Yürüme engeli çocuk adale ve tendon gevşetme ameliyatı ile yürüyecek

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yürüme engeli bulunan bir çocuk adale ve tendon gevşetme ameliyatı yapılarak yürümesi sağlanacak.

Google Haberlere Abone ol
Yürüme engeli çocuk adale ve tendon gevşetme ameliyatı ile yürüyecek

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yürüme engeli bulunan bir çocuk adale ve tendon gevşetme ameliyatı yapılarak yürümesi sağlanacak.

Doğuştan yürüme engeli (serebral palsi) bulunan hastaya adale ve tendon ameliyatı başarılı bir operasyonla tek seansta gerçekleştirildi. Mevcut haliyle oturma ve yürüme imkanı olmayan 11 yaşındaki hastanın yapılan tedavi ile yürüme şansı ortaya çıktı. Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliğini Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Uğur Mermerkaya ve Yrd. Doç. Dr.Fatih Karaaslan tarafından gerçekleştirilen operasyon hem Berat'ın hem de ailesinin yüzünü güldürdü. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmataloji Kliniği Ana Bilim dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Uğur Mermerkaya, Tıp Fakültesi Hastanesi olarak bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirtti. Mermerkaya, "Serebral palsi olarak adlandırılan halk arasında spastik çocuk hastalığı olarak bilinen durumda olan bir çocuğumuza gerekli adale ve tendon ameliyatını tek seansta gerçekleştirdik. Bu hastalıktan mağdur İç Anadolu Bölgesi'nde birçok hastamız bulunmaktadır, bu hastalarımız mağduriyetlerinden dolayı genelde büyükşehirlere gitmektedir. Bozok Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalı olarak gerekli teknik ve cerrahi anlamda bu ameliyatları yapabilecek duruma sahip olduğumuzdan artık birçok hastamızı burada tedavi etmeyi planlıyoruz. Serebral palsi dediğimiz diğer bir adıyla halk arasında beyin felci olarak bilinen vücut hareketlerin kasların uyumlu kullanımını etkileyen bir grup bozukluğa verilen genel bir addır. Serebral palsi hastalığı ilerleyici bir hastalık olmadığı için bu çocuklarımıza erken dönemde gerekli tedavilerin yapılması gerekiyor. Bunlar zeka düzeyi ve mental durumu olarak normal çocuklar, ancak bu çocuklar oturmakta yürümekte zorluk çekmektedir. Bu çocuklarımıza yaptığımız cerrahi operasyon sonrası oturmalarının ve yürümelerinin umudu ortaya çıkıyor. Tek seansta çocuğumuzda tendon ve kas gerginliklerine bağlı yürüyememe ve oturamama durumu var. Bir takım tendon transferleri ve gevşetme ameliyatları yaparak bu çocuklarımızın uygun pozisyonda yürümesini sağlıyoruz. Bacak uyluk ve ayak bölgelerinde olan ten don transferleri ameliyatı yaparak bu çocukların düzgün şekilde oturup ve yürümelerini sağlayabiliyoruz." dedi.

Berat'ın annesi Serap Arkaç, oğlunun doğumu esnasında zor doğum olduğundan dolayı beynine oksijen gitmemesi sebebiyle yürüyemediğini söyledi. Arkaç, "Berat'ın bacaklarına tendon gevşetme ameliyatı yaptırmak istedik. Bu tür rahatsızlıklar için Ankara’ya gidip geliyorduk. Sağ olsun burada da hocalarımız var. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Çok yardımcı oldular. Ben çok sevindim. Yozgat’ta böyle bir ameliyatın yapılabileceğini hiç düşünmemiştim. Ankara’da Hacettepe, İbni Sina, Gazi Hastanesinden çok randevu almaya çalıştım. Yoğunluktan dolayı maalesef sıra alamadık. Berat'ın ameliyatı burada yapıldı. Çok da başarılı geçti. İnşallah bu ameliyatın sayesinde biraz daha yol kat etmiş olacağız. Ben aslında sağlıkçıyım, anestezi teknisyeniyim. Devletten istifa ettim. Sırf çocuğuma bakmak için, onun yürümesini istiyorum. Kendim için olan hayallerimden gerçekten vazgeçtim . Maddi manevi anlamda sadece tek amacım onu ayağa kaldırmak, başka amacım yok. Tek isteğim oğlum kendi ihtiyaçlarını kendi giderebilsin, yemeğini yesin, tuvaletine gidebilsin, az da olsa okuma yazma öğrenebilsin." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar