Zafer İpekçi: İşine âşık insanlarla çalışmak lazım

Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği(SAGİAD) Akyazı Şubesinin, tecrübe paylaşımı programına onur konuğu olarak Eğitimci-Danışman Cavme Group Yönetim Kurulu Başkanı Zafer İpekçi katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Zafer İpekçi: İşine âşık insanlarla çalışmak lazım

Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği(SAGİAD) Akyazı Şubesinin, tecrübe paylaşımı programına onur konuğu olarak Eğitimci-Danışman Cavme Group Yönetim Kurulu Başkanı Zafer İpekçi katıldı. İş hayatında ortaklık yapmanın faydalarını anlatan İpekçi, "İşine âşık insanlarla çalışmak lazım" dedi.

İş dünyasında büyümenin ve zorlu piyasa koşullarında rekabet edebilmenin güçleri birleştirerek ve ortaklık kültürünü geliştirerek olacağına inanan SAGİAD ortaklık eğitimlerine devam ediyor. SAGİAD Akyazı Şubesi dernek binasında çok sayıda sanayici ve iş adamının dinlediği seminerde konuşan Zafer İpekçi; Millet olarak ortaklığa bakışımız, iş hayatında başarılı olmak için ortaklık kültürü, yaptığımız hatalar, beklentilerimiz konusunda empati yapmamızdan kaynaklanan sorunlar, tek taraflı düşünme ve ortaklığı sürdüremememize sebep olan diğer faktörler konularında kendisine yöneltilen sorular ile tecrübelerini paylaştı. Ortaklık müessesesi doğru işletildiğinde ortağın 'baş belası' değil yük alan 'yol arkadaşı' olacağı mesajı verildi.

'ORTAĞINIZ SİZİN EKSİK BİR TARAFINIZI TAMAMLAMASI GEREKİR'

Ortaklık kültürünün ülkemizde yeterinde gelişmediğinden bahseden İpekçi, ”Ortaklık kültürü aslında insanlarda biyolojik olarak yapılmakta, insan ne iş yapıyorsa iki elini kullanır, iki gözüyle resimlerin perspektifini ve üç boyutlu görebilir, iki ayağını kullanarak gideceği yere ulaşır. İnsanın ne iş yaparsa yapsın doğru seçilmiş bir ortağa ihtiyacı var. ‘Allah sizi iyi insanlarla karşılaştırsın.’ Her işi kendisi yapmaya kalkmanın zaman geçtikçe insanı tüketeceği ortadadır. İşte burada sorulacak soru nasıl bir ortakla çalışmalıyım sorusudur. Seçeceğiniz ortağınız sizinle benzer vizyona sahip olmalı, eğitim farklılığında sorun oluşturacak uçurumlar olmamalıdır. İşini tutkuyla seven, uzun vadeli hedefleri olan, size verebilecek bir şeyleri olmalıdır. Muhakkak suretle sizin eksik bir tarafınızı tamamlaması gerekir.” dedi.

'ORTAKLARIN BİRBİRİNİN EKSİK YANLARINI DA TAMAMLAMALARI GEREKİR'

Bizim kültürümüzde bir elin nesi, iki elin sesi var anlayışı ortaklığın önemine vurgu yaptığını belirten İpekçi, ”Karşılıklı güven sağlandığında, işler daha planlı ve kazançlı geçer. Firmanızda, ortağınızda sizinle aynı işi yaparsa, ortaklık yapmak için bir sebep olmaz. Çalışma alanları ortaklara doğru bir şekilde bölünerek görev dağılımı yapılırsa, ortakların iş yükleri azalır ve verimlilik artar. Farklı alanlara iş bölümü yaparak firma yönetimini planlamak, ortakların birbirine hesap sorabilmesini ve sorgulayabilmesini sağlar. Ortakların birbirinin eksik yanlarını da tamamlamaları gerekir. Karar süreçlerinde ortaklar işin içinde daha fazla olursa işi daha çok benimserler. Ortaklık kültürünün avantajları saymakla bitmez.” şeklinde konuştu.

'İŞİNE ÂŞIK İNSANLARLA ÇALIŞMAK LAZIM'

İşletmelerde verimliliğin, karlılığın artmasının, yüksek katma değerin elde edilmesinin, kısacası başarının ana unsurunun insan olduğunun altını çizen Zafer İpekçi, ”İşletmelerin gerçek zenginliği insandır. Bu nedenle, yeniliğe ve değişime açık, öğrenmeye istekli, müşteri odaklı, ekip çalışmasına yatkın, çabuk uyum sağlayabilen, her şeyden önemlisi de paraya değil de işine âşık insanlarla çalışmak lazım.” dedi.

Bilerek ortaklık kültürünün ülkemizde yok edilmesine çalışıldığını belirten İpekçi, ”Bu hususta ‘Ortak atın beli kırılır’ sözünün yalandan başka bir şey olmadığını bu hususta Osmanlı devleti kurucusu Osman Gazi'nin bir oku eline alarak kırdığını 20 oku eline alarak kırmanın ne kadar zor olduğunu çevresindekilere gösterdiğini bizim de bundan dersler alabileceğimizi” belirtti.

Başarılı bir iş adamı olmak isteyen gençlerin öncelikli olarak yüksek eğitim alması gerektiğini belirten SAGİAD Akyazı şube başkanı Hüseyin Kav da çalışmalarıyla örnek olan başta Akyazılı olmak üzere ilde ve ülkede işadamlarını derneğe davet ederek bu formatta bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarının ufku açacağını belirtip, "Bu tür etkinliklere Akyazılı tüm işadamı kardeşlerimizi bekliyoruz. Ülkemizin kalkınmasında faydalı olacağına inandığımız bilgi ve tecrübe paylaşımının son derece önemsiyoruz. Bu vesile ile başta Zafer İpekçi olmak üzere tüm davetlilere teşekkür ediyorum” dedi. CİHAN

Yorumlar