Yücelik: Güçlü bir ekonomi için kalifiye eleman sorununu aşmalıyız

Erzurum Ticaret Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmada nitelikli insan gücüne çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yücelik: Güçlü bir ekonomi için kalifiye eleman sorununu aşmalıyız

Erzurum Ticaret Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmada nitelikli insan gücüne çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ile ETSO'nun da aralarında bulunduğu 5 oda tarafından finanse edilen, 'Çalışanların ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması' (KUYAP) toplantılarının ilki Erzurum'da gerçekleştirildi.

ETSO’nun ev sahipliğinde Palandöken Dağı'nda bir otelde gerçekleştirilen toplantıya; Erzurum ve komşu illerden çok sayıda işveren ve çalışan katıldı. Erzurum’un da aralarında bulunduğu 15 ilde uygulanan proje ile; işletme, çalışan ve iş verenlerinin, insan kaynaklarına yatırım yoluyla küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin artırılması hedefleniyor.

KUYAP’ın açılışında konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, söz konusu projenin KOBİ’lerde çalışan ve işverenlerin AB’ye uyum yeteneklerini arttıran bir proje olduğunu söyledi. Yücelik, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma için insan kaynaklarının nitelikli olmasının önemine işaret ederek, 2013'ün şubat ayında başlayan KUBAT projesinin çalışan ve iş verenlerin mesleki becerilerini artırmada önemli rol oynadığını ifade etti.

KUYAP projesine oda olarak sahiplendiklerine dikkat çeken ETSO Başkanı Yücelik, üyelerin de aynı ilgiyi göstermesinin gerekliğine vurgu yaptı. Bölgedeki en büyük sıkıntılardan birisinin kalifiye insan bulmak olduğunu hatırlatan Lütfü Yücelik, "Bölgemizdeki firmaların yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi kalifiye eleman bulamamaktır. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için başta üniversite kurmak gibi değişik girişimlerimiz oldu. Bu konudaki girişimlerimiz halen devam ediyor. Şehrimizin gelişip kalkınabilmesi, bölgeler arası gelişmişlik farkının en aza indirilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor. Neyi, ne zaman ve nasıl yapmamız gerektiğini çok iyi etüt etmemiz lazım. Bunun en iyi yöntemi de eğitim almaktır.” dedi.

Yücelik ayrıca, başta AB projeleri olmak üzere odalarına gelen bütün işbirliği tekliflerine de şehir adına sahip çıktıklarını sözlerine ekledi.

ODALAR ARASI EĞİTİM İŞBİRLİĞİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARILACAK

TOBB AB Uyum Daire Başkanı Dr. Esin Özdemir, Erzurum, Elazığ, Gaziantep, Sivas ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odalarının işbirliği ile KUYAP’un uygulamaya sokulduğunu ifade etti. Özdemir, ilgili projeyle birlikte odalar arasında eğitim işbirliğini de üst seviyeye çıkartmayı hedeflediklerine vurgu yaptı. KUYAP eğitim toplantılarının ilkini Erzurum’da yapmanın heyecanını yaşadıklarına değinen Özdemir, "Odalar aracılığıyla insan kaynaklarının verimli, eğitimli hale getirilmesini istedik.Finansmanı TOBB ve AB tarafından desteklenen projenin verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Teknik Destek Ekibi KUYAP Proje sunumunu yapan İrlanda’lı Carlo Penco, ekonomik verimlilikte KOBİ’lere uyum yeteneğinin önemli rol oynadığını anlattı. Penco, küresel rekabetle birlikte, düşük maliyetli üretim yapan işletmelerin sayılarının çok olmasıyla birlikte asıl problemin üretim olmadığına işaret ederek, "Günümüzde işletme bilgisi üretimden daha önemli hale gelmiştir. Günümüzde KOBİ’ler için rekabet gücü uyum sürecinin hızlandırılması anlamına gelmektedir. Bunda da eğitim çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Erzurum ABİGEM Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen'in; 'Uyum Yeteneğinin Artırılmasının Önemi' konulu sunumunun ardından program sona erdi.

CİHAN

Yorumlar