Yurtta kış: Mardin’de 524 köy yolu ulaşıma kapandı

Mardin'de kar blançosu ağır oldu. 3 günden beri yağan aralıksız kar yağışı nedeniyle il genelinde 524 köy yolu ulaşıma kapandığı 294 köye de elektrik verilemiyor.

Google Haberlere Abone ol
Yurtta kış: Mardin’de 524 köy yolu ulaşıma kapandı

Mardin'de kar blançosu ağır oldu. 3 günden beri yağan aralıksız kar yağışı nedeniyle il genelinde 524 köy yolu ulaşıma kapandığı 294 köye de elektrik verilemiyor. 2 günde acil yardım çağrısında bulunan 10 bin kişi yetkililerden yardım istedi.

Vali Ahmet Cengiz, Mardin’de etkili olan kar yağışı nedeniyle 524 köy yolunun ulaşıma kapandığını, 294 köye elektrik verilemediğini belirterek, yoğun çalışmalar neticesinde son 36 saat içerisinde 28'i doğum vakası olmak üzere 309 acil sağlık vakasına zamanında müdahale edilerek, hastaların hastanelere ulaştırıldığını söyledi.

Etkisini ve şiddetini giderek artıran kar yağışları neticesinde kısa sürede il genelinde tüm yollarda ulaşımda aksamalar meydana geldiğini belirten Vali Cengiz, ”Şu anda Valilikte kriz masası kuruldu. Karayollarına ait 14 ve İl Özel İdaresine ait 8 araçla ulaşımın yoğun olduğu yolları sürekli açık tutmaya çalışıyoruz. Bu süreçte şiddetli kar yağışları nedeniyle vatandaşlarımızdan 112 Acil'den 7 bin 254, 122 AFAD'dan 200, 155 Polis İmdat'tan 450, 156 Jandarma İmdat'tan bin 750, 179 Alo Valilik'ten 193 olmak üzere Valiliğimize toplam 9 bin 847 çağrı ulaşmıştır.”dedi

Kurum yöneticileri ve çalışanlara gelen direkt imdat-yardım başvuruları da göz önüne alındığında kendilerine ulaşan ve çoğunlukla derhal müdahale edilmesi istenen olay sayısının ise 10 bini aştığını ifade eden Vali Cengiz, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın can ve mal kaybını önlemek ve ekonomik ve sosyal yaşamın asgari düzeyde sınırlanmasını sağlamak amacıyla Valiliğimizde vali yardımcımız başkanlığında Afet ve Acil Durum Merkezi toplanmış ve 24 saat esasına göre çalışmasına devam etmiştir. Hiç şüphesiz ki, Valiliğimizin ilk ve öncelikli hedefi can kaybını önlemek ve vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde yol almalarını sağlamaktır. Nitekim bu amaç doğrultusunda karayollarımıza ait 14 ve İl Özel İdaremize ait 8 araçla bir yandan Mardin-Diyarbakır, Mardin-Midyat, Mardin-Kızıltepe gibi ulaşımın yoğun olduğu yolları sürekli açık tutmaya çalışırken, diğer yandan bu kadar sınırlı imkân ve olanaklarla binlerce vatandaşlarımızın acil yardım taleplerini gidermeye gayret edilmiştir."

    309 ACİL SAĞLIK VAKASINA MÜDAHALE EDİLDİ

    Meteorolojik verilere göre bu ağır koşulların bu gece ve yarın donla birlikte devam etmesinin beklendiğini kaydeden Cengiz konuşmasına devam etti: "Vatandaşları gerekli olmadıkça yola çıkmamaları, çıkmaları gerekiyorsa kar lastiği ve zincir kullanmaları konusunda uyarıyoruz. Zaman zaman tipiye dönüşen, yer yer 2 metreyi bulan sisle birlikte görüş mesafesini birkaç metreye düşüren kar yağışlarına rağmen son 36 saat içerisinde 28'i doğum vakası olmak üzere, 309 acil sağlık vakasına zamanında müdahale edilerek hastalarımız hastaneye ulaştırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. Yine, aynı süreçte Valiliğimiz Afet Acil Durum Merkezine ulaşan yüzlerce yolda kalma vakasına müdahale edilmiş ve vatandaşlarımız mümkün olduğu durumlarda sıcak yuvalarına, değilse en yakın yerleşim yerlerine ulaşmaları sağlanmıştır. Bu süreçte, sadece Midyat-İdil yolunda tüm çabalarımıza rağmen kısmi bir mağduriyet yaşanmış, Kaymakamlığımız, karayollarımız, jandarmamız, İl Özel İdaremiz ve Tugay Komutanlığımızın seferberliği ve işbirliğiyle yoldaki vatandaşlarımızın tahliyeleri sağlanmıştır. Yolda mahsur kalan vatandaşları askerler zırhlı araçlarla kurtarmaya yoğun çaba sarf ediyor.” CİHAN

Yorumlar