Zaman muhabiri Derviş Genç serbest bırakıldı

Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından Mustafa Varank, AK Parti'nin Sarıyer mitinginde Zaman Gazetesi muhabiri Derviş Genç'i, fotoğraf çektiği için gözaltına aldırdı.

Google Haberlere Abone ol
Zaman muhabiri Derviş Genç serbest bırakıldı

Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından Mustafa Varank, AK Parti'nin Sarıyer mitinginde Zaman Gazetesi muhabiri Derviş Genç'i, fotoğraf çektiği için gözaltına aldırdı. Yaklaşık 5 saat karakolda sonra serbest bırakılan Genç, kendisini gözaltına alan polis ve Varank'tan şikayetçi oldu. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da karakola gelerek, muhabir Genç'e destek oldu.

Zaman Gazetesi muhabiri Genç, İstinye Polis Merkezi çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Haber alma hürriyetine engel olunduğu ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığı için şikayetçi olduğunu belirten Genç, "Başbakanlık basın merkezinden verilen 68 numaralı basın kartıyla mitingi takip ediyordum. Başbakanın her zamanki gibi mitingini takip ediyordum. 5 miting vardı, 4.'cüsü Sarıyer'deydi. Başbakanlığın basın mensupları için ayarladığı 3 minibüsle miting alanına geldik. Bütün mensupları olarak platformun arka kısmından alındık. Başbakan'ın başdanışmanı Mustafa Varank beyi gördüm. Gazeteci refleksi ve görevimin gereği 4 kare fotoğrafını çektim. Daha sonra da miting alanına geçtik.” diye konuştu.

"VARANK, GÖZALTINA ALINMAM İÇİN POLİSLERE TALİMAT VERDİ"

Genç karakola getirilme sürecini ve karakolda Varank’ın şikayetini şu şekilde aktardı: “Fotoğraflarıma bakıyordum ve 5-10 saniye sonra miting alanına geçtim. Hemen arkamdan bir kişi geldi kolumdan tutarak gazeteci olup olmadığımı sordu. Bu gördüğümüz kartı gösterdim. Kendisine Zaman Gazetesi olduğumu söyledim. Bu kart bize bugünkü mitingleri takip etmek için Başbakanlık basın merkezinden verildi. Her zaman olduğu gibi rutin bir şeydi. Akabinde Mustafa Varank geldi. 'Sen neden benim fotoğraflarımı çekiyorsun?' dedi. 'Sen beni dinliyor musun? Sen beni dinliyorsun.' İkinci cümlenin olarak da bunu kullandı. Ben dedim ki 'ben bir gazeteciyim, kamuya açık alanda başbakanın basın danışmanın fotoğrafını çekmek çok doğaldır' dedim. Bundan en doğal ne olabilir diye sordum kendisine. Ama 'sen beni dinledin' dedi. Kamuya açık alanda 'ben sizi niye dinleyim' dedim. Kendisi de burada şikayet dilekçesinde bahane bulamadı. Her halde fotoğraf çektiğim için şikayette bulunmanın komik olduğunu düşündüğü için herhalde ki, özel hayatın gizliliğini ihlal etmişim ben. Kendisini dinlemişim ben güya. O kadar kalabalığın olduğu bir alanda, bir sürü insanın olduğu olduğu alanda herkes yanında. Birkaç kişi vardı yanında onun. Onun iddiasına göre onlar da dinleyebilir. Böyle bir iddia çok saçma bir iddia.”

"BU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VURULMUŞ BİR DARBEDİR"

Yaşananları basın özgürlüğüne bir darbe olarak nitelendiren Derviş Genç, kamu görevi olan gazetecilik görevini yapamadığı için Varank’tan şikayetçi olduğunu söyledi. Genç, ayrıca kendisinin diğer basın mensuplarının yanında rencide edildiğini de ifade etti. Gazeteci olarak çektiği fotoğraflardan dolayı gözaltına alınmasının anayasada ve hukukta yeri olmadığını dile getirdi.

Genç sözlerine şu şekilde devam etti: “Benim asıl söylemek istediğim bugün, basın özgürlüğüne darbe vurulmuştur. İkinci olarak da ben gazeteci olarak bir kamu görevi yapıyorum ve bu görevim engellenmiştir. Mitingi takip edemedim. Polislere talimatla alın bunu demesine ve ben bundan şikayetçiyim demesiyle ve benim de 10 dakika direnmeme rağmen İstinye polis karakoluna getirildik. Burada avukatımızı bekledik. Kendisinden de şikayetçi olduğumuzu belirttik. Anayasada sabit olan gazetecilik görevimizi ve çalışma hürriyetimizin engellendiğini, sonrasında beni diğer basın mensuplarının olduğu bir alanda kişiliğimi rencide ettiğini belirttim. Sözlü sataşma olmadı. Kendisiyle sözlü diyaloğa girmedim yanıma gelene kadar. Fotoğrafları kendisine gösterdim 'bu suç mu?' diye. Kamuya açık alanda gazeteci olarak çektiğim bu fotoğraflardan dolayı gözaltına alındım. anayasada ve kanunlarda böyle bir şey var mı ki?"

CHP MİLLETVEKİLİ TANAL: GÖZALTINA ALINMA KANUNSUZDUR

Yaşanan olayı duyarak karakola gelen CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, “Bu baskıcı otoriter bir rejimin açık ve net bir ifadesi. Yani hiçbir vatandaşımızın çalışma özgürlüğünün, temel hak ve özgürlüklerinin güvencede olmadığının göstergesi.” şeklinde konuştu.

Tanal, Anayasa'nın 137. mMaddesinin ihlal edildiğini söyledi. Mahmut Tanal, gazeteci Genç'in kanunsuz olarak tutulduğunu şu şekilde ifade etti: “Takdir edersiniz Anayasamızın 137. maddesi uyarınca kanunsuz emrin yerine getirilmemesi gerekir. Arkadaşımızın bu saate kadar gözaltında tutulması Anayasamızın 137. maddesi uyarınca kanunsuz emrin yerine getirilmesidir.”

"DERVİŞ GENÇ’İN HÜRRİYETİ KISITLANMIŞTIR"

Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki yine ceza kanunun 26. maddesi diyor ki 'bir kişi eğer görevini ifa ediyorsa bu suç teşkil etmez.' Değerli arkadaşımız bir basın mensubu. Bu nedenle halkı, kamuoyunu aydınlatması lazım. Fotoğrafını çekmesi, kamuya açık bir toplantıyı izlemesi kadar doğal bir şey olamaz. Bu saate kadar arkadaşımızın gözaltında tutulması hem hürriyetinin kısıtlanması hem de çalışma özgürlüğünün kısıtlanması nedeniyle suç işlenmiş durumdadır.”

"CUMHURİYET SAVCILARINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM"

Milletvekili Tanal, polis ekipleri üzerine Varank’ın baskı yapmasının ayrı bir suç olduğunu ifade etti. Tanal, Cumhuriyet savcısına seslenerek suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Varank’ın fiili baskı yaptığını belirten Tanal, savcıları göreve çağırdı. Tanal, yaptığı açıklamada, “Şikayet eden kişinin polis üzerinde fiili baskı uygulaması, bu saate kadar gözaltında tutulması, apar topar görevinin engellenmesi ayrı bir suç. Ben buradan Cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunuyorum. Ben, Başbakanın basın danışmanının fili baskısı ve arkadaşımızın bu saate kadar gözaltında tutulması nedeniyle Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyorum. İnşallah basın mensuplarının başına böyle şeyler gelmez. Ama görülüyor ki Başbakanın otoriter tavrı, herhalde Türkiye’deki bütün medya tehdit altındadır." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar