'Zeytincilik Yasa Tasarısı geri çekilsin'

Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na karşı Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi olan Balıkesir'in Edremit...

Google Haberlere Abone ol
'Zeytincilik Yasa Tasarısı geri çekilsin'

Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na karşı Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi olan Balıkesir'in Edremit ilçesinde ortak bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda yapılması muhtemel değişikliğin zeytinin idam fermanı olacağı ifade edilerek, tasarının geri çekilmesi istendi.

Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Edremit’te TBMM’de gündeme getirilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 05.05.2014 tarihinde kararlaştırılan ve 16.06.2014 tarihinde meclise sunulan 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' hakkında sektör temsilcileri, milletvekilleri, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile ortak bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Edremit Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan toplantıya CHP Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça ve Haluk Ahmet Gümüş, CHP Edremit İlçe Başkanı Yurt Yıldırım, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin, Edremit Belediye Meclis Üyeleri Fatma Özgirgin, Ali Yılmaz Diker, Mehmet Ertaş ve Coşkun Taşkın ile Körfez bölgesindeki Ziraat Odası başkanları katıldı. Yapılması muhtemel yasa değişikliğinin bölgenin en önemli geçim kaynağı olan zeytinciliğe büyük bir darbe vuracağı belirtilerek, değişikliğin yürürlüğe girmesi halinde son yıllarda büyük bir değer kaybeden sektörün idam fermanı olacağı vurgulandı.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Körfez bölgesi başta olmak üzere zeytin ve zeytinyağının binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu kaydetti, "Bir sektörün yararına olacak gerekçesi ile bir başka sektöre zarar verilmemeli, zeytine ve zeytinyağımıza dokunulmamalıdır" dedi.

Toplantı sonunda imza altına alınan sonuç bildirgesinde şu açıklamaya yer verildi: "Biz geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyan aşağıda imzaları bulunan kurum temsilcileri ve kişiler, 16.06.2014 tarihinde TBMM Başkanlığı’na hükümet tarafından gönderilen Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı tanımıyoruz. İlgili kanun altı kez değiştirilmek üzere TBMM gündemine gelmişse de her defasında oy birliği ile reddedilmiştir. Buna rağmen ısrarla bir kez daha gündeme getirilmesini maksatlı görerek uygun bulmuyoruz. Kaldı ki zeytincilik yasasının değiştirilmesi Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırıdır. Bu nedenle teklifin geri çekilmesini geçimini zeytincilikten sağlayan on milyon yurttaş adına talep ediyoruz." CİHAN

Yorumlar