Yumuktepe Höyüğü turizme kazandırılacak

Mersin Merkez Toroslar Belediyesi; medeniyetlere ev sahipliği yapmış dünya’da ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan Yumuktepe Höyüğü'nü, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir proje ile dünyaya tanıtacak. Toroslar...

Google Haberlere Abone ol
Yumuktepe Höyüğü turizme kazandırılacak

Mersin Merkez Toroslar Belediyesi; medeniyetlere ev sahipliği yapmış dünya’da ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan Yumuktepe Höyüğü'nü, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir proje ile dünyaya tanıtacak.

Toroslar Belediyesi’nin Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa yürüteceği “Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi” projesi kamuoyuna tanıtıldı.

Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki bir çay bahçesinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Yumuktepe Höyüğü'nün tarihi geçmişini, projenin amacını, hedef ve faaliyetlerini bir sunum eşliğinde katılımcılara anlatan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nida Naycı; “Bu projenin amacı Mersin kent merkezinde hemen yanı başımızda duran 9 bin yıllık tarihsel geçmişi ile insanlığın önemli kültürel miraslarından biri olan Yumuktepe Höyüğü’nün hak ettiği tanınırlığa ulaşmasını sağlamak, yakın çevresi ile birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik altyapısının geliştirilmesini böylece bölgede sürdürülebilir turizm kalkınmasına katkıda bulunmaktır." diye konuştu.

Proje kapsamında, höyük yakınında bir tanıtım merkezi kurulacağını ifade eden Naycı fiziksel ve alt yapı özelliklerine ilişkin saha araştırmaları ve çeşitli materyallerle bölgenin tanıtımı gibi faaliyetlerin yürütüleceğinin de bilgilerini verdi.

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş ise hayata geçirilecek ‘Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi’ projesinin önemine değinerek, Toroslar Belediyesi ile 2005 yılından bu yana ortaklaşa projeler ürettiklerine dikkat çekti. Üniversitelerin, bulundukları kentte, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına katkı sağlayan eğitim kurumları olduğunu belirten Emekdaş, kurumlar arası diyalogun en güzel örneğini sergileyen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya ve ekibine de teşekkür etti.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise Yumuktepe Höyüğü ile ilgili projeler ürettiklerini ancak yetki alanlarının dışında olmasından dolayı içlerinde bir uhde olarak kaldığını belirterek, Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirecekleri projenin Yumuktepe’nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

2004 yılında göreve geldikleri ilk günden bugüne kadar Toroslar bölgesindeki özellikle fiziki imkanların iyileştirilmesi ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Tuna; höyüğü çekim merkezi haline getirmek amacıyla höyük çevresinde yürüme yolları ve peyzaj çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Yumuktepe'nin 10 katmandan oluşan ve 9 bin yıllık geçmişi bulunan Anadolu coğrafyasında yaşayan bütün insanlığın bir arşivi olduğunu ifade eden Tuna şöyle devam etti: "İlk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Aslında o yaşam yeri çözüldüğünde, Anadolu coğrafyasının bütün çıplaklığı geçmişten bugüne kadar ortaya çıkarılacak. İşte böylesine önemli bir mekan dünyada çok önemli konumda iken, maalesef çok fazla ehemmiyet gösterilmemiş. Biz göreve geldiğimizde bu önemli mekanın canlandırılması, Mersin'de herkesin geçmişine gidebileceği bir konuma getirilmesi gayreti içinde olduk.Geçmiş dönemlerimizde Yumuktepe Höyüğü ile ilgili birçok proje hazırladık.Ancak tapusu Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde idi. Projeleri hazırladık ama mekan bizde olmadığı ve tahsis edilmediği için projelerin karşılığını alamadık. İçine giremedik ama etrafını iyileştirerek güzel bir çevreye dönüştürdük. Müftü deresinden 13.caddeye kadar uzanan dere hattını 3 km’lik yürüme yolu ile bütünleştirdik ve peyzaj çalışmaları yaptık. Yumuktepe içimizde bir uhdeydi. Hakikaten şu anda balicilerin, madde bağımlılarının kullandığı bir yer durumunda. Ama bu güzel mekan çok özellikli bir yer. Özellikle kurvaziyer turizminin gelişmesi ile birlikte doğru tanıtıldığında çok faydalı olacağına inanıyorum. Orada bir arkeoloji uzmanı şunu söyledi; '6 bin yıllık bir ekmek kalıntısı bulundu ki, dünya literatüründe böyle bir bulgu yok. Siz şehir olarak Yumuktep’yi tanıtamıyorsunuz ’ dedi. O mekan turizmin çekim merkezi yapılabilir. Biz gücümüz ölçüsünde elimizden ne geliyorsa oralara katkı sağlamaya çalışıyoruz."

Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin temsilcisi Hakan Bozlu da Toroslar Belediyesi ve Mersin Üniversitesi’nin projeler hazırlayan en başarılı kurumlar olduğunu belirtirken, Mersin Turizm İşletmeleri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol da projenin, Mersin’in ulusal ve uluslar arası tanıtımına katkı sağlayacak önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar