaşayım. ABD için zencefil konusunda yardımcı oluyoruz. Tedarik zincirinde hangi ülkenin neye ihtiyacı olduğu konusunda anketler yapıyoruz ve bu seçenekleri oluşturuyoruz. Ve ayrıca bir çok çiftçiyle de çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar