Yuşçenko: Avrupa dışındaki diğer politikalar felaket demektir

Ukrayna için Avrupa ile entegrasyonun şart olduğunu vurgulayan eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, mevcut hükümetin halkın hayallerini çaldığını iddia ederek, Avrupa Birliği'ne entegrasyon çalışmalarını durduran hükümeti eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Yuşçenko: Avrupa dışındaki diğer politikalar felaket demektir

Ukrayna için Avrupa ile entegrasyonun şart olduğunu vurgulayan eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, mevcut hükümetin halkın hayallerini çaldığını iddia ederek, Avrupa Birliği'ne entegrasyon çalışmalarını durduran hükümeti eleştirdi. "Hükümet halkın hayallerini çaldı." diyerek Avrupa ile entegrasyonun şart olduğunu vurgulayan Yuşçenko, "Avrupa'ya entegrasyon dışındaki tüm diğer politikalar felaket demektir. Devlet için de halk için de iktidar için de muhalefet için de. Herkes için. Biz kaybederiz. Avrupa da Ukrayna da halk da kaybeder." uyarısı yaptı.

Viktor Yuşçenko, Başkent Kiev'de bir süredir devam eden hükümeti protesto gösterilerini TRT Türk'e değerlendirdi. Yuşçenko, gösterilere destek veren protestocu gençlerin tek talebinin 'Avrupa'ya entegrasyon' olduğunu söyledi. Ülkede ekonomik durumun kötüye gittiğini belirten Yuşçenko, ödemeler dengesinin bozuk olduğunu, bütçe açığı bulunduğunu ve yatırımcıların ülkeden kaçtığını söyledi.

İnsanların daha yüksek sosyal standartlara ve daha iyi maaşlara sahip olmayı istediklerini vurgulayan Yuşçenko, "Ukrayna halkının yüzde 75'i bu sorunların çözümünü Avrupa'ya entegrasyonda görüyor. Çocukları meydana getiren de bu istek oldu. Vilnius'ta AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanmaması bu hayallere ihanet oldu. Konu çok basit. Modern politikaları, yani Avrupa politikasını benimsemek gerekiyor." diye konuştu. Yuşçenko, ekonomik sıkıntıların yanı sıra ülkede özgürlük ve demokrasinin de yetersiz olduğunu belirtti.

"PROTESTOLARIN SORUMLUSU HÜKÜMET"

Yuşçenko, ülkenin sorunlarının çözümünün yeni dış politika partnerinin seçimine bağlı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Meydanda yaşananlar için çocukların dövülmesi için birisinin cevap vermesi gerekiyor. Hükümetin sorumluluğu nedir bu konuda? Ben çok büyük olduğunu düşünüyorum. Hükümet, hem bu protestoların başlamasının hem de sonra yaşananların sorumlusu. Avrupa'ya entegrasyon çalışmalarını durdurdu, halkın hayallerini çaldı ve ona uygun da tepki görüyor. Parlamentoda 315 milletvekili AB'ye entegrasyona oy vermişti, hükümetin bu süreci durdurma, siyasi kararı değiştirme yetkisi yoktu. Bu nedenle parlamento seçimlerini de gündeme getirmek gerekiyor. Çünkü insanlar bu siyaseti sürdürebilecek insanlara yetki veriyorlar."

"İKİ TARAF DA SUÇLU"

Hükümetin yanı sıra Avrupa Birliği'ni de eleştiren Yuşçenko, Avrupa Birliği'nin taktik hata yaptığını, Ukrayna'nın ekonomik ve mali sorunlarını bir yana bırakıp, cezaevinde tutuklu bulunan Ukrayna eski Başbakanı Timoşenko konusunu tartışmaya açtığını belirterek, "Bu, gerçekten öncelikli olan diğer konuları ikinci plana attı. Ve bu konu rasyonel yakınlaşma sürecini etkiledi." değerlendirmesini yaptı.

PUTİN YANUKOVİÇ'İ TUZAĞA MI DÜŞÜRDÜ?

Yuşçenko, "Putin, Yanukoviç'i tuzağa düşürdü diyebilir miyiz?" sorusuna da "Diyebiliriz. Çünkü Ukrayna için çok açık bir savaş sürüyor". yanıtını verdi. Rusya için Ukrayna'nın dış politika açısından her zaman birinci sırada olduğunu belirten Yuşçenko, "Çünkü Ukrayna olmadan Gümrük Birliği de serbest ticaret bölgesi de Avrasya İttifakı da olmayacak. Bu nedenle Ukrayna bir zafer bayrağı gibidir. Kremlin çok sayıda dış politika projeleri düşünebilir. Ancak Ukrayna yer almayacaksa o projeler defolu olacak. Bu nedenle Rusya zaman kaybetmiyor, ara vermiyor ve çok sıkı çalışıyor." dedi.
CİHAN

Yorumlar