Yüksek işçi maliyeti 300 kişiyi işinden etti

Almanya genelinde birçok şube ve 9 bine yakın işçisi olan Fransa merkezli Atos şirketi Frankfurt şubesindeki yaklaşık üç yüz çalışanını işten çıkardı. Değişik kurum ve kuruluşlara yazılım hizmetleri veren şirket, işten çıkarmayla...

Google Haberlere Abone ol
Yüksek işçi maliyeti 300 kişiyi işinden etti

Almanya genelinde birçok şube ve 9 bine yakın işçisi olan Fransa merkezli Atos şirketi Frankfurt şubesindeki yaklaşık üç yüz çalışanını işten çıkardı. Değişik kurum ve kuruluşlara yazılım hizmetleri veren şirket, işten çıkarmayla ilgili bugüne kadar net bir açıklama yapmadı. Çalışanlar ise şirketi geri adım atmaya zorlamak için her şirketin önünde gösteriler düzenliyor.

Bu haftaki eyleme Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann da katılarak destek verdi. Şirketin tutumunu yanlış bulduğunu söyleyen Feldmann, çıkarılan insanların çok yüksek kaliteye sahip olduklarını belirtti. Şirketin bir merkezini kapatmasının her zaman için zor olduğunu hatırlatan belediye başkanı, böyle bir kararın ekonomik olarak da ne derece doğru olduğunun tartışmalı olduğunu ifade etti.

İşçi sendikası başkanı Hans Peter Paulsen ise şirketin işçileri çıkaracağını duydukları zaman büyük bir şok yaşadıklarını belirtti. Paulsen, “Atos bize işletmemizin ekonomik olmadığını ve çalışanlarımızın vasıflarına pazarda ihtiyaç kalmadığını söyledi. Biz kendilerinden somut sebepler isteyince bize bunları sunamadılar.” dedi. On yaşında Almanya’ya gelen ve eğitimini tamamladıktan sonra Atos şirketinde proje koordinatörü olarak çalışan Ayşe Demir de işini kaybedenler arasında. Demir, kendilerine hiçbir şekilde ön bilgi verilmediğini, sadece bir akşam herkesi toplayıp şirketin Frankfurt şubesini kapatacaklarını söyleyince herkesin şaşkına döndüğünü ifade etti.

Şirketin geçen senesindeki kazancında yüzde 9 oranında artış yaşandığını söyleyen Demir, şirketin bu sene için yüzde 13 ila14 arasında kazanç sağlamayı hedeflediğini söyledi. Bu hedefe ulaşmanın en kolay yolunun işçi çıkarmak olduğunu anlatan proje koordinatörü, “Sanırım, bilgisayar mühendislerinin çoğunu Hindistan’daki bilgisayar mühendislerine yaptırmayı planlıyorlar. Onlar bizim burada yaptığımız işi neredeyse üçte bir oranında bir masrafla yapıyor.” şeklinde konuştu. Sendika ve şirket arasındaki görüşmelerin sonuçlarının haftaya netleşmesi beklenirken, gösteriler de karar belli olana kadar devam edecek.

CİHAN

Yorumlar