Zorluoğlu: 'Elazığ'da 626 kamu görevlisi açığa alındı'

İlk andan itibaren kesinlikle bu girişime karşı durulacağı, bütün emniyet personelinin görev başına çağrılması talimatını verildi.

Google Haberlere Abone ol
Zorluoğlu: 'Elazığ'da 626 kamu görevlisi açığa alındı'
Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, 15 Temmuz gecesi yaşanan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Buraya da FETÖ'cü teröristler bir sözde sıkı yönetim komutanı atamışlardı. Bizim 8. Kolordu'nun Tunceli Hozat'taki 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü olduğunu değerlendiriyoruz." dedi.

Vali Zorluoğlu, makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, FETÖ'nün 40 yılı aşkın bir zamandır hazırlandığı darbe girişiminin, 15 Temmuz gecesi başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet ve meclis tarafından çok doğru bir şekilde yönetilmesi sonucunda kısa sürede bertaraf edildiğini anımsattı.

Darbe girişimi gecesi kendisinin izinde olduğu için Trabzon'da köyünde olduğunu hatırlatan Zorluoğlu, darbe girişimi bilgisini aldıktan sonra apar topar yola çıktığını, sabah Elazığ'a ulaştığını anlattı.

İlk andan itibaren kesinlikle bu girişime karşı durulacağı, bütün emniyet personelinin görev başına çağrılması talimatını verdiğini belirten Zorluoğlu, şöyle konuştu:

"Kesinlikle teslim olunmayacağı, gerekirse şehit olunacağı ve bu darbe girişimine mutlaka misliyle mukavele edileceği ve kontrol altına alınacağı talimatımızı buradaki vali vekilimiz ve emniyet birimlerimize tarafımızdan iletildi. Akabinde İl Jandarma Komutanı ve 8. Kolordu Komutanımız ile telefon görüşmelerim oldu. Onlarla yaptığım görüşmede her ikisi de kendilerinin ve kurumlarının kesinlikle bu darbe girişimi içerisinde olmadıklarını, devletin yanında olduklarını, sivil iradenin emrinde olduklarını bana ilettiler."

"Sözde sıkı yönetim komutanı atamışlardı"

Gerek darbe gecesi gerek ondan sonraki süre içerisinde ilde herhangi bir kalkışma sayılabilecek eylem olmadığını dile getiren Zorluoğlu, herhangi bir vatandaşın, askerin ve polisin burnunun bile kanamadığını bildirdi.

Zorluoğlu, Elazığ'da tankın veya diğer askeri zırhlı araçların sokaklara çıkması, stratejik kurumları ele geçirmeye çalışması veya stratejik kişilerle irtibata geçip onları bir anlamda rehin almaya çalışması gibi bir teşebbüsün yaşanmadığını, ancak bu durumun Elazığ'da darbe girişimine kalkışanların uzantılarının olmadığı anlamına gelmediğini kaydetti.

"Buraya da FETÖ'cü teröristler bir sözde sıkı yönetim komutanı atamışlardı. Bizim 8. Kolordu'nun Tunceli Hozat'taki 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü olduğunu değerlendiriyoruz. Bu kişinin izinli olmasına rağmen o gece İstanbul'dan Elazığ'a geldiğini, Elazığ Havalimanından da kolorduya geçtiğini biliyoruz." diyen Zorluoğlu, bu arada FETÖ'nün yaptığı görevlendirmelerle ilgili listenin ellerine geçtiğini vurguladı.

Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"O listede bu kişinin yeni görevinin sıkı yönetim komutanı olduğu yazıyordu. Bunu kolordu ile değerlendirdikten sonra kolordu komutanlığında gelişinde hemen merkez komutanlığımızın personeli bu darbeci olduğunu bildiğimiz tuğgenerali gözaltına aldılar. Akabinde de ertesi gün adli makamlarca bu kişi tutuklandı."

Sözde sıkıyönetim komutanının darbe girişimi gecesi kendisiyle ya da vekiliyle herhangi bir irtibatı olmadığını belirten Zorluoğlu, "Ancak Hozat Tugay Komutanı olması ve Pertek ilçesindeki taburun da bu tugaya bağlı olması nedeniyle bunu hemen değerlendirdik. Tunceli Valimizle de istişare ederek Pertek-Elazığ feribot seferlerini durdurduk. Hem Tunceli Pertek tarafında tedbir alındı hem Elazığ tarafında buna yönelik tedbir alındı. Oradan herhangi bir şekilde askeri araç veya personelin taşınarak geçmesini engellemiş olduk." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerinden çıkan bazı bilgiler üzerine kolordunun ilgili birimlerinde hemen operasyonlar yapıldığını anlatan Zorluoğlu, bu darbe girişimi ile bağlantılı olduğunu değerlendirdikleri 60'a yakın askeri personelin gözaltına alındığını ve tamamının tutuklandığını söyledi.

Bu süreçte Elazığ'da tutuklanan Muş Komando Tugay Komutanı Kurmay Albay Erdal Toğaç'ın da bu yapının içerisinde olduğu şeklinde bir bilgi geldiğini, bilgi ve belgelerle bunu doğruladıklarına değinen Zorluoğlu, onun da olayın en başında tutuklanan askerlerden biri olduğunu aktardı.

"Elazığ'da 626 kamu görevlisi açığa alındı"

"Elazığ'da bugün itibarıyla 626 kamu görevlisi açığa alındı. 202'si kamu personeli olmak üzere toplam 226 kişi de tutuklandı." diyen Zorluoğlu, bu sürecin tamamlamadığını aktardı.
Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bu yapıyla iktisatlı olduğunu bildikleri birtakım özel sektör kuruluşları ilgili işlemler yapıldığını ifade eden Zorluoğlu, bunlara ait okullar, özel kurs yerleri, 16 dernek, vakıf ve sendikanın bu kapsamda kapatıldığını, bunlarla ilgili tasfiye ve tamamen devlete ait hale gelmeleriyle ilgili sürecin de devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar