Zeybekci: Kırım’da yaşanan krizi endişe ile izliyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya, Ukrayna ve Kırım üçgeninde yaşanan sıkıntı ve krizi endişe ile izlediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Zeybekci: Kırım’da yaşanan krizi endişe ile izliyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya, Ukrayna ve Kırım üçgeninde yaşanan sıkıntı ve krizi endişe ile izlediklerini söyledi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kütahya’ya gelen Zeybekci, Kütahya Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında konuştu. Türkiye’nin Rusya ile derin ticari bağları olduğunu hatırlatan Zeybekci, "Türkiye'nin ithalatında bir numara Rusya’dır. Bunun sebebi de enerji ithalatıdır. Türkiye’nin enerji ihtiyacı ile ilgili bir sorunu yoktur, olmazdır zaten. Diğer taraftan Türkiye olarak Ukrayna, Rusya ve Kırım üçgeninde yaşanan bu sıkıntı ve krizi endişe ile izliyoruz. Hiçbir ülkenin milli sınırlarının hiçbir güç tarafından değiştirilmesi ya da müdahale edilmesi uluslararası hukuk anlamında kabul edilir değildir. Diğer endişemiz Kırım’daki tarih ve kültür birliği içerisinde olduğumuz kardeşlerimiz bizim için önemlidir. Kırım bizim için milli anlamda manası olan bir ülkedir. Oraya kayıtsız kalmamız beklenemez. Yakından takip ediyoruz. Büyük çaplı bir krizin gelişmede olacağını tahmin etmiyoruz. Diğer taraftan da Türkiye, Ukrayna ve Rusya’ya önemli bir enerji pazarı. Gerek yaş sebze ve meyve ile konfeksiyon alanında Türkiye’nin önemli bir ihracatı vardır. Bunlarla da sıkıntı görmüyorum. Ukrayna’da şu an beklemeler var ama Rusya’da her şey yolunda gidiyor” diye konuştu.

“TABANDAN GELEN İSTEĞİN DİKKATE ALINACAĞINA İNANIYORUM”

Bakan Zeybekci, üç dönem kuralına ilişkin, "Konmuş olan bir kural var. Tabanda da yoğun bir isteğin olduğu doğrudur. Üç dönem kuralının değişmesi gerektiği ya da bazı özellikler sebebi ile esnetilmesi gerektiği gibi bir talep var. Bu talebi değerlendirecek olan partilerimizin kurulları. Bu konu MKYK’ya gelir orada değerlendiririz. Bu kuralın konuş gerekçeleri ve böyle bir kural konulduysa haklı gerekçeleri vardır. Bu gerekçelerle ilgili ne değişiklik oldu ve şimdi nasıl bir sebepten dolayı değiştirilmesi gerekiyor. Ben tabandan gelen bu isteğin dikkate alınabileceğine inanıyorum ama bununla ilgili karar MKYK’nındır” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar