Yücedağ: Veri çalışmamıza katılmayanlar için ceza son aşama

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, gönüllülük esasına göre çalıştıklarını belirterek, “Çalışmalarımızda aslolan, gönüllük esasına dayanmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Yücedağ: Veri çalışmamıza katılmayanlar için ceza son aşama

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, gönüllülük esasına göre çalıştıklarını belirterek, “Çalışmalarımızda aslolan, gönüllük esasına dayanmasıdır. Bilgi vermeyen kişilerle ilgili en son cezai işlem uyguluyoruz.” dedi. TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İktisat Fakültesi’nin düzenlediği “Resmi İstatistiklerde İdari Kayıtların Önemi ve Ekonomik Analizlerde İstatistiksel Veriler” konulu panel, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Burada konuşan Bölge Müdürü Yücedağ, 2Kurumumuz, kanundan aldığı yetkiyle sayım ve araştırmalarda istatistik üretimi için gerekli gördüğü her türlü ortamdaki veri ve bilgiyi, tüm istatistikî birimlerden belirlenen şekil, süre ve standartlarda doğrudan isteme yetkisine sahiptir. Bu verilerin gizli olanları hiçbir şekilde verilmez ve paylaşılmaz. Bizimle veri paylaşmayanlar için en son çare olarak kanunun bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz. Bu veriler ülkemiz için önemli, ülkemizin resmi bilgi kaynağı TÜİK’tir." dedi.

Veri çalışmalarının ülkeler için gelişmişlik göstergesi olduğunu belirten Aydın Vali Vekili Alper Faruk Güngör ise günümüzde en büyük zenginliğin bilim olduğunu, bilginin ekonomik ve sosyal hayatın başlıca hammaddesi ve en önemli ürünü haline geldiğini söyledi. Güngör, “Bilgi alanındaki hızlı gelişmeler ekonomik, sosyal ve siyasal kültür alanlarını etkisi altına almakta, bu gelişim süreci de üretim ve verimliliğin artması bilimde ve teknolojide yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Gelişmiş ülkeler için bir aşama olan bilgi, toplum düzeyi gelişmekte olan ülkelerin de ulaşmak için çabaladıkları bir aşamadır. Bu aşamanın en belirgin özelliklerinden biri, toplumların mevcut durumlarını görebilmesi, doğru kararlar alabilmesi ve geleceğe ilişkin planlar yapabilmesinde doğru, güvenilir ve zamanlı istatistikî bilgilerin etkinliğinin olmasıdır. Devletin etkin ve sağlıklı bir biçimde yönetilmesinde güvenilir ve sağlıklı bilgi sistemini oluşturmak, ülkemizin bugünü ve geleceği için büyük önem taşımaktadır. TÜİK’in çalışmalarıyla ulusal ve ihtiyaç duyulan konularda güvenli bilgi sağlanmaktadır." şeklinde konuştu.

ADÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı’nın başkanlık yaptığı panelde ADÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmet Göçer ve TÜİK Uzmanı Tuncay Moralı da TÜİK ve ekonomideki etkileri hakkında bilgi verdi. Panele ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı. CİHAN

Yorumlar