Ziraat Odası Başkanı Ulus: Çanakkale domatesinde hormon yok

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, ilde yetiştirilen domateslerde hormon kullanılmadığını belirterek, bazı hastalıklara karşı ilaçlama yapıldığını belirtti. Öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Kırca Toklucu ise domatesin, içerdiği...

Google Haberlere Abone ol
Ziraat Odası Başkanı Ulus: Çanakkale domatesinde hormon yok

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, ilde yetiştirilen domateslerde hormon kullanılmadığını belirterek, bazı hastalıklara karşı ilaçlama yapıldığını belirtti. Öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Kırca Toklucu ise domatesin, içerdiği vitamin ve mineraller açısından birçok kanser türüne iyi geldiğini söyledi.

Tadı ve aromasıyla Çanakkale domatesi, en çok tercih edilen ürünlerden biri. Son zamanlardaki hormon söylentileriyle ilgili bilgi veren Oda Başkanı Ulus, hormon ilacının pahalı olduğunu, Çanakkale çiftçisinin kullanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Çanakkale domatesi iri olduğunu için hormonlu olarak algılanmasının yanlışlığını anlatarak, "Çanakkale domatesi bölündüğünde içi buzlu buzlu oluyor. O zaten görülüyor, hormonlu değildir. Hormon denen ilaç pahalı bir şey, bizim çiftçimizin kullanma şansı da yok. Tabii bazı çiftçiler, bitki yetiştirme ilaçları var, onları kullanıyorlar, bu da hormon olarak algılanıyor. Son zamanlarda domates yetiştirmek, küvözde çocuk yetiştirmeye benziyor. Birçok hastalıkla mücadele ediliyor, bazı ilaçların kullanılması gerekiyor." dedi.

"KALİTESİ TOPRAK VE HAVADAN"

İlhan Ulus, Çanakkale domatesinin en önemli özeliğinin iriliği olduğunu, kesildiğinde içinde buğulu bir görüntü bulunduğunu anlattı. İçinde pek boş alan bulunmadığına, buna karşılık sera domateslerinin içlerinin boş, sularının fazla olduğuna dikkati çekti: "Çanakkale'nin potasyumu yüksek topraklarına, Kaz Dağları ve Çanakkale Boğazı'ndan gelen rüzgar eklendiğinde domateste muhteşem bir lezzet oluşuyor. Tüketiciler de bunu biliyor, büyük şehirlerin manav ve marketlerinde Çanakkale domatesi satılıyor. Çanakkale genelinde domates üretim alanı yaklaşık 500 bin dönüme çıkıyor. Bunun 200 bini sofralık, 300 bini de sanayi tipi domatestir."

"DOMATES KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR"

Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen, sofraların vazgeçilmezi Çanakkale’nin meşhur domatesinin kalitesine değinen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toklucu ise domatesin, içerdiği vitamin ve minareler açısından birçok kanser türüne iyi geldiğini söyledi: "Domatesin sağlığa yararlarıyla ilgili söylenecek çok şey var. Vazgeçilmez ürünlerinden biri. Hem vitamin ve mineral açısından zengin bir meyve olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında önemli bir antioksidan kaynağı. Kanser risklerinin azalmasında, aynı zamanda kalp damar hastalıklarının azalmasında, bunun dışında kemik erimesinde çok etkili olduğu, yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Çocukların beslenmesi açısında da çok önemli, çünkü çok önemli bir antioksidan kaynağı. Vücutta birleşen zararları azaltıyor. dolayısıyla onları zararlar ve hastalıklara karşı korumada öneriyoruz. C vitamini açısından da çok zengin." CİHAN

Yorumlar