Zinayı suç olmaktan kim çıkardı, ne zaman çıkarıldı, AK Parti mi, işin aslı nedir?

Zinanın suç olmaktan çıkarılması 1998 yılına dayanmasına rağmen bazı muhalif kesimler zinayı AK Parti'nin serbest bıraktığı iddialarını ortaya atarak AK Parti'yi kamunun vicdanında karalamaya çalışıyor. Peki, Zinayı suç olmaktan kim çıkardı? Zina ne zaman suç olmaktan çıktı? İşin doğrusu nedir?

Google Haberlere Abone ol
Zinayı suç olmaktan kim çıkardı, ne zaman çıktı?

Zinayı suç olmaktan kim çıkardı ne zaman çıkardı AK Parti mi çıkardı işin gerçeği nedir? Zina ne zaman ve kim tarafından suç olmaktan çıkarıldı sorusu son dönemlerin en popüler soruları arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuk istismarı cezalarında düzenleme yapılması gerektiğini söylemesi ve zinanın suç sayılması için "Zina konusunun da yeniden ele alınmasının çok çok isabetli olacağı düşüncesindeyim. Çünkü bu toplumun manevi değerler noktasında farklı bir konum var." sözlerinin ardından "Zinayı suç olmaktan kim çıkardı?" sorusu yeniden sorulmaya başlandı. Peki, zinayı suç olmaktan kim çıkardı ne zaman çıkardı AK Parti mi çıkardı işin gerçeği nedir?

ZİNA NEDİR?

Zina, aralarında evlilik bağı olmamasına rağmen yetişkin bir erkek ile yetişkin bir kadının kendi rızalarıyla yaptıkları cinsel birleşmeyi ifade eder. Zina yapan kişiye 'Zani' denir. Zina İslam dinine göre en büyük günahlardan biridir. 

Zinayı suç olmaktan kim çıkardı ne zaman çıkardı AK Parti mi çıkardı işin gerçeği nedir
Zinayı suç olmaktan kim çıkardı ne zaman çıkardı AK Parti mi çıkardı işin gerçeği nedir

 

ZİNA NE ZAMAN ŞUÇ OLMAKTAN ÇIKTI

1926 tarihli eski Türk Ceza Kanunu 440. Maddesinde kadınlar için, 441. maddesinde de erkekler için 'zina suçu'nu düzenliyordu. Fakat kadının zani sayılması yani zina suçu işleyen sayılması için sadece 'cinsel ilişki'nin yeterli sayılıyordu. Ancak bu erkek için 'kendi ikametinde veya diğer bir yerde başka bir kadınla herkesçe bilinecek surette ve karı-koca gibi yaşama' koşullarına bağlanıyordu!

Anayasa Mahkemesi'nin bu kanunun eşitliğe aykırı olduğu itirazı üzerine 23 Eylül 1996'da 441. maddeyi iptal etti. Mahkemenin verdiği 1 yıllık sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni düzenleme yapılmayınca zina erkekler için suç olmaktan çıktı. Ancak bu iptal üzerine bu kez zina sadece 'kadın suçu' haline gelmişti. Bu eşitsizliğe de itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi 23 Haziran 1998'de 440. maddeyi de iptal etti. Bu durumun sonunda zina suç olmaktan tamamen çıkarılmış oldu. 

1998 yılında Anayasa Mahkemesi'nin zinayı suç sayan mevcut kanunları iptal etmesinin ardından yerine Meclis tarafından yeni düzenlemelerin yapılmaması ve "yeni düzenleme yapalım" girişimlerinin engellemesi AK Parti'nin bu durumun suçlusu gösterilmesine sebep oldu. 

AK PARTİ ZİNANIN TEKRAR SUÇ SAYILMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNDU

AK Parti 2004 yılında ana muhalefet partisi ile anlaştığı metin üzerinde Türk Ceza Kanunu reformunu görüşürken AK Partili milletvekilleri zinanın tekrar suç sayılması için girişimlerde bulunmuş ancak dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olan Deniz Baykal bu girişimin ihanet sayılacağını açıklamış ve AK Parti'nin bu girişimine engel olmuştu. Avrupa Birliği ise ana muhalefet partisinden yana bir tavır takınarak zinanın tekrar suç sayılmasının Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerine geçişini etkileyebileceğini duyurdu.

Zinayı suç olmaktan kim çıkardı ne zaman çıkardı AK Parti mi çıkardı işin gerçeği nedir
Zinayı suç olmaktan kim çıkardı ne zaman çıkardı AK Parti mi çıkardı işin gerçeği nedir

 

Zinanın suç sayılması için AK Parti ve ana muhalefet partisi olan CHP arasında uzlaşma sağlanamayınca 'zina'nın suç sayılması girişimden de vazgeçildi ve yeni Türk Ceza Kanunu 26 Eylül 2004'te resmen yasalaştı, 12 Ekim 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

SAADET PARTİLİLER VATANDAŞI YANLIŞ BİLGİLENDİRİYOR

Zina konusunda Saadet Partili bazı yöneticilere halka, "AKP zinayı suç olmaktan çıkardı" şeklinde kara propaganda yapıyor.

Oysa aynı partinin yöneticilerinden biri olan Ali Aktaş, kendi sosyal medya hesabından konunun çarpıtıldığını bizzat itiraf etmişti.


 

Yorumlar

EŞCİSEL KANUNU NU KİM?... EŞCİSEL KANUNU NU KİM?...iSTANBUL sÖZLEŞMEAİNİ kim?...
Misafir Bu nedir arkadaş. Kimin suç olmaktan çıkardığı belli iken bu neyin savunması. Yalakalık konusunda kiminle yarışıyorsunuz merak ediyorum
Erkan Şu anda yeni bir yasa veya KHK ile cumhurbaşkanımız neden tekrar zinayı suç kapsamına almıyor o halde? İstese yapabilecek gücü var sonuçta. Domuz etini de istese yasaklar, devlet onun emrinde.
Hasan Zina serbest büyük öküzlere bir şey yok ama 13 17 yasındaki bebelere acımadan 10 20 yıl ceza veriliyor suçu kız arkadaşına taciz delil yok İstanbul sözleşmesi milleti yaktı. Kadının beyanı kuvvetli suç delili yetiyor. Erkek cezaevinde cürümeye mahkum oluyor geleceği bitiyor. Çocuklar cani sapık tecavüz cü ile aynı madde den yargılanıyor. Böyle adalet yerin dibine batsın. Suçu sürüklenen çocuk diyor ama en ağır cezayı veriyor zalim adalet sistemi...
anti akp zina suçu hem kadına hem erkeğe yönelik kanun düzenlenirse bu anayasa mahkemesinin kararına aykırı olmaz. Anayasa mahkemesi o zaman eşitsizliğe dyanarak iptal edemez. AK trollerin işine gelmedi tabi 2004 de mecliste akp nin kaç milletvekili vardı Allah aşkına chp yi bahane etmeyin . Tek başına da kanun çıkarabiliyordu.