Zeynalov, oturma izninden değil, twitlerden dolayı sınır dışı edilmiş

Today's Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un devlet ve ‘hükümet aleyhine gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğu’ gerekçesiyle sınır dışı edildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Zeynalov, oturma izninden değil, twitlerden dolayı sınır dışı edilmiş

Today's Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un devlet ve ‘hükümet aleyhine gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğu’ gerekçesiyle sınır dışı edildiği ortaya çıktı. Attığı twitler nedeniyle hükümet tarafından hedef haline getirilen Azerbaycan vatandaşı Mahir Zeynalov, bugün sabah saatlerinde sınır dışı edilmişti.

Zeynalov'un sınır dışı edilmesinin gerçek nedenine ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 4 Şubat 2014 tarihli belgesine göre Today's Zaman yazarının attığı twitlerden dolayı gönderildiği açık şekilde görülüyor. Bakanlık antetli yazıda Mahir Zeynalov'un twit adresi verilerek " Anılan yabancı ile ilgili olarak ilgi (b) yazımızla görüş sorulmuş olup, alınan cevabi ilgi (c) yazıda (@MahirZeynalov_) Twitter hesabından devlet büyükleri aleyhine twitler attığı ifade edilerek hakkında yurda giriş yasağı kapsamına alınmasının uygun olacağı bildirilmiştir." ifadeleri kullanılıyor. Yazının devamında ise, “Bu itibarla Azerbaycan uyruklu 18.07.1987 doğumlu Mahir Zeynalov isimli yabancı bakanlık makamının 04.02.2014 tarihli Olur'u ile 5682 Sayılık Kanunu'n 8. Maddesine göre ‘yurdumuza girmesi yasaklanan yabancılar' kapsamına alınmıştır.” denilerek sınır dışı edildiği belirtiliyor..

Ancak bugün Zeynalov'un ayrılmasından sonra internet ve sosyal medyada Azerbaycan vatandaşı gazetecinin “oturma izin süresinin dolması” nedeniyle sınır dışı edildiğine dair bir bakanlık belgesi servis edilmişti. Söz konusu belgede, “Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün ilgi (c) yazısında adı geçen yabancının basın kartının uzatılmadığı bildirildiğinden adı geçen yabancının ikamet iznini uzatma imkanı da bulunmamaktadır. Bu kapsamda, izinsiz çalıştığı anlaşılan adı geçen yabancı hakkında gerekli idari işlemler yapılarak ülkemizde çıkışının yapılmasını rica ederim.” denildi.

Oysa Today’s Zaman yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mahir Zeynalov'un 10 Mart'a kadar oturma izni bulunuyor. Üstelik eşi de Türk vatandaşı olan gazetecinin ikamet hakkı da mevcut. Dolaşıma sokulan belgede, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM) Zeynalov'un sarı basın kartının olmadığına dair bildirimini 7 Şubat'ta yaptığı görülüyor. Oysa 4 Şubat tarihli resmi yazıdan sonra Mahir Zeynalov'u aramaya başlayan polis, 6 Şubat'ta Today's Zaman Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'i arayarak Zeynalov'un teslim edilmesini istedi.

Zeynalov'un gönderilme nedeni İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Mülkiye Başmüfttişi ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ali Baştürk imzalı 4 Şubat 2014 tarihli belgede saklı. Bu belgede Zeynalov hakkında "Devletimiz ve hükümetimiz aleyhine gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğu, bu kişinin vatandaşlık durumunun araştırılmasını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması halinde ülkemizden sınırdışı edilmesini ya da ülkemize girişinin engellenmesini talep ettiği bildirilmiştir" yazıyor. Yazının devamında ise Mahir Zeynalov'un gönderilme nedeninin twitler olduğu ortaya çıkıyor. Zeynalov'un yazıya göre sınırdışı edilmesi talimatı veriliyor, sonucundan da bakanlığın bilgilendirilmesi isteniyor.

EŞİYLE BİRLİKTE AYRILMAK ZORUNDA KALDI

Sınır dışı edilme kararını önceki akşam yayınlanan haberlerden öğrenmesinin ardından eşi Sevda Zeynalov (Arslan) birlikte ülkesine dönmeye karar veren Mahir Zeynalov, bugün sabah Atatürk Hava alanında polislere durumu aktardı. Zeynalov'a 103,4 lira para cezası kesildi. Havalimanı'ndaki Maliye Bakanlığı veznesine ceza ücretini yatıran Zeynalov, daha sonra yurtdışı çıkışının gerçekleştirilmesi amacıyla polis eşliğinde pasaport kontrol noktasına götürüldü. Havalimanı'nda herhangi bir açıklamada bulunmayan Zeynalov, daha sonra eşi Sevda Nur Arslan ile THY'nin TK 0332 sefer sayılı uçağıyla saat 08.50'de Bakü'ye gitti.

Zeynalov'un sınır dışı edilmesi kararı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay kendisi hakkında yaptığı suç duyurusunun ardından geldi. Erdoğan'ın “hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu Zeynalov, geçtiğimiz günlerde emniyet müdürlüğüne giderek suçlamalarla ilgili ifade verdi. Söz konusu suçlamalar, Zeynalov'un @MahirZeynalov hesabından İngilizce attığı “Turkish prosecutors order police to arrest al-Qaeda affiliates, Erdoğan's appointed police chiefs refuse to comply (Türk savcılar, polise El Kaide ile bağlantılı kişileri tutuklama emri verdi. Erdoğan'ın atadığı polis şefleri, bu emri yerine getirmeyi reddetti)” ve “Al-Qaeda's Turkey operatives flee after Erdoğan-appoited officials block raid (Erdoğan'ın atadığı yetkililer baskını engelleyince, El Kaide'nin Türkiye mensupları kaçtı.)” şeklindeki iki tweeti kaynak gösterildi. Zeynalov, ifadesinde söz konusu tweetlerin medyada yayınlanan haberlere dayandığını ve hiçbir yorumda bulunmadığını dile getirdi.

'VAZİFEDEN VAZGEÇMEYECEĞİM'

Mahir Zeynalov, uçağa binmeden önce Twitter'dan, “Yüzlerce milyon başın feda olduğu kutsi bir hakikate başımız da feda. Dünyayı başımıza ateş yapsanız, bu mukaddes vazifeden vazgeçmeyeceğiz.” şeklinde yazılı mesajı takipçileriyle paylaştı. Sevda Nur Arslan da, “Haksızlık karşısında susmadığı, üç kuruşa akidesini satmadığı için eşimle gurur duyuyorum! Rabbim sayılarınızı arttırsın.” şeklindeki Twetter mesajıyla eşine destek verdi
CİHAN

Yorumlar