Yurt Atayün, ek gözaltı süresi kararına itiraz etti

KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan polislere yapılan operasyonla gözaltına alınan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, savcılık tarafından verilen ek gözaltı süresi kararına itiraz etti.İstanbul...

Google Haberlere Abone ol
Yurt Atayün, ek gözaltı süresi kararına itiraz etti

KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan polislere yapılan operasyonla gözaltına alınan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, savcılık tarafından verilen ek gözaltı süresi kararına itiraz etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Yurt Atayün'ün avukatı Niyazi Atasoy aracılığıyla sunulan dilekçede, yakalama kararının yasaya aykırı olduğu iddia edildi. Yakalama ve gözaltı kararlarının kimler tarafından ne koşullarda uygulanabileceğinin CMK 90 ve 91'inci maddelerinde belirtildiği anlatılan dilekçede, "Cumhuriyet Savcılığı'nca yakalama kararı verilebilmesi için kişiye suçu işlerken rastlanması, suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya kimliğini hemen belirleme olanağının bulunmaması gibi durumların varlığı söz konusu ise ancak gecikmesinde sakınca bulunan halin varlığı gereklidir. Gözaltına alma, bu tedbirin soruşturma yönünden zorunlu olmasına ve kişinin bir suçu işlediğini düşündürecek emarelerin varlığına bağlıdır." denildi.

Dilekçenin devamında, gözaltı süresinin uzatılması için ise toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu sebeplerinin varlığının arandığı anlatıldı.

Dilekçenin sonunda ise Selam-Tevhid terör örgütü soruşturması olarak bilinen soruşturma kapsamında hukuka aykırı faaliyetlerde bulunulduğu iddiasına dayandırıldığı ifadesine yer verildi. Bu iddialara ilişkin daha önceden disiplin soruşturması başlatıldığı, müfettiş raporlarının ardından 17 Nisan 2014 tarihinde bu konuya ilişkin soruşturma başlatıldığı anlatılan dilekçede, "Derdest soruşturma dosyası, disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen müfettiş raporları üzerine kuruludur. Yani deliller toplanmıştır. Delillerin karartılması gibi bir ihtimal yoktur. Müvekkilimiz halen 2. sınıf emniyet müdürü olup kamu görevlisidir. Kendisine telefonla ulaşılarak emniyet müdürlüğüne çağrılmış ve kendi isteği ile emniyet müdürlüğüne gelerek teslim olmuştur. Kaçma şüphesi yoktur." ifadesine yer verildi.

Tüm bu anlatılanlardan sonra yasada belirtilen gözaltına alınması ve gözaltı süresinin uzatılması için CMK 90 ve 91'inci maddesindeki aranan şartların gerçekleşmediği ifade edildi. Bu nedenlerle de Atayün, hakkında verilen gözaltı süresinin 24 saat süre ile uzatılması kararına itiraz ettiklerini belirttiler. CİHAN

Yorumlar