Yüksek Seçim Kurulu seçim çevrelerini belirledi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2013 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 550 milletvekilinin illere dağılımını ve seçim çevrelerini belirledi. YSK’nın belirlediği seçim çevresine göre Ankara’da ikinci seçim çevresinde yer alan Elmadağ’ın,...

Google Haberlere Abone ol
Yüksek Seçim Kurulu seçim çevrelerini belirledi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2013 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 550 milletvekilinin illere dağılımını ve seçim çevrelerini belirledi. YSK’nın belirlediği seçim çevresine göre Ankara’da ikinci seçim çevresinde yer alan Elmadağ’ın, birinci seçim çevresine alınması gerektiğine karar verildi.

2839 sayılı Kanun’un 3. ve 4. maddelerinin belirtilen hükümleri ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nca 31 Aralık 2013 itibarıyla resmî olarak ilân edilmiş ve YSK’ya gönderilmiş bulunan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 yılı nüfus sayımı sonuçları birlikte göz önünde bulundurularak, 550 milletvekilinin 81 ile dağılımı yapıldı. Yapılan tespit sonunda çıkaracağı milletvekili sayısı 18'e kadar olan iller bir seçim çevresi sayıldı. Çıkaracağı milletvekili sayısı 19'dan 35'e kadar olan iller iki, 36 ve daha fazla olan iller ise üç seçim çevresine bölündü. YSK tarafından yapılan belirlemeye göre 32 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Ankara’nın 2, 88 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İstanbul’un 3, 26 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İzmir’in ise 2, seçim çevresine bölünmesine karar verildi.

YSK seçim çevrelerinin mümkün olduğu ölçüde eşit veya birbirine yakın sayıda milletvekili çıkaracak şekilde oluşturulması, ilçelerin mülki bütünlüklerinin bozulmaması ve idari teşkilat yapısının değiştirilmemesinin gözetildiğini bildirdi. YSK ayrıca aynı seçim çevresinde yer alan ilçelerin nüfus ve coğrafi yakınlıkları ile ulaşım imkânları da göz önünde bulunduruldu. YSK, komisyon raporunda Ankara seçim çevresinin ikiye bölünmesinde birinci seçim çevresi ile ikinci seçim çevresi arasında bir milletvekiline düşen nüfus sayısı farkının 8 bin 133 olması nedeniyle, ikinci seçim çevresinde yer alan Elmadağ’ın, birinci seçim çevresine alınması gerektiği karar verildi.

CİHAN

Yorumlar