Yurtdışı seçim takvimi belirlendi, oy kullanmak için randevu alınacak

Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Rusya Federasyonu’nda yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma takvimi belirlendi. İlk turda 31 Temmuz-2 Ağustos, ikinci tura kalması durumunda 17-19 Ağustos tarihlerinde...

Google Haberlere Abone ol
Yurtdışı seçim takvimi belirlendi, oy kullanmak için randevu alınacak

Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Rusya Federasyonu’nda yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma takvimi belirlendi. İlk turda 31 Temmuz-2 Ağustos, ikinci tura kalması durumunda 17-19 Ağustos tarihlerinde Moskova Büyükelçiliği, St.Petersburg, Kazan ve Novorossisk Başkonsolosluklarında 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

Vatandaşlar oy vermek için randevu almaları gerekecek. Randevusuna yetişemeyen aynı gün içinde sıraya girerek oyunu kullanabilecek. Gününde gelmeyen seçmen ise Gümrük kapılarında oluşturulan sandıklarda oy verebilecek.

Gümrük kapılarında birinci tur için oy verme işlemi: 26 Temmuz 2014 - 10 Ağustos 2014; ikinci tur için oy verme işlemi ise 17 Ağustos 2014 - 24 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak.

Konu ile ilgili Türkiye Moskova Büyükelçiliği’nden yapılan açıklama şu şekilde:

"1) 18 Mayıs 2012’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 6304 Sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la yurtdışındaki seçmenlerin, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında bulundukları ülkelerde oy vermeleri hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede, 2014 yılı yaz aylarında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanmaları ilk kez mümkün olabilecektir.

Büyükelçiliğimiz ile Kazan, Novorossisk ve St. Petersburg

Başkonsolosluklarımızda oy verme işlemi birinci tur için 31 Temmuz -2 Ağustos 2014; seçimlerin ikinci tura kalması halinde ise 17-19 Ağustos 2014 tarihlerinde yerel saatle 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacaktır. Oy verme işlemi sona erdiği saatte sırada bekleyen vatandaşlarımız bulunması halinde, oy verme süresi sırada bekleyenlerin tamamı oylarını kullanana kadar uzatılacaktır.

2) Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın seçimlerde oy kullanabilmeleri için “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden (https://www.ysk.gov.tr) kontrol etmeleri mümkündür.

Yurtdışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan vatandaşlarımızın 9 Temmuz 2014 Türkiye saati ile saat 17.00’ye kadar adres beyanında bulunmaları gerekmektedir.

Vatandaşlarımıza, “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”nde kayıtlı olup olmadıklarını bir kez daha kontrol etmelerini ve kaydı bulunmayan vatandaşlarımıza ivedilikle kayıt yaptırmalarını tavsiye ederiz.

Esasen, adres beyanının Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesine ve Kazan, Novorossisk ve St. Petersburg Başkonsolosluklarımıza şahsen başvuru veya posta yolu ile yapılması mümkündür. Ancak Yüksek Seçim Kurulu ilgili kararında, yurt dışı seçmen kütüğünün ilan edildiği 2-9 Temmuz 2014 tarihleri arasında adres beyanı başvurularının şahsen yapılabileceği, posta ile yapılan müracaatların ise dikkate alınmayacağı belirtilmektedir.

Yurtdışı adres beyanlarının yapılabileceği Moskova Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi ile Kazan, Novorossisk ve St. Petersburg Başkonsolosluklarımızın görev çevreleri aşağıda sunulmuştur.

Moskova Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi: St.Petersburg, Kazan ve Novorossisk Başkonsoloslukları görev çevreleri hariç tüm Rusya.

Kazan Başkonsolosluğu: Tataristan Cumhuriyeti, Mordovya Cumhuriyeti, Başkortostan Cumhuriyeti, Çuvaş Cumhuriyeti, Mari El

Cumhuriyeti, Samara Bölgesi.

Novorossisk Başkonsolosluğu: Krasnodar ve Rostov bölgeleri, Adıgey Özerk Cumhuriyeti.

St. Petersburg Başkonsolosluğu: Arhangelsk, Kaliningrad, Leningrad, Murmansk, Novgorod, Pskov, Vologda bölgeleri, Karelia ve Komi Cumhuriyetleri: Nenetsk Özerk Bölgesi ve St Petersburg şehri

3) Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımızın oy kullanmak için randevu almaları gerekmektedir. Oy verme günleri iki zaman dilimine bölünmüş olup (08.00-12.30; 12.30-17.00),“SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi”nden (Sistem) istenilen gün ve saat dilimini seçmek mümkündür. İnternetten randevu alma işlemi, 21 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 08.00’de başlayacak ve 25 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 17.00’de sona erecektir.

Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme gün ve saat aralığı ile oy kullanacakları sandıklar Sistem tarafından belirlenecektir. Belirlenen saat aralığı dışında oy kullanmaya gelen seçmenler ise aynı gün içinde sıraya girmek koşuluyla oylarını kullanabileceklerdir.

Belirlenen oy verme gününde oyunu kullanamayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy verebileceklerdir.

Vatandaşlarımızın oy kullanmaya gelirken T.C. Kimlik Numaralarını gösteren nüfus cüzdanlarını veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları rica olunur.

Gümrük kapılarında birinci tur için oy verme işlemi: 26 Temmuz 2014 - 10 Ağustos 2014; ikinci tur için oy verme işlemi ise 17 Ağustos 2014 - 24 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacaktır.

Seçimlerle ilgili olabilecek gelişmeler ve güncel duyurularımız Büyükelçiliğimiz web sitesinde ve facebook sayfasında yayınlanmaya devam edecektir."

CİHAN

Yorumlar