“Yürütmenin yargı bağımsızlığı anlayışı sorgulanmaya başlanmıştır"

İstanbul’da yürütülen yolsuzluk soruşturmalarına baskı iddialarına tepkiler sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
“Yürütmenin yargı bağımsızlığı anlayışı sorgulanmaya başlanmıştır"

İstanbul’da yürütülen yolsuzluk soruşturmalarına baskı iddialarına tepkiler sürüyor. Samsun Barosu'na kayıtlı Av. Zekeriya Albayrak, “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Ancak son günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam etmekte olan soruşturmalarda yaşananlar ve yürütme organlarının bu adli süreçlere müdahale sayılacak uygulamaları yürütmenin hukuk devleti anlayışının sorgulanmasını gerektirecek niteliktedir.” dedi.

Albayrak yaptığı açıklamada “Bilindiği üzere, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyunda tanınmış bazı kişiler hakkında yolsuzluk suçlamaları ile soruşturmalar sürdürülmekte ve bu soruşturmalar toplumun bütün kesimleri tarafından takip edilmektedir.” diye belirtti. Av. Albayrak, “Ancak bu soruşturmaların yürütme organları tarafından, gerek çıkartılan yasal düzenlemeler ve gerekse kolluk güçlerinin soruşturma kapsamındaki savcılık talimatlarını yerine getirmemeleri ile engellendiği yönünde kamuoyunda ciddi endişeler bulunmaktadır.” ifadesini kullandı.

Gizli yürütülmesi zorunluluğu bulunan savcılık soruşturmalarında görev alan kolluk güçlerinin, gizlilik ve bağımsızlık içinde görevlerini yerine getirmelerinin, yargı bağımsızlığının doğal bir sonucu olduğuna vurgu yapan Albayrak açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Sürmekte olan savcılık soruşturmasında görevli kolluk güçlerinin soruşturma kapsamındaki adli amiri, ilgili soruşturmayı sürdüren savcıdır. Bu kapsamda, kolluk güçlerinin, savcının izni olmaksızın soruşturma hakkında idari amirlerine bilgi vermeleri ya da idari amirlerinin emri ile savcılık taleplerini yerine getirmeyerek soruşturmanın devamını engellemeleri yargı gücüne karşı yapılmış Anayasal bir suçtur. Bu Anayasal suçu işleyenler, suçtan kurtulmak için idari amirlerinin emirlerini yerine getirdikleri yönünde bir mazeret de ileri süremeyeceklerdir. Savcılık soruşturmalarında görev alan kolluk güçlerine soruşturmaya ilişkin bilgileri idari amirlerine bildirme yükümlülüğü getiren Adli Kolluk Yönetmeliği değişikliği de doğru olmamış, Anayasa’ya ve yargı bağımsızlığına açıkça aykırılık teşkil etmiştir. Burada yapılması gereken iş, Anayasal kurumların kendi yetki ve görev sınırları içinde kalarak, adli organları kendi mecrası içinde ve Anayasa’nın zorunlu kıldığı yetkiler dahilinde serbest bırakmasıdır. Süreç tarafımızdan ciddiyetle ve endişe içinde takip edilmektedir.” CİHAN

Yorumlar