Küba: ABD ambargosunun kalkması işe yaramadı

Küba, ABD'nin ticaret ambargosunu hafifletmesinin ülke ekonomisine olumlu katkı sağlamadığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Küba: ABD ambargosunun kalkması işe yaramadı
Küba, ABD'nin kendisine yönelik ticaret ambargosunu hafifletmesinin ekonomiye yarar sağlamadığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Küba'nın kendisine yönelik ambargoya dair yıllık raporunu sunduğu basın toplantısında, ABD yaptırımlarının ülkesine 4,6 milyar dolara mal olduğunu belirtti.
55 yıllık ambargonun ülkeye maliyetinin 125,9 milyar dolar olduğunu ifade eden Rodriquez, ABD Başkanı Barack Obama'yı Küba'ya ticari uçuşlara izin verdiği için övmesine rağmen, "Ambargonun uygulanmasında temel bir değişim olmadı, bu nedenle icrai faaliyetlerin büyük bir ekonomik etkisi şimdiye dek olmadı, daha büyük adımlar atılana kadar da olmayacak" dedi.

Rodriguez, "Kendi sorunlarımızı, sınırlarımızı ve yanlışlarımızı saklamaya çalışmıyoruz ancak ambargonun etkisini de azımsayamayız" ifadelerini kullandı.

Küba'da ABD'nin ambargolarının ülkeye etkisi her yıl geleneksel şekilde rapor olarak sunuluyor. Birleşmiş Milletler'de gelecek ay Küba'ya yönelik ambargoyu kınama oylaması yapılacak. Önceki yıllarda yapılan oylamaları ABD veto etmişti.

ABD ile Küba, 2014 sonunda ilişkileri normalleştirme kararının ardından, ilk olarak diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmiş ve karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmışlardı. ABD Başkanı Obama, 21 Mart'taki ziyaretiyle 88 yıl sonra Küba'ya giden ilk ABD Başkanı olmuştu.

Amerikalı bir otelcilik şirketi, temmuz ayında Küba'da otel işletmeye başlamış, iki ülke arasındaki tarifeli uçak seferleri 31 Ağustos'ta yeniden başlamıştı.

Yorumlar