FARC militanlarının ne iş yapacağı belli oldu

Kolombiya'da 50 yıllık iç savaşın sona ermesinden sonra FARC örgütünün militanlarının ne yapacağı konusu da netleşti. Buna göre örgüt üyeleri ya peynirci olacak ya da turist rehberi..

Google Haberlere Abone ol
FARC militanlarının ne iş yapacağı belli oldu
Kolombiya'da devletle FARC 52 yıl sonra barış imzaladı, FARC silah bırakıyor. Peki savaş suçu işlemeyen eski gerillalara ne olacak? Plan kapsamında, eski gerillalar, fabrika projelerinde, peynir üretiminde çalışacak. Kırsal kesimde yıllardır kapalı olan araziler de imara açılacak.

52 yılın ardından, devlet ve FARC gerillaları arasında süren savaşa son vermek için Kolombiya'da barış anlaşması imzalandı. Anlaşma geçmişteki çatışmalarda atılan kurşunlardan yapılmış bir kalemle imzalandı. O kalemin üzerindeki mesaj ise, Kolombiya'nın dünü, bugünü ve yarınını anlatıyordu: "Geçmişimizi kurşunlar yazdı. Geleceğimizi ise eğitim yazacak."

FARC gerillalarının çoğunun formal eğitim seviyesi düşük. Gerillalar yoksul ailelerden geliyorlar. Anlaşmanın ardından gerillaları uyuşturucu kaçakçılığı, adam kaçırma gibi kriminal alanlardan uzak tutmak ve iş gücüne katmak için oluşturulan projeler var. Projeler arasında, gerillaların kontrolündeki bölgelerde çatışmalar yüzünden bugüne kadar keşfedilmemiş turizm potansiyeli taşıyan bölgelerde turist rehberi olmaları var.

Kimi gerillalar da peynir sektöründe çalışacak. Savaş yüzünden yıllardır kırsal kesimde boş kalan araziler de şimdi imara açılacak. 7 bin eski FARC gerillasına farklı ekonomik projelerle istihdam sağlanacak. Bu projelerin finansmanının bir kısmı FARC'ın kendi fonlarından, bir kısmı da barış anlaşması kapsamında eski gerillalar için ayrılan paradan gelecek.

Yorumlar