Zengin ailelerin ilginç istekleri kuyumcuya yaradı

Gelir düzeyi yüksek ailelerden gelen ilginç istekler, altın piyasasındaki dalgalanma nedeniyle zor günler geçiren kuyumcu esnafına yaradı. Altın bilezik, künye, kolye, küpe ve saatlere, yeni tasarımlarla farklı görünüm kazandıran sektör...

Google Haberlere Abone ol
Zengin ailelerin ilginç istekleri kuyumcuya yaradı

Gelir düzeyi yüksek ailelerden gelen ilginç istekler, altın piyasasındaki dalgalanma nedeniyle zor günler geçiren kuyumcu esnafına yaradı.

Altın bilezik, künye, kolye, küpe ve saatlere, yeni tasarımlarla farklı görünüm kazandıran sektör temsilcileri, tüketicilerin istekleri doğrultusunda altını şekillendiriyor. Görenlerin dikkatini çeken hediyelik ürünler, özellikle yüksek gelire sahip aileler tarafından tercih ediliyor.

Kahramanmaraş’ta üretim yapan bir kuyumcu atölyesine, gelir düzeyi yüksek ailelerden gelen ilginç istekler arasında altın kaplama emzik, jilet şeklinde kolye, parti rozetleri, silah kabzası ve bebeklerin göbek bağını saklamak için tasarlanan takılar yer alıyor. Kuyumculukta yeni bir uzmanlık alanı açan bu durum, darboğazın eşiğindeki sektör temsilcilerine yeni kapılar aralarken, ilginç isteklerde bulunan vatandaşların talepleri de karşılanmış oluyor.

Özellikle doğu kökenli aşiret reisleri, bebekler için sapı altın kaplama emzik yaptırırken, bazı anneler de ilk çocuğunun göbek bağını boynunda taşımak için kolye sipariş ediyor.

Kurtuluş Mahallesi'nde, küçük bir atölyede kuyumculuk yaparak geçini sağlayan Halil İbrahim Başkan, doğu illeri ve İstanbul’daki müşterilerinden ilginç siparişler geldiğini belirtti. Sektöründe 30 yılı geride bıraktığını söyleyen Başkan, daralan kuyumculuk sektörünün imdadına bebeklerin yetiştiğini ifade etti. ‘İlginç şeyler yapıyoruz’ diyen Başkan, aşiret ağlarının Kahramanmaraş’taki altın işlemecilerinden torunlarına altın kaplama emzik sipariş ettiğini ifade etti. Yurt içi ve yurt dışı siparişlerin arttığını aktaran Başkan, “Çocuğun ilk dişi çıkıyor, dişe çerçeve yapıyoruz, annesi bunu kolye olarak boğazına takıyor. Emzik getiriyorlar bunları altınla kaplıyoruz. Bazen de biz emziği eczanelerden alıyoruz, kulpunu, çerçeve kısmını altın yapıp veriyoruz. Bir emziğin yapımı ortalama yarım günümüzü alıyor.” dedi.

Yurdun dört bir yanına ürün gönderdiğini ifade eden Başkan, “Ağırlıkla Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Kızıltepe ve İstanbul’a çalışıyoruz. Fiyatlar bin ile bin 500 civarında değişiyor. Nazar boncuğu, kabartma isimlikler gibi hediyelik eşyalar yapıyoruz. Bu tür ürünlerin maliyeti 300 liradan başlıyor, 20 bin liraya kadar çıkıyor. Yapılan işlerin fiyatı ağırlığına göre, ayarına göre, altın veya gümüş olmasına göre değişiyor.” diye konuştu.

"GÖBEK BAĞINA ÇERÇEVE YAPIYORUZ"

Müşterilerden ilginç istekler geldiğini belirten Başkan, bebeklerin düşen göbek bağını altın kaplama ile kaplatan müşteriler olduğunu söyledi. İlginç isteklerin yurt dışından da geldiğini dile getiren Başkan, şunları kaydetti: “Bazı zamanlar o kadar ilginç istekler geliyor ki hayret ediyoruz. Çocuğun göbeği düşüyor, düşen göbeğine içi gözükmeyecek şekilde dış çerçeve olarak kaplama yapıyoruz. Annesi onu kolye olarak takıyor. Neye dayanarak yapıyorlar bilemem ama ben sonuçta para kazanıyorum.”

CİHAN

Yorumlar