Kurukafa kasırgası Matthew öldürerek ABD'ye ilerliyor

Güney Amerika'da sahillerinde ilerlemeye devam eden Matthew kasırgası Haiti'de 842 kişini ölümüne neden oldu. Kasırga hızla ABD sahillerine doğru ilerliyor. ABD yönetimi halkını, "evlerini boşaltmaları" konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Kurukafa kasırgası Matthew öldürerek ABD'ye ilerliyor
Sonhaberler / Haber Merkezi

Amerika kıtalarının batı sahillerinde hızla ilerleyen "kuru kafa" şeklindeki kasırga sadece Haiti'de şu ana kadar 842 kişinin ölümüne neden oldu. Yapılan son açıklamaya göre Matthew Kasırgası'nda yaşamını yitirenlerin sayısı 842'ye yükseldi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kırsal kesimde kasırgadan etkilenen bazı yerleşim birimlerine hala ulaşılamadığı, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğu belirtildi. Kasırga Amerika sahillerinde ilerlemeye devam ediyor. ABD yönetimi kendi vatandaşlarını kasırga konusunda uyardı. Obama, yaptığı açıklamada vatandaşların evlerini terk ederek yüksek noktalara çıkmasını istedi. 



Bakanlık, 2010'daki depremden bu yana en büyük doğal felaketi yaşayan ülkede 350 binden fazla kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Sivil Savunma Müdürlüğü Şefi Alta Jean Baptiste, pazartesi gününden bu yana etkili olan kasırganın yol açtığı sel sularına kapılan çok sayıda kişinin kaybolduğunu söyledi.
Son 10 yılın en şiddetli kasırgasını yaşayan Haiti'nin güneyinde ve güneybatısında binlerce ev yerle bir oldu.



Yetkililer, kasırgadan en çok etkilenen yerlerden birisi olan Jeremie kentinde binaların yüzde 80'inin yıkıldığını kaydetti.



Kasırganın yıkıp geçtiği kentlerden Camp Perrin'in belediye başkanı Pilus Enor, "Çatışı uçmayan bina kalmadı. Ekili alanlar, fabrikalar sular altında. Böyle bir şeyi hayatımda ilk kez görüyorum." dedi.


ABD'YE DOĞRU İLERLİYOR

"En şiddetli ikinci kasırga sınıfı" olarak nitelenen ve 4'üncü kategoride tanımlanan Matthew Kasırgası, Bahamalar ve ABD'ye doğru ilerliyor.

ABD'de kasırgaya hazırlanan Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina eyaletlerinin kıyı bölgelerinde "olağanüstü hal" ilan edildi ve yaklaşık 2 milyon kişinin güvenli bölgelere tahliye edilmesine karar verildi.



Kasırganın Haiti'den önce vurduğu Dominik Cumhuriyeti'nde de 4 kişi hayatını kaybetmiş, 25 bin kişi de evsiz kalmıştı.

Orta Amerika ve Karayipler bölgesinin en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti, daha önce de doğal afetler nedeniyle büyük yıkım yaşamıştı.

Bir başka 4'üncü kategori kasırga olan Flora, 1963'te Haiti'yi vurmuş ve 8 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Haiti'de 12 Ocak 2010'da meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde de resmi rakamlara göre 160 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Yorumlar

Ayse Ee amerika hadi teknolojini kullan.