Zirve, Madımak, Çillioğlu dosyalarına yeni cumhuriyet başsavcıvekili atandı

Zirve Yayınevi cinayetleri, albay Kazım Çillioğlu, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Madımak soruşturmalarının takip edildiği Malatya Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10.

Google Haberlere Abone ol
Zirve, Madımak, Çillioğlu dosyalarına yeni cumhuriyet başsavcıvekili atandı

Zirve Yayınevi cinayetleri, albay Kazım Çillioğlu, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Madımak soruşturmalarının takip edildiği Malatya Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Başsavcıvekiliğine Şeyhmus Şat atandı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi'nin kararı çerçevesinde, eşi hakim Perihan Doğan'ın lösemi hastalığı nedeniyle TMK 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcı vekili Özden Doğan Sincan Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atandı. Eşi Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Perihan Doğan ise Ankara Hâkimliğine atandı. Zirve Yayınevi cinayetleri, Tunceli'de intihar ettiği belirtilen ancak daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkan albay Kazım Çillioğlu cinayeti, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve Sivas Madımak olaylarına ilişkin soruşturmaların yürütüldüğü TMK 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine Şeyhmus Şat getirildi. Şeyhmus Şat, Malatya adliyesinde genel başsavcı vekili olarak görev yapıyordu.
Bununla birlikte Malatya adliyesinde görevli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Diken TMK 10. maddesiyle görevli savcı olarak atandı. Bünyesinde Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve Malatya TMK 10. ile yetkili başsavcı vekilliği bulunan birimde 1'i cumhuriyet başsavcı vekili ve 3 cumhuriyet savcı görev yapıyordu. Yeni atamayla görevli cumhuriyet savcısı sayısı 4'e çıkan birimde, artan iş yükünün nispeten rahatlaması bekleniyor. TMK 10. maddesiyle görevli Malatya başsavcı vekilliğinin sorumluluk alanında daha önceden Malatya, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Tunceli bulunuyordu. 2011 yılında Sivas'ın da bağlanmasıyla Malatya'nın sorumluluk alanı genişlemişti.

MALATYA'DAKİ ÖNEMLİ SORUŞTURMALAR
Malatya'da 18 Nisan 2007'de Alman uyruklu Tilman Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in Zirve Yayınevi'nde 5 genç tarafından boğazları kesilerek öldürülmesine ilişkin dava Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürütülüyor. Dava kapsamında cinayetleri işleyen 5 genç ile birlikte emekli orgeneral Ahmet Hurşit Tolon, Malatya eski Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, İstihbarat Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi araştırma görevlisi Ruhi Abat'ında aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu 19 sanık bulunuyor. Sanıklar 'terör örgütü kurma ve yönetmek', 'adam öldürmeye azmettirmek' ve 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'le suçlanıyor.
Cinayetleri ilişkin dosyası ayrılan, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu diğer şüphelilerle ilgili olarak da yeni iddianame hazırlanıyor.
Malatya Cumhuriyet Savcılığı, 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde 37 kişinin can verdiği olaya ilişkin soruşturmayı da yürütüyor. Önceki yıl yeniden başlatılan Madımak soruşturmasında bir gizli tanık, PKK'yı işaret etmişti. Sivas'taki hadiseye karışan Piran kod isimli A.A., Küçük Müslüm kod adlı E.Y., Cudi kod adlı S.K. ve Med kod adlı M.Ş.'nin PKK üyesi oldukları, ama hayatta olmadıkları belirlenmişti. Bu 4 teröristin, Sivas'ta Alevi ve Sünni kesime yönelik çapraz eylemleri organize eden PKK'nın üst düzey bir ismiyle irtibatlı olduğu ortaya çıkmıştı.
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği ileri sürülen, ancak daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkan Albay Kazım Çillioğlu cinayetine ilişkin soruşturmayla ilgili iddianame hazırlanıyor. Çillioğlu'nun ölümüyle ilgili, elde edilen deliller ve Çillioğlu'nun mezarından çıkarılan kemikler üzerinde inceleme yapan bilirkişi heyeti savcılığa sunulan 62 sayfalık raporda olayın intihar değil cinayet olduğunu ortaya koymuştu.
BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturma da Malatya'da yürütülüyor. Soruşturma kapsamında birçok ihmal ile şüpheli bilgiler ortaya çıkarılmıştı.
CİHAN

Yorumlar