Yumurta üreticilerinden 'tavukları üç kez yumurtlatıyorlar' söylentisine tepki

Yumurta üreticileri Türkiye'de endüstriyel olarak yapılan yumurta üretimine ilişkin 'tavukları günde 3 kez yumurtlatıyorlar' şeklindeki söylentilere tepki gösterdi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, "Tavuklar...

Google Haberlere Abone ol
Yumurta üreticilerinden 'tavukları üç kez yumurtlatıyorlar' söylentisine tepki

Yumurta üreticileri Türkiye'de endüstriyel olarak yapılan yumurta üretimine ilişkin 'tavukları günde 3 kez yumurtlatıyorlar' şeklindeki söylentilere tepki gösterdi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, "Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor denilerek tavuğun metabolizmasına müdahale edildiği ima edilmekte ve yumurtaya sunilik yakıştırılmaya çalışılmaktadır. 'Beyaz yumurta olmaz klorla beyazlatılıyor' deniliyor. Bunlar doğru değil." dedi.

Türkiye'de yaklaşık 100 bin kişilik bir istihdam ve 3-4 milyar TL'lik bir ciro ortaya koyduklarını söyleyen yumurta üreticileri dertli. Kameralar karşısına geçen yumurta üreticileri hem iddialara cevap verdi, hem de ortaya koydukları ekonomik değer hakkında bilgi verdi. Toplantı salonuna tavuklarla birlikte gelen YUM-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya, sektör olarak mola vermek, şalter indirmek gibi bir lükslerinin olmadığını, ihtiyaçların karşılanması konusunda zorunluluk içinde olduklarını anlattı. Bazı ortamlarda dile getirilen tavukların 3 kez yumurtlatılması, klorla beyaz yumurta üretimi gibi söylentilere tepki gösteren Konya, "Böyle bir şey olamaz. Yumurtanın oluşumu en az 25 saatten sonra başlar. Yani günde bir yumurta bile alamıyoruz. Tavuk bünyesindeki oluşum sürecinden hareketle yumurtanın oluşum süreci kısaldı demek de doğru değil. Yumurta hücresi ile yumurta farklı şeylerdir. Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor denilerek tavuğun metabolizmasına müdahale edildiği ima edilmekte ve yumurtaya sunilik yakıştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kesinlikle doğru değildir. Beyaz yumurta olmaz klorla beyazlatılıyor deniliyor. Burada da gördüğünüz gibi kahverengi tavuklar kahverengi, beyaz tavuklar ise beyaz yumurtluyor. Bu iddialar biz üreticileri üzmekte ve rahatsız etmektedir." dedi.

Yaklaşık 100 bin kişilik istihdam ve 4 milyar TL'lik cironun sektör tarafından ortaya konulduğunu belirten Konya, dünya yumurta ticaret hacminin ise 3 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu rakamın 900 milyon dolarını Hollanda'nın, 407 milyon dolarını ise Türkiye'nin ikinci olarak gerçekleştirdiğini belirten Konya, temiz olan bir ürüne karşı cevap vermek için çalıştıklarını ifade etti.

MEDYADA NORMAL ŞEYLER SÖYLEDİĞİNİZDE DİKKAT ÇEKMİYOR AMA...

Karalama amaçlı haberlere tepki gösteren Birlik Genel Sekreteri Hüseyin Sungur ise uluslararası rekabet ve kişisel tanıtım çabalarına dikkat çekti. Söylentilerin kaynağına ilişkin soruyu cevaplayan Sungur, "Bazı kişiler yazdığı kitapların fazla satması...Uluslararası piyasada rekabet ettiğimiz Ukrayna ve Brezilya gibi ülkeler...Türkiye ihracatta son 5 yılda ikinci sıraya geldi. Bunu çekemeyeler... Bunların arkasında kimlerin olduğunun çıkarılmasını istiyoruz. Dünyada hayvansal protein açığı çeken bir ülkeyiz. Karbonhidrat tüketen bir toplumuz. En ucuz bir protein kaynağının karalanmasını anlamıyoruz. Medyada meşhur olmak isteyen insanlar var. Siz de biliyorsunuz ki normal şeyler söylediğinizde ilgi çekmiyor. " dedi.

ORGANİK DİYE SATILAN YUMURTALARA DİKKAT EDİN

Yasal olarak bazı davaların açıldığını da belirten Sungur organik yumurta üretimine ilişkin de dikkat çeken bilgiler veren Sungur, "Toplam 17 milyar adet yumurta üretimi var. Türkiye'de kayıtlı işletmelerde üretilen organik yumurta miktarı ise 40 milyon adet. Ama piyasada bir sürü organik yumurta ismiyle satışı yapılan ürün var. Burada bir denetimsizlik var. Biz bundan da şikayetçiyiz. 17 milyar adet ile 40 milyonu oranladığınızda piyasada organik yumurta diye satılanların tamamı organik değildir. Köy yumurtası da ne yiyip içtiğini bilmediğiniz tavuklardan elde edilir bu da gıda güvenliği açısından sakıncalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar