Zinciroğlu: Türk üzümü, pazarı İran ve Amerika'ya kaptırdı

İzmir Ticaret Odası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Türk üzümünün dünya pazarında fiyatının yüksek olmasından dolayı alıcıların İran ve Amerika üzümlerini tercih ettiğini söyledi. Zinciroğlu, Türkiye’nin ilk defa...

Google Haberlere Abone ol
Zinciroğlu: Türk üzümü, pazarı İran ve Amerika'ya kaptırdı

İzmir Ticaret Odası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Türk üzümünün dünya pazarında fiyatının yüksek olmasından dolayı alıcıların İran ve Amerika üzümlerini tercih ettiğini söyledi. Zinciroğlu, Türkiye’nin ilk defa pazarı İran ve Amerika pazarına kaptırdığını kaydetti.

Manisa Ticaret Borsası (MTB) öncülüğünde, Ziraat Odası Mühendisleri ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen ‘Bağ danışma kurulu toplantısı’ Ticaret Borsası konferans salonunda yapıldı.

Toplantı da konuşan İTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Tük üzümünün dünya pazarında yerini farklı ülkelere kaptırdığına kaydetti. Zincircioğlu, “Şüphesiz çekirdeksiz kuru üzüm ülkemizin ve bölgemizin en önemli ürünlerinden bir tanesi. Yaklaşık 100 bin aileyi geçindiren dolaylı olarak ilgilendiren bir ürün. Dolayısıyla bu ürünün yetiştirilmesi kadar satışı da çok önemli. Neden önemli? Çünkü bu ürünün yüzde 90’ı ihracata gidiyor. İhracata giden bir ürünün mutlaka satışının da konuşulması gerekiyor.” dedi. Zincircioğlu, Türk üzümünün dünya pazarında fiyatının yüksek olmasından dolayı alıcıların İran ve Amerika üzümlerini tercih ettiğini söyledi.

Zincircioğlu, “Sezon açıldıktan sonra bu yükselmeyi teşvik edici fiyatların daha da yükseltilebileceğini söyleyen kişi veya kurumlar oldu. Elinizdeki üzümleri satmayın tutun, bekletin ve dolayısıyla bunun daha da yükselebileceğini mahsulün az olduğunu söylediler. Bu tip beyanatlar bir yerde üreticiyi daha büyük bir beklenti içine maalesef soktu. Dolayısıyla üreticiler bu beklenti içinde mallarını satmadılar, tuttular ve fiyat belli bir seviyeye yükselip orda durdu. Fakat herkes biliyor ki, bu malı satabileceğimiz belli bir piyasa var. Bu piyasanın da alternatifleri var. Alıcı sezon başında Eylül-Ekim ayında fiyatlara bakıp Türk üzümüyle diğer alternatif üzümler arasında fiyat farkının çok büyük olduğunu gördüğü takdirde ister istemez diğer alternatiflere gidip oradaki üretim merkezlerinden üzümü alıyor. Maalesef biz bu sene biz büyük bir pazarımızı onlara kaptırdık.” diye konuştu.

Zincircioğlu şöyle devam etti: “Senelerden beri Türk üzümü kullanan ve başka üzüm kullanmayan alıcılar maalesef başka ülkelere İran’a Amerika’ya gidip oraların üzümlerini kullanma mecburiyetinde kaldılar. İlk defa kullandıkları bu üründen de memnun olanlarda oldu. Bu memnun olanlar önümüzdeki sene tekrar bu ürünleri kullanabilecekler. Dolayısıyla bizim, fiyatları çok yukarıya çekmememiz lazım. Bu arada İran üzümü aldığımız duyumlara göre Türkiye’ye gelip Türkiye’de işlenip Türkiye’den reeksport yoluyla gidenler de oldu. Bir malın fiyatı çok fazla yükselirse onu dünya piyasasında satma şansımız olmuyor. Maalesef şuan ki 5,5 liralık üzüm şuan İzmir Borsasında 3,2 lira seviyesine inmiş durumda.” CİHAN

Yorumlar