Zirve Yayınevi'nden de tahliyesina karar verilen Tolon, cezaevinden çıkacak

Darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan, ancak gerekçeli kararın yazılması aşamasında Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını sağlayan yeni yasal düzenleme sonucu tahliyesine karar verilen Hurşit Tolon'un, Zirve...

Google Haberlere Abone ol
Zirve Yayınevi'nden de tahliyesina karar verilen Tolon, cezaevinden çıkacak

Darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan, ancak gerekçeli kararın yazılması aşamasında Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını sağlayan yeni yasal düzenleme sonucu tahliyesine karar verilen Hurşit Tolon'un, Zirve Yayınevi davasından da tahliyesine karar verildi. Bu tahliye kararının ardından Tolon'un, Silivri Cezaevi'nden çıkması bekleniyor.

Ergenekon davasından darbeye teşebbüs suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 11 Mart 2014 tarihinde de İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilen Tolon için bugün de Zirve Yayınevi davasını yürüten Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. Ergenekon davası kapsamında tahliyesine karar verilmesine rağmen cezaevinden çıkamayan Tolon'un, Zirve Yayınevi davasından verilen tahliye kararının ardından Silivri Cezaevinden çıkması bekleniyor.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, yasa değişikliği ile kaldırılan İstanbul Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, tutuklu olarak yargılandığı Ergenekon davası kapsamında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan 5 Ağustos 2013 tarihinde müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme gerekçeli kararı 8 ayı aşkın sürede tamamlarken, Anayasa Mahkemesi'nin aynı dava sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında verdiği karar ile Ergenekon davasının tüm tutuklu sanıklarının birkaç gün içinde tahliyelerine karar verilmişti. İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvurular üzerine farklı ağır ceza mahkemeleri, inceledikleri tüm sanıklar için art arda tahliye kararı vermişti. Sanıklardan Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın tahliye kararına yapılan itiraz yerinde bulunmuş ve Arslan bu nedenle tahliye edilememişti.

Öte yandan müebbet hapis cezasına çarptırılan Hurşit Tolon'un da 11 Mart 2014 tarihinde İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilmişti. Mahkeme, Tolon'un tahliyesine "Tutuklulukta kaldığı süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olmadığı, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması"nı gerekçe olarak göstermişti.

Ancak Tolon, Zirve Yayınevi davasından tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamamıştı. Zirve Yayınevi davasını yürüten Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Tolon'un avukatlarının tahliye talebini de reddettiği için cezaevinden çıkamamıştı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün yeniden yaptıkları tutukluluk durumu incelemesinde sanık Hurşit Tolon'un tahliyesine karar verdi. Sadece Zirve Yayınevi davasından tutuklu bulunan Tolon'un, bu tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi'nden çıkması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar