Zonguldak'taki mülteciler için BM heyeti çalışma başlattı

Zonguldak’ta 3 kişilik Birleşmiş Milletler(BM) Mülteciler Yüksek Komserliği heyeti, geçici izinle ikamet eden farklı ülkelerden 555 mültecinin kesin kayıt bilgisi için çalışma başlattı. Valilik önünde toplanan mülteciler, gazetecilere...

Google Haberlere Abone ol
Zonguldak'taki mülteciler için BM heyeti çalışma başlattı

Zonguldak’ta 3 kişilik Birleşmiş Milletler(BM) Mülteciler Yüksek Komserliği heyeti, geçici izinle ikamet eden farklı ülkelerden 555 mültecinin kesin kayıt bilgisi için çalışma başlattı.

Valilik önünde toplanan mülteciler, gazetecilere zor durumda olduklarını anlattı. Çalışma izinleri bulunmadığı için maddi sıkıntı içerisinde bulunduklarını anlatan Iraklı mültecilerden Faris Mohammad Jasim(38), 5 yaşındaki kızı Rukiye’nin yüksek kan şekeri hastalığına yakalandığını belirtti. Jasim, ilaç alacak paralarının kalmadığını dile getirerek, 5 kişilik ailesiyle 225 TL’lik ev kirasını dahi ödeyemediklerini kaydetti.

Bu arada Irak’tan Türkiye’ye sığınan yedi kişilik Iraklı aile de zor günler geçirdiğini ifade etti. 4 çocuk annesi Nesle Dawod, Muhammed isimli çocuğunun Irak’ta okula giderken bombalı saldırıda şehit düştüğünü anlatarak kendilerine yardımcı olunmasını istedi.

GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI

Göç İdaresi Müdür Vekili Ahmet Güngör gazetecilere yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler(BM) Mülteciler Yüksek Komserliği’nden 3 yetkili kentimize geldi. İçişlerimiz’den gerekli izinleri alarak ilimizde bulunan mültecilerin ön kayıtlarını Ankara’da yapmışlar. Amaçları 4 – 16 Mayıs 2014 tarihleri arasında da ilimizdeki mültecilerin kesin kayıtlarını yapmak. Geliş amaçları bu. Mültecilerle tek tek görüşecekler ve onların kayıtlarını alacaklar. Kayıtlar tamamladıktan sonra da görevleri bitecek. İlimizdeki 555’e yakın mültecimizin kesin kayıtlarını yapıyorlar. Başvuru formumuzda bazı bilgiler var. O bilgileri üst kurullarına aktaracaklardır.” dedi.

Güngör, bazı mültecilerin mağdur oldukları yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Mültecilerin taleplerini ve ihtiyaçları Valilik olarak zaman zaman karşılanıyor. İlimizde Suriyelilerin haricinde İran, Irak ve Afganistan’dan aileler var. Suriye ile ilgili kısmı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak biz bakıyoruz. Mülteciler Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na başvurduğunda gerekli kolaylık sağlanıyor”

CİHAN

Yorumlar