Kolombiya barış anlaşmasında son söz halkın

Kolombiya'da 52 yıl devam eden savaşı bitiren anlaşmanın onaylanması için halk bugün referanduma gitti

Google Haberlere Abone ol
Kolombiya barış anlaşmasında son söz halkın
Kolombiya'da hükümet ile Kolombiya Devrimci Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır süren çatışmaları sonlandırmak amacıyla varılan barış anlaşması referandumda halkın onayına sunuluyor.

Kolombiya halkı, 1964'ten beri Marksist-Leninist örgüt FARC ile güvenlik güçleri arasında devam eden, 250 bine yakın kişinin ölümüne ve 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları bitirmek için hafta başında Cartagena kentinde imzalanan anlaşmayı bugün yapılan referandumla oylayacak.

Kamuoyu yoklamaları referandumdan "barışa evet" oyu çıkacağını öngörüyor. Ancak birçok anketin Bogota, Medellin ve Cali gibi seçmen sayısının çok olduğu büyük şehirlerde yapıldığı, kırsal alanlarda FARC mağduru olmuş birçok kişiye görüşlerinin sorulmadığı gerekçesiyle düşük ihtimal de olsa "evet" oylarının beklendiği kadar yüksek çıkmayabileceği belirtiliyor.

Özellikle başkent Bogota gibi büyük şehirlerde düzenlenen "Barışa Evet" kampanyaları da referandum gününe kadar devam etti. Anlaşmanın onaylanmasını isteyen birçok sivil toplum örgütü, siyasetçi ve vatandaş sokaklarda, meydanlarda halka "evet" oyu kullanmaları çağrısında bulundu.

ÜLKEYİ YENİLİKLER BEKLİYOR

Kolombiya halkı referandumda anlaşmaya "evet" derse ülkede birçok yenilik görülecek.
Anlaşmaya göre, FARC'ın 7 bini bulan üyesi BM gözetiminde silahlarını bırakacak, daha çok dağlık ve kırsal alanlarda bulunan örgüt üyelerinin entegrasyon süreci başlayacak.

52 yıl boyunca güvenlik güçleri ile savaşan FARC, yasal bir siyasi parti haline gelecek. Senato'da temsil edilmesi için 2018'de düzenlenecek seçimlerde yeterli oyu alamasa bile FARC'a en az 5 koltuk verilmesi garanti edilecek. Ayrıca Kongre'nin diğer kanadı Temsilciler Meclisi'nde de FARC'ın en az 5 koltuğu olacak.

Uyuşturucu üretimi ve ticaretine son vermeyi taahhüt eden örgütün üyelerinin yargılanması için özel bir mahkeme kurulacak. Bu mahkemede insanlığa karşı suç işlediğini itiraf eden kişilere hapis cezası yerine alternatif cezalar verilecek.

Anlaşma metni, halk tarafından onaylanması halinde Anayasa Mahkemesine gönderilecek. Anayasa Mahkemesinin görüşeceği anlaşmanın onaylanmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Metinde yer alan uygulamaya dair bazı hükümlerin de Kongre'ye giderek yasalaşması gerekiyor. Bu maddelerin de Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşan Kongre'den hızlıca geçirileceği belirtiliyor. Kalan bazı hükümlerin ise kararnamelerle düzenlemeye sokulması hedefleniyor.

Yorumlar