Zonguldak'ta 19. Kömür Kongresi başladı

Zonguldak'ta 19. Kömür Kongresi, Soma gündemiyle başladı. TMMOB Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, “Başta Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimizi saygıyla anıyorum. Kazanın asıl sorumlusu...

Google Haberlere Abone ol
Zonguldak'ta 19. Kömür Kongresi başladı

Zonguldak'ta 19. Kömür Kongresi, Soma gündemiyle başladı. TMMOB Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, “Başta Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimizi saygıyla anıyorum. Kazanın asıl sorumlusu sistemdir. Maliyetleri düşürmek için iş güvenliğini düşürenler ve buna olanak sağlayan siyasilerdir.” dedi.

Zonguldak Dedeman Otel’de yapılan 19. Kömür Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erdinç Bilir, destek verenlere teşekkür etti. Daha sonra konuşan TMMOB Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, “Milletçe büyük bir acı yaşadığımız günlerde, ilki 1979'da yaptığımız kongremizin 19’uncusunu yapıyoruz. Başta Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimizi saygıyla anıyorum. Kazanın asıl sorumlusu sistemdir. Maliyetleri düşürmek için iş güvenliğini düşürenler ve buna olanak sağlayan siyasilerdir.” diye konuştu.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, yerli kömürün, toplam enerji tüketimini karşılamadaki payının giderek düştüğünü ifade etti. Yüksel, “Yerli kömürün birincil enerji içerisindeki payı 1990’lı yıllarda yüzde’lerin üzerinde iken günümüzde yüzde 15’in altına indi.” dedi.

GMİS: FACİA BAĞIRA BAĞIRA GELDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise konuşmasını Soma faciasına ayırarak, “Bu, sıradan bir kaza değildir. Bu bir katliamdır. Sorumluları en yukarıdan en alt birime kadar, olası kastla adam öldürmekten en ağır ceza ile yargılanmalıdır. Çünkü bu kaza göz göre göre geldi. Kazanın uzun zamandır geliyorum dediğini, hele hele o sabah ölümün bağıra bağıra geldiğini hepimiz öğrendik. Böyle bir ortamda öncelikle maden mühendisleri çalışmaya izin veriyorsa ve bu ocağa giriyorsa, teknikerler bu tehlikeli ortama da çalışmak için ocağa giriyorsa, bizim 10 günlük işçilere söyleyecek sözümüz olamaz.” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de bu tür iş kazalarının araştırılması için 04.11.2011 tarihinde önerge verdiğini hatırlattı. Hükümetin iş kazalarına bakışını eleştiren Öztürk, “Bu bir iş kazası değildir. Bu bir organize cinayettir. Kaza denilen şey önceden öngörülemeyen bir riskin gerçekleşmesidir. Ama bu durum bir riskin öngörüldüğü bir durumdur. Buna rağmen bir tedbir almamışsanız bunu iş kazası diye yutturmak o insanları aptal yerine koymaktır. Bu cinayetin baş sorumlusu Enerji Bakanı'dır. Orada 2 gün orada aynı gömlekle yatmakla olmuyor bu iş.” şeklinde konuştu.

Soma’daki büyük bir acının ardından yapılan kongrenin önemine değinen Zonguldak Vali Vekili ve aynı zamanda Kozlu Kaymakamı olan Ahmet Karakaya, Zonguldak’ın, Cumhuriyet’in ilk vilayeti olmasının herkese ayrı sorumluluk yüklediğini kaydetti. 3 gün sürecek kongrede madencilik sektörüyle ilgili stant açılışı gerçekleştirildi.

CİHAN

Yorumlar