Zirve Yayınevi davasında 4 sanık daha tahliye edildi

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazları kesilerek öldürülmesine ilişkin davada tutuklu olarak yargılanan 4 sanık daha serbest bırakıldı.Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 94. duruşmasında...

Google Haberlere Abone ol
Zirve Yayınevi davasında 4 sanık daha tahliye edildi

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazları kesilerek öldürülmesine ilişkin davada tutuklu olarak yargılanan 4 sanık daha serbest bırakıldı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 94. duruşmasında mahkeme heyeti, sanıkların mütalaaya ilişkin savunmalarını aldı. Tutuksuz sanık Hüseyin Yelki, savunmasında diğer sanıklar tarafından savcılığa verdiği ifadelere ilişkin yapılan suçlamalara cevap verdi. Savcılığa verdiği ifade için hiçbir baskı görmediğini söyleyen Yelki, ifadesi alınırken yaptığı cümle bozukluklarının bile aynı, hiçbir değiştirme yapılmadan tutanağa geçirildiğini anlattı. Yelki, geçtiğimiz yıl verdiği ifadede bildiklerini anlatmaması için cezaevinde ölümle tehdit edildiğini anlatmıştı.

Tutuklu sanık Varol Bülent Aral da konjuktürel gelişmelere paralel şekilde savunma yaptı. Suç olduğunu iddia eden Aral, üzerine atılı suçların kumpasla gerçekleştiğini iddia etti.

Savunmaların ardından mahkeme başkanı tarafların taleplerini aldı. Mağdur avukatlarından Murat Dinçer, daha önceki celseden bugüne bazı sanıkların savunma yapma zamanları varken savunma hazırlamamasına dikkat çekti. Savunma yapmama konusunda bir görüş birliğine işaret eden Dinçer, sanıkların talep konuşmalarında bile savunma yapma girişimleri olduğunu ifade etti. Son iki günkü duruşmaların büyük bölümünde zaman israfı yapıldığını dile getiren Dinçer, sanık avukatlarının usulde olmamasına karşın savcının çekilmesini bile talep ettiğini anımsattı. Birçok yeni talep dile getirildiğini belirten Dinçer, sanıkların siyasi gelişmeler minvalinde davanın seyrinin değişmesi beklentisinde olduklarına işaret etti.

Mehmet Ülger’in avukatı Saim Tuğrul da “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan her gün ekranlarda paralel devlet örgütü tarafından yargı ve emniyet mensupları marifetiyle orduya kumpas kurulduğu yönünde beyanlarda bulunuyor. Yargılamada bunun dikkate alınmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Talepleri alan mahkeme heyeti duruşmaya verilen aranın ardından ara kararı açıkladı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar muvazzaf askerler Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan ile Levent Ercan Gelegen’in tahliyesine karar verdi. Sanıklar emekli albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, Ruhi Abat ve Varol Bülent Aral’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Mahkeme kararını açıklarken araya giren Adana F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve duruşmaya telekonferans yöntemiyle katılan Varol Bülent Aral, mahkeme heyetine “Aleyhimde delil yok. Şerefsizlik yapmayın” dedi. Bunun üzerine Aral’ın telekonferans bağlantısı kesildi.

Böylece 21 sanıklı davada tutuklu sanık sayısı 4’e düştü. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından gerçekleşen yasal düzenlemeler ve siyasi gelişmeler üzerine önce cinayet mahallinde suçüstü yakalanan 5 genç ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon da serbest bırakılmıştı.

Mahkeme ayrıca Ergenekon Davası gerekçeli kararını istedi. Daha önce de talep edilen karar metninin gelmemesi üzerine görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Varol Bülent Aral hakkında dünkü duruşmada iddia makamına yönelik kullandığı suçlayıcı ve hakaret içerikli ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Mahkeme, Malatya ve Mersin Jandarma Komutanlıklarına yazı yazılarak, jandarmanın bu kentlerdeki istihbarat çalışması yapıp yapmadığı, sorumluluk alanlarının nereler olduğu, emniyet müdürlüğünün sorumluluk alanında çalışma yapıp yapamayacağı hakkında bilgi istenmesini kararlaştırdı. Duruşma 18 Ağustos 2014 tarihine ertelendi. CİHAN

Yorumlar