Ziraat Bankası hakkında iddialar Meclis gündeminde

Ziraat Bankası’nda sahte kimlik numaraları ile hesaplar açılarak, bu hesaplara tanımlanan kredi kartları ile 500 milyon liralık harcama yapıldığı ve bankanın zarara uğratılarak vurgun yapıldığı iddiaları TBMM gündemine taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Ziraat Bankası hakkında iddialar Meclis gündeminde

Ziraat Bankası’nda sahte kimlik numaraları ile hesaplar açılarak, bu hesaplara tanımlanan kredi kartları ile 500 milyon liralık harcama yapıldığı ve bankanın zarara uğratılarak vurgun yapıldığı iddiaları TBMM gündemine taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, "Sahte kimlik numaraları ile edinilen kredi kartları ile yapılan harcama miktarı ne kadardır?" diye sordu.

Şeker, basında yer alan haberler üzerine konuya ilişkin olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Ziraat Bankası’nın, tarımsal amaçlı kredi kullanan ve hükümetin yanlış tarım politikaları ile borcunu ödeyemeyen çiftçiyi, gözünün yaşına bakmadan icraya verdiğine dikkat çeken Şeker, "Bankanın bazı ‘torpilli kesime’ sahte kimlik numaralarıyla yüksek limitli kredi kartı sağlaması, bu kartlarla yapılan ve ödenmeyen harcamaları görev zararı olarak göstermesi kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. Söz konusu haberlerin içeriğinde sahte TC kimlik numaraları ile alınan yüksek limitli kredi kartlarının hükümete yakın bürokratların ailelerine ve tanıdıklarına tahsis edildiği bilgisine yer verildiğini de ifade eden Şeker, “Bu türden kredi kartlarıyla yapılan harcamaların miktarının 500 milyon lira düzeyinde olduğu da iddialar arasındadır. İddiaların en vahimi ise bu yolsuzluğun banka içerisinden birilerinin göz yumması ile gerçekleştirildiğidir." diye konuştu.

Bu kartların hükümet kanadından bazı siyasetçi, bürokrat ve yakınlarına verildiği iddialarının doğru olup olmadığını soran Şeker, şu sorularının da cevaplanmasını istedi: "Sahte kimlik numaraları ile edinilen kredi kartları ile yapılan harcama miktarı ne kadardır? 2010 Ağustos ayından bugüne kadar, aylar bazında, sahte TC kimlik numaralarıyla açılan hesap sayısı nedir? Bu hesaplara kaç adet kredi kartı tahsis edilmiştir? Bu kredi kartlarının limitleri ne kadardır? 2010 Ağustos ayından bugüne kadar bankanın ödenmeyen kredi kartı borçları ile ilgili başlattığı yasal takip sonucu sahte TC kimlik numarası, sahte isim ya da adres bilgisi nedeniyle alacağını tahsil edemediği vaka sayısı kaçtır? Bunların toplam borç tutarı ne kadardır? Basında yer alan ve yukarıda detaylı olarak verilen iddialar ile ilgili Banka tarafından başlatılan, yürütülen bir soruşturma var mıdır? Sonucu nedir?"
CİHAN

Yorumlar