'Zirve davası üzerinden Ergekon'un içi boşaltılmaya çalışılıyor'

Malatya'daki Zirve Yayınevi davasının müdahil avukatlarından Erdal Doğan, Zirve davası üzerinden Ergenekon davasının içinin boşaltılmaya çalışıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Zirve davası üzerinden Ergekon'un içi boşaltılmaya çalışılıyor'

Malatya'daki Zirve Yayınevi davasının müdahil avukatlarından Erdal Doğan, Zirve davası üzerinden Ergenekon davasının içinin boşaltılmaya çalışıldığını söyledi. Bu 2 davanın birleştirilmesi ile sanıkların tahliye edilmesine yol açıldığı yönünde bir algının oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çeken avukat Erdal Doğan, "Bu dava üzerinden Ergekenon davasının içini boşaltmaya çalışıyorlar. Biz, bunu yanlış ve tehlikeli buluyoruz. Doğrudan algı yönetimi ve yargı üzerinde baskı kurma çabası söz konusu." tespitinde bulundu.

    Tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi ile Zirve katliamı sanıklarının serbest bırakılmasına bir çok kesim tepki gösterirken, bazı medya kuruluşları da davanın uzayıp sanıkların salıverilmesinde Zirve davasının Ergenekon ile birleştirilmesinin etkili olduğunu göstermeyi tercih etti. Erdal Doğan, bu bakış açısı üzerinden Savcı Zekeriya Öz’ü suçlayan ve Ergenekon davasının içini boşaltmaya alışan medya kuruluşlarının yayınları hakkında tespitlerde bulundu.

    Doğan, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, ciddi bir şekilde, davanın içini boşaltılmaya çalışıldığını gördüklerini belirterek davayla ilgili olarak son günlerde ‘kumpas’ ve herhangi bir şekilde karartma olgusunun dillendirilmesinin çok yanlış olduğunu vurguladı. Avukat Doğan, Zirve davasının uzamasında da, oluşturulmaya çalışılan algının dışında müdahil avukatların taleplerinin yattığını anlattı.

    Avukat Doğan, müdahil vekiller olarak 2008-2010 yılları arasında davadaki hukuki ve fiili bağlantıları Ergekenon davası ile birlikte götürülmesi için ilgili görüşlerini dillendirdiklerini hatırlattı.

    Bunun dışında, 18 Ocak 2010 tarihinde de 5 sayfalık dilekçe ile ‘hukuki ve fiili bağlantılarının araştırılması’ konusunda ilgili mahkemeye talepte bulunduklarını anımsatan Doğan, bu talepler ve soruşturmanın geniştilmesi sonucunda Zirve davasının Ergenekon’un 'Malatya Hücresi' olarak görülmeye başlandığını ifade etti. Bu nedenden dolayı, davayla ilgili olarak son günlerde ‘kumpas’ ve herhangi bir şekilde karartma olgusunun dillendirilmesinin çok yanlış olduğunu vurgulayan Doğan, “Ciddi bir şekilde, davanın içini boşaltılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bunun tehlikeli olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Ergenekon davasını ve bu davayı aynı şekilde karartmaya çalışıyorlar. Bu dava üzerinden de Ergekenon davasının içini boşaltmaya çalışıyorlar. Biz bunu yanlış ve tehlikeli buluyoruz. Doğrudan da bu konuya yönelik algı ve yargı üzerinde baskı kurma çabası söz konusu." şeklinde konuştu.

    "DAVADAKİ İKİNCİ RİSK MAHKEME HEYETİNİN DEĞİŞMESİDİR"

    Tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi için bir şey söyleyemeyeceğini belirten Doğan, tahliye ederken kişilerin kaçmamaları için önlem alınması gerektiğini belirtti. Doğan, Zirve sanıklarına ise kelepçelerin kamuoyunun tepkilerini sonucu takıldığını anlattı.

    2012 Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılıp TMK 10. maddeye bağlı olan mahkemelerin kurulmasının ardından, davanın uzadığını da aktaran Doğan, bundan sonraki ikinci riskin ise yeni yasa ile birlikte tekrar savcının ve heyetinin değiştirilmesinin olduğunu dile getirdi.

    Avukat Doğan, "Şu andaki risk heyetin değiştirilmesi konusudur. Davaya hâkim olan mahkeme başkanının değişmesi davayı çok ciddi bir şekilde zarar vereceğini düşünüyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar