YSK'ya İtiraz Yağıyor

Seçim sonuçları belli olduktan sonra sonuçlara sadece CHP değil AKP, MHP ve BDP den de itirazlar geldi. YSK çeşitli bölgelerde sonuçlara yapılan itirazları değerlendiriyor.

Google Haberlere Abone ol
YSK'ya İtiraz Yağıyor

DENİZLİ’DE CHP VE MHP’DEN SEÇİME İTİRAZ

DENİZLİ’deki yerel seçim sonuçlarına CHP ve MHP’den itiraz geldi. 

CHP Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kazım Arslan, İl Seçim Kurulu’na 19 ilçede büyükşehir oylarının yeniden sayılması için itiraz dilekçesi verdiklerini belirterek, “Şaibeli bir seçim geçirdik. Sonuçlarda karışıklıkların olduğunu tespit ettik. O nedenle 19 ilçe oylarının yeniden sayılması için dilekçe verdim” dedi.

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ömer Yurtseven, ilçede 624 sandıktan çıkan sonuçlara itiraz ettiklerini ve yeniden sayılması istediklerini söyledi. 

Öte yandan MHP Pamukkale İlçe Teşkilatı da oyların yanlış sayıldığını ve yeniden sayılması gerekçesiyle başvuruda bulundu.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA) 

BİRECİK'TE BDP'LİLER İTİRAZ REDDEDİLİNCE OLAY ÇIKARDI

ŞANLIURFA'nın Birecik İlçesi'nde, AK Parti adayının kazandığı yerel seçimlerde, usulsüzlük yapıldığını iddia ederek oyların yeniden sayılmasını isteyen BDP'nin itirazının haklı bulunmaması üzerine ilçede olaylar çıktı.

Pazar günü yapılan yerel seçimleri mevcut belediye başkanı ve AK Parti adayı Faruk Pınarbaşı kazandı. Seçimleri 1550 oyla kaybeden BDP adayı Sami Akşahin bugün HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile birlikte İlçe Seçim Kurulu'na itiraz ederek oyların yeniden sayılması talebinde bulundu. İtiraz başvurusunun ardından yüzlerce BDP taraftarının adliye çevresinde beklemeye başlarken, İlçe Seçim Kurulu başvuruyu reddetti.

OLAYLAR ÇIKTI

Olumsuz kararın duyulmasının ardından adliye ve çevresinde bekleyen BDP taraftarları olay çıkardı. Kalabalık, bir anda adliye binası, resmi kurumlar ve kendilerine engel olmaya çalışan polislere taşlarla saldırdı ve Şanlıurfa- Gaziantep karayolunun kilit noktası olan Birecik Köprüsü'nü ulaşıma kapattı. Uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa polisler biber gazı ve zırhlı araçlardan tazyikli su sıkarak müdahale etti.

TAKVİYE EKİPLER GÖNDERİLDİ

Gerginliğin devam etmesi üzerine Şanlıurfa ve Gaziantep'ten ilçeye zırhlı araç ve polis birlikleri takviye olarak gönderildi. Esnafının kepenklerini kapatarak işyerlerine zarar gelmesini önlemeye çalıştığı ilçede olaylar sırasında atılan taşların isabet ettiği aralarında polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

Takviye güvenlik güçlerinin gönderildiği ve önlemlerin artırıldığı ilçede, olayların ara sokaklarda yer yer devam etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Metin İLİKSOY/BİRECİK (Şanlıurfa), (DHA) 

MERSİN'DE İTİRAZ GERGİNLİĞİ

MERSİN'de seçimi BDP'li Fazlı Türk'ün kazandığı merkez Akdeniz İlçe Belediye Başkanlığı'nı 316 oy farkla kaybeden CHP'li Dr. Necdet Tamamoğulları'nın İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz sırasında gerginlik yaşandı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve partililerle birlikte Mersin Adliyesi'ne giderek itirazda bulunan Akdeniz Belediye Başkan Adayı CHP'li Dr. Necdet Tamamoğulları binadan çıktığı sırada, karşıdaki Akdeniz Belediyesi önünde bekleyen BDP'li bir grup adliyeye doğru yöneldi. Adliye duvarlarının üzerindeki demir korkuluklara çıkarak bağıran bazı BDP'lileri partililer güçlükle uzaklaştırdı. BDP'li ve CHP'liler arasında kısa süreli gerginliğin yaşandığı alanda çevik kuvvet ekipleri de barikat kurarak iki grubun karşı karşıya gelmesini engelledi. Gerginlik sırasında, yoldan geçen araç bir BDP'liye çarparak hafif yaralanmasına neden oldu. Yaralı çağrılan ambulansla hastaneye götürüldü.

Bu arada olayların büyümemesi için polis yoğun çaba gösterirken, Mersin Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar da olay yerine geldi. BDP'liler, zaman zaman Abdullah Öcalan lehinde Kürtçe sloganlar da attı. Ortamın gerilmesi üzerine CHP'liler, adliyeden çıkan Necdet Tamamoğulları ve Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın etrafında kol kola girerek insan zinciri oluşturup seçim bürosuna götürdü.

'200 SANDIK SONUCUNA İTİRAZ ETTİK'

Adliyeden yaklaşık 500 metre ileride bulunan seçim bürosunda değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Aytuğ Atıcı, sıkıntı tespit ettikleri sandıklara itirazda bulunduklarını söyledi. Demokratik haklarını kullandıklarını ifade eden Atıcı şunları söyledi:

"602 sandığın tamamını inceledik. Bunların içerisinden yaklaşık 200'üne itiraz ettik. Topyekun reddeden bir anlayışımız yoktur. Tutanaklarda ciddi farklılıklar saptadık. Bir kısmı insan hatası. Toplama hatasıdır, olabilir. Bir kısmı yazım hatasıdır. 100 yerine 10 yazılmıştır, olabilir. Bunları biz tespit ettik. Hakkımızı aramayacak mıyız? Bu bizim onurlu duruşumuzdur. Seçimleri sabote etmeye çalışan insanlar var. Avukatlarımızın kafasına mermer taşlar atıldı. Seçim görevlilerimiz sandıklardan uzaklaştırıldı. Bunların tamamını tutanak altına aldık. O sandığa atılan oylar, bizim de namusumuzdur. Yüksek Seçim Kurulu bütün partilerin huzurunda bakacak. Hakkımızı teslim edeceklerine inanıyoruz."

Seçim süresince yapılan usulsüzlükler olduğunu ve bunları saptadıklarını belirten Akdeniz Belediye Başkan Adayı CHP'li Dr. Necdet Tamamoğulları ise, yaklaşık 48 saat boyunca avukatlarla birlikte evrakları incelediklerini kaydederek haklarını arayacaklarını söyledi.

'8 BİN OYUMUZ MUHTAR KAĞITLARI NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ'

Adliye çıkışında bir açıklama yapan BDP'li Fazlı Türk ise, şunları söyledi:

"Yukarıda siyasi partiler itirazda bulunuyor. Bu da doğaldır. Resmi olarak aramızda 316 oy fark var. 8 bin oy da muhtar kağıtlarından dolayı iptal edilmiş. Tümü bizim oylarımız. Aslında sandık başkanlarının yetkisinde. Adana ve Ceyhan'da sandık başkanları muhtar kağıtlarını iptal edip zarftaki geçerli hangi partinin ki ise ona onu yazmışlar. Ama bizim burada tümünü iptal etmişler. Böyle bir yetkileri var yasaldır."

Mustafa ERCAN- Mustafa İNSAN- İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA) 

BURSA'DA CHP’DEN TUTANAK İTİRAZI

CHP, Bursa’nın merkez Nilüfer, Yıldırım ve Osmangazi ilçe seçimlerine sandık tutanaklarının sisteme aktarılmasındaki yanlışlıklar olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu.

Bursa'da, yerel seçimlerden sonra sandıktan çıkan sonuçlara itirazlar devam ediyor. CHP, Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey'in bir kez daha seçildiği seçimlerde, Nilüfer Belediye Meclis üyeliklerine itiraz etti. CHP ayrıca, Osmangazi’de AK Parti’li Mustafa Dündar ve Yıldırım’da da Ak Partili İsmail Hakkı Edebali'nin başkan seçildiği seçimlerde, tutanakların sisteme yanlış işlendiğini belirterek itirazda bulundu.

BURSA,(DHA)

İZNİK’TE CHP SONUÇLARA İTİRAZ ETTİ

BURSA’nın İznik İlçesi’nde CHP, Belediye Başkanlığı seçimlerine sandık tutanaklarında tutarsızlık olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. 

İznik İlçesi’nde belediye başkanlığı seçimini 12 bin 257 oy alan AK Parti adayı Osman Sargın kazandı. Seçimi ikinci sırada tamamlayan CHP adayı Kenan Karakaş ise 9 bin 44 oy'da kaldı.

CHP İznik İlçe Başkanı İsmail Güleç özellikle 1120-1122 nolu sandık kurulunun tutanaklarında bariz bir şekilde görülen tutarsızlıklar olduğunu gerekçe göstererek itirazda bulundu. Güleç, "300 seçmenin oy kullandığı sandıkta 266 oy çizelgeye işlendi. Sadece bu sandıkta 34 oyun nerede olduğu görülmemektedir. Bu gibi tespit edebildiğimiz yaklaşık 250 tutanaktaki oy sayısı ile işlenen oy sayısı arasındaki farklılıkların düzeltilmesi konusunda yaptığımız itirazın sonuçlarını bekliyoruz" dedi.

Halil ATAŞ/İZNİK (Bursa), (DHA) 

CHP SONUÇLARA İTİRAZ EDİYOR 

CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) CHP olarak yaptıkları itirazlara ilişkin, "Saat 15'e kadar bugün ilçe başkanlıklarımız itiraz ettikleri sandıklara yönelik ilçe seçim kurullarına itirazlarda bulundular. Bizim verdiğimiz dilekçe ile ilgili olarak bir bilgi kirliliği var. Bu dilekçe itiraz süresinin saat 17'ye kadar uzatılması şeklinde değil, bu dilekçe, ilçe seçim kurullarındaki tutanakların birleştirilmiş tutanak olarak il seçim kurulluna asılmasına yönelikti" dedi.

Fırat KESKİNKILIÇ - Kürşat TERCANLI / ANKARA

IĞDIR'DA MHP İTİRAZ ETTİ


IĞDIR Belediye Başkanlığı'nı 547 oyla BDP'li rakibi Murat Yikit'e kaptıran MHP'nin Belediye Başkan adayı Gündüz Güneş, merkez ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu.

MHP ilçe seçim bürosu önünde toplanan yaklaşık 2 bin 500 kişilik grupla, 'Iğdır ovası bozkurtların yuvası', 'Iğdır Türktür Türk kalacak', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Alparslan Türkeş'in askerleriyiz' sloganları eşliğinde Adliye Sarayı'na giden MHP Iğdır Milletvekili Sinan Ogan, İl Başkanı Ekrem Demirtekin ve Belediye Başkan adayı Gündüz Güneş, seçimlere hile karıştığı iddiasıyla merkez ilçe seçim kuruluna itiraz dilekçelerini verdiler. Seçim Kurulu Başkanlığı'nın dilekçeye 48 saat içerisinde cevap vereceği belirtildi.

Adliye Sarayı'ndan çıkan Milletvekili Sinan Oğan, İl Başkanı Ekrem Demirtekin, Belediye Başkan adayı Gündüz Güneş ve yüzlerce partili yeniden seçim bürosu önüne gelerek bir açıklama yaptılar. Belediye Başkan Adayı Gündüz Güneş, "Seçimde silah altında olan ve ölmüş fakat nüfustan düşürülmeyenlere oy kullanıldığını tespit ettik. Ayrıca oy pusulasında MHP'nin amblemi olan üç hilalin üzerine mühürü basarak oy kullanıldığını bunu da sandık başkanının iptal ettiğini tespit ettik. Bununla beraber köylerde oturan ve gelipte Iğdır’da sandık başında oy kullananlar vardı. Köyden gelenler belediye başkanına kullanamaz. Sadece il genel meclisine kullanabilirler. Bunların belediyeye kullandığı yönünde duyumlar aldık. Bu konuları içeren dilekçeyi ilçe seçim kuruluna teslim ettik. İl seçim kurulu itirazımızı redderse ilçe seçim kuruluna başvuracağız. Orası da kabul etmezse Ankara Yüksek Seçim Kurulu'na şikayette bulunacağız. İtiraz dilekçemizde belediye meclis üyeliğine ait sandıkların yeniden sayılması ya da yasal unsurlar yönünden gerekirse seçimin yeniden yapılmasını istedik" dedi.

Avrupalıların eskiden birbirileriyle sürekli kavga ettiklerini ama sonradan birleşerek Avrupa Birliğini kurduklarını sözlerine ekleyen Güneş, "Ama bize diyorlar ki 'siz bölünün ve parçalanın'. Amerika’nın, Fıransa’nın ve İsrail’in oyununa gelmeyeceğiz. Dışarılardan birileri kardeşi kardeşe düşürmeye çalışıyor. Bu memlekette Ermenisi, Musavisi ve Yahudisi yaşıyor. Ama yüzyıllardır kardeşce bir arada yaşıyor. Kürtlerle kız almışız, kız vermişiz. Kirve olmuşuz. Oyuna gelmeyelim" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından toplanan kalabalık olaysiz bir şekilde dağılırken MHP ile birlikte seçimlere CHP ve DP'nin de ilçe seçim kuruluna itiraz dilekçesi verdikleri bildirildi.

Suat DENİZ/IĞDIR, (DHA)

AFYONKARAHİSAR'DA MHP'DEN TÜM SANDIKLARA İTİRAZ

AFYONKARAHİSAR'da MHP, genel usulsüzlük iddiasıyla tüm sandıklara, ayrıca belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için de ayrı ayrı sandıklara ilişkin itirazlarda bulundu. MHP, Susuz ve Gebeceler beldelerindeki sandık sonuçlarına da itiraz etti.

Afyonkarahisar'da MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, il merkezindeki 447 sandıktan belediye başkanlığı için 216, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için 244 sandığa itiraz ettiklerini açıkladı.

Afyonkarahisar Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Yağcı, şehir merkezinde usulsüzlükler tespit ettiklerini, bu usulsüzlükler hakkında da tutanak tutulduğunu söyledi. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na itiraz eden MHP'nin İlçe Başkanı Yağcı, "MHP olarak merkez belediye başkanlığı ile ilgili yaklaşık 216 sandığa bire bir, ayrı ayrı, özel usulsüzlük sebebi ile itirazımız bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, belediye başkanlığının sonuç tutanaklarında yazan oylarımız, YSK tarafından girilen sonuçlarda gözükmemektedir. Birbiriyle tutanakların örtüşmemesinden dolayı itirazımız bulunmaktadır. Bize ulaşan tutanaklarda il genel meclisi seçiminde 'sıfır' oy bulunmasına rağmen, diğer tutanaklarda 313 oy gözükmektedir. Bu ve benzeri örneklerle beraber 244 sandıkta da il genel meclisi sonuçlarına itiraz etmiş bulunuyoruz" dedi.

SUSUZ VE GEBECELER'E İTİRAZ

İtirazlardan sonuç alınması halinde, MHP'nin il genel meclisi ile belediye meclisinden 1'er kişi fazla temsil hakkına kavuşacağını belirten Yağcı, "Belediye meclisi seçiminde sandıkların 2'si hakkında özel usulsüzlük sebebiyle itirazımız bulunmaktadır. Susuz ve Gebeceler beldesiyle ilgili sonuçlara, sandık bazında itirazımız vardır. Şu an bakıldığında seçimlere gölge düşmüş durumda. 100 civarında oylarla belediye ve il genel meclislerinde birer üye daha girecek. Bir oy bile olsa, vatandaşın aklındaki soru işaretleri giderilmeli" diye konuştu.

GENEL USULSÜZLÜK İDDİASI

30 Mart yerel seçimleri sırasında Afyonkarahisar Adliyesi'nin kameralarının görüntü kaydetmediğini öğrendiklerini ifade eden Yağcı, bu konuda da dilekçeleri olduğunu dile getirdi. Yağcı, şunları kaydetti: 

"Tüm sandıklarda genel usulsüzlük tespit edilmesi üzerine, tüm sandıkların sayılması için bir dilekçemiz bulunmaktadır. Adliyenin değişik koridorlarında sandık başkanlarının oy çuvallarının açılıp, usulsüz biçimde kendi tutanaklarının tutulduğu tespit edilmiştir. Afyon Belediyesi'ne ait araçlarda bir görevlendirme yapılmadığına dair Seçim Kurulu'ndan bir ifade olmasına rağmen, belediye araçları ile oy torbalarının getirildiği, o oy torbalarının hangi sandığa ait olduğu tespit edilemeden ortadan kaybolması gibi usulsüz durumlar tespit edilmiştir. Bunlarla ilgili bizim elimizde olan CD'yi, yerel basın organlarında çıkan haberleri, o gece yaptığımız itirazın tutanaklarını dilekçenin ekine koymuş bulunmaktayız."

Yağcı, adliye binasındaki kamera görüntülerini istediklerini belirterek, "Adliye binasının mevcut yerlerinde bulunan kameraların 4 günden beri çalışmadığı, 30 Mart'ta da çalışmadığı tespit edilmiştir. Bu da bu seçimin sonucuna gölge düşmesi için yeterli sebeplerden biridir" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA) 

KIRKLARELİ’NDE AK PARTİ SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

KIRKLARELİ’nde, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı’nca 30 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimde merkez ilçede kullanılan ve geçersiz olan yaklaşık 2 bin 400 oyun CHP’den belediye başkanı seçilen Mehmet Siyam Kesimoğlu lehine geçerli sayıldığı iddiasıyla seçim kurulu başkanlığına itiraz dilekçesi verildi. 

AK Parti Kırklareli Teşkilatı’nca, İl Seçim Kurulu Başkanı Emine Akçakoca, verilmek istenen dilekçeyi itiraz süresinin saat 14.00’te sona erdiğini öne sürerek almak istemedi. Bunun üzerine araya giren AK Parti Kırklareli İl Başkanı Ahmet Zeki Kılavuz, Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) itiraz süresinin 15.00’e kadar yapılabileceği hatırlatıldı. Bunun üzerine dilekçeyi alan Emine Akçakoca, itiraz süresi ile ilgili YSK’dan bilgi alacaklarını ve bu doğrultuda dilekçenin işleme alınıp-alınmayacağına karar vereceklerini söyledi. 

Ahmet Zeki Kılavuz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “30 Mart 2014 tarihinde yapılmış olan yerel seçimlerle ilgili olarak bugün almış olduğumuz karar doğrultusunda seçim sonuçlarına itirazda bulunduk. İtiraz nedenimiz olarak da yapmış olduğumuz inceleme ve araştırma neticesinde oy pusulalarında ciddi anlamda yanlışlıklar yapıldığını, Kırklareli siyasi tarihinde olmayan yaklaşık 2400 geçersiz oy kabul edildiğini bununda tüm kullanılan oyların % 5’ine tekabül ettiğini, yine aynı şekilde bu oyların yeniden değerlendirilmesi durumunda seçim sonucunun ilimizde değişme ihtimalinin bulunduğunu tespit ederek bu şekilde gerek geçersi sayılan oylara gerekse geçerli olarak kabul edilen mevcut oyların yeniden sayımı konusunda iki ayrı konuda itirazda bulunduk” dedi. 

“YSK’NIN BELİRLEMİŞ OLDUĞU SAAT 15.00’TİR”

Dilekçenin itiraz saati süresinden sonra getirildiği konusunda da konuşan Kılavuz, şunları söyledi: “Türkiye bir hukuk devletidir. Bu hukuk devletinde kişilerin şahsi kararları ile bir sistem kurmak mümkün değil. Türkiye’de uygulanan ve YSK’nın belirlemiş olduğu saat 15.00’tir. Kimse hukukun üzerinde değildir. Dolayısıyla bir yasal süreç içinde itirazımızı verdik” 

Kesin olmayan sonuçlara göre Kırklareli’nde CHP’li belediye başkan adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu 16 bin 25, AK Parti adayı Selahattin Minsolmaz ise 14 bin 737 oy almıştı. Partililerin verilen itiraz dilekçesinin işleme alınıp-alınmayacağı ile ilgili bekleyişi sürüyor. 

Ali Ümit ÜLKER/KIRKLARELİ,(DHA)-

MARMARA EREĞLİSİ’NDE SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ

TEKİRDAĞ’ın Marmara Ereğlisi İlçesi’nde 450 sahte seçmenin oy kullandığı iddiasıyla AK Parti teşkilatınca seçim sonuçlarına itiraz edildi.

AK Parti Marmara Ereğlisi İlçe Başkanı Muhittin Toruk ve ilçe yöneticileri, saat 14.00 sıralarında Marmara Ereğlisi Adliyesi’ndeki seçim kurulu başkanlığına itiraz dilekçelerini sundu. Bu esnada birçok partilide adliye binası önüne geldi. Polis olası bir gerginliğe karşı yoğun güvenlik önlemi aldı. İtiraz dilekçesinde, Marmara Ereğlisi’nde yaşamayan ve nüfus müdürlüğünde kaydı bulunmayan 450 kişiye seçmen kağıdı çıkarıldığı ve bu kişilerin oy kullandırıldığı ileri sürüldü. 30 Mart tarihinde yapılan seçimleri CHP’den 3’üncü dönem aday olan mevcut belediye başkanı İbrahim Uyan kazanmıştı. AK Parti’nin belediye başkan adayı ise Hikmet Ata olmuştu.

GAZİANTEP'TE CHP'DEN SEÇİM KURULUNA İTİRAZ

GAZİANTEP’te, CHP Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Akif Ekici ve parti yetkilileri, büyükşehir belediyesi seçiminde, oy sayımında hukuksuzluk yapıldığını öne sürerek İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

Pazar günü yapılan ve resmi olmayan sonuçlara göre, AK Partili Fatma Şahin'in kazandığı seçimlerin ardından CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akif Ekici, beraberinde CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ ile birlikte adliyeye gelerek oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu. İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz öncesi gazetecilere açıklama yapan Ekici, "Sandıklar kapandığında şehrimizin tamamına yakın bölümünde elektrikler kesikti. Oy kullanma işlemi bittikten sonra hava karardı ve birçok bölgede elektrik yoktu. Karanlıkta, mum ışığında sayım yapıldı. Biz seçim kurullarına başvuruda bulunarak karanlıkta yapılan oy sayımlarının sağlıksız olacağını söyledik. Sandık kurulundaki arkadaşlarımız da karanlıkta ne yazıldığını göremediklerini söyledi. Bu şartlar altında sayım devam etti. Sayımın 1.5 saat durdurulmasına ilişkin karar alındı ama uyulmayarak sayım sürdürüldü" dedi.

Adliyeye gelen torbaların tamamının mühürsüz olduğunu ve koridorlarda mühürlendiğini de öne süren CHP'li Ekici, "Öyle bir hal almıştı ki sandık kurulu başkanları orada tutanağı düzenleyememiş, tanzim edememişlerdi. Burada adliyenin merdivenlerinde, koridorlarında tutanak tanzim edildi. Neyin, nereye yazıldığı kesinlikle bilinmiyor. Adaletli bir seçim yapılmamıştır. Son derece ilkel, son derece uygun olmayan şartlarda seçim yapıldı" diye konuştu.

'KCK HÜKÜMLÜLERİN SANDIĞINDAN AK PARTİ ÇIKTI' İDDİASI

Ekici, Gaziantep H Tipi Ceza Evi’ndeki KCK hükümlülerinin bulunduğu sandıkta bütün oyların AK Parti’ye çıktığını da ileri sürerek, şöyle konuştu:

"4 görevli cezaevinden torbayı alıp getiriyorlar, bir odaya gidiyorlar. Odayı arkadan kilitliyorlar. Bizim arkadaşlarımıza, ben de dahil olmak üzere kapıyı açmıyorlar. 15 dakika sonra hakim geliyor ve onun ısrarı ile kapıyı açıyorlar. Hakim de gördüğünde şok oluyor. Biz, ‘Oy oranımız şuydu buydu' iddiasında bulunmuyoruz. Yapılan işlemin hukuksuz olduğunu söylüyoruz."

Ekici, açıklamasının ardından beraberindekilerle usulsüz olduğunu ifade ettikleri konulara ilişkin içerisinde fotoğrafların da bulunduğu klasörleri Seçim Kurulu'na teslim etti.

Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, (DHA) -

KOCAELİ'DE MHP'DEN İTİRAZ: KENTTE İKAMETİ OLMAYAN 117 BİN KİŞİ OY KULLANDI

MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, 1 milyon 177 bin seçmene sahip Kocaeli'de, ikameti bulunmadığı halde 117 bin kişinin il genelinde oy kullanarak hile yapıldığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde eski futbolcu Saffet Sancaklı'yı aday gösteren MHP, başkanlıkları kazanamadı. Kocaeli'de Büyükşehir Belediye Başkanlığını 3'üncü kez Ak Parti adayı İbrahim Karaosmanoğlu kazanırken, bugün öğlen saatlerinde MHP İl Başkanlığı İl Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi verdi.

Bir grup partili ile birlikte Kocaeli Adliyesi'ne giden MHP İl Başkanı Aydın Ünlü'nün, İl Seçim Kurulu Başkanlığı'nda verdiği dilekçesi şöyle: 

"Ekte sunduğumuz veriler incelendiğinde görüleceği üzere takriben 117 bin civarında Kocaeli'nde ikametgahı olmayan ancak seçmen listesinde olup ta oy kullanan kişiler tarafımızca tespit edilmiş olup, bu husus açıkça yasaya aykırıdır. Açıkça hileli bir işlemdir. Yukarıda arz-ı ve izah ettiğimiz nedenlerden dolayı Kocaeli de ikamet etmeyen kişilerin Kocaeli'de seçmen olarak kabul edildiği ve oy kullandığından Kocaeli ilinde yapılan seçimlerin sağlıklı bir seçim olmadığından ve seçimlere hile karıştığından seçimlerin iptal edilmesini saygılarımızla arz ediyoruz."

Dilekçesini verdikten sonra bir açıklama yapan MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, "Seçim Kurulu'na biz itirazımızı verdik. İsimler de verildi. İsimler tek tek muhtarlıklara bakılarak olup olmadığı araştırılacak. Onlar da olup olmadığını görecek. Bu seçimde şaibe vardır. Belediye başkanlıklarında şaibe vardır. Bu seçimin tekrar edilmelidir" dedi.

AK PARTİ İZMİR'DE TÜM SANDIKLARA İTİRAZ ETTİ

AK Parti İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın talimatıyla her ilçede tüm sandıklara itiraz etti. Seçim kurulları, itirazları iki gün içinde karara bağlayacak.

İzmir’de seçim gecesi torbaların mühürlenmediğini, ağzı açık şekilde taşındığını öne süren ve İl Seçim Kurulu’nda CHP’lilerle tartışan AK Parti, hukuki mücadele başlattı. AK Parti İzmir’de 30 ilçe başkanlığına yazılı talimat vererek, tüm sandıkların tamamına itiraz edilmesini istedi. Seçim işlerinden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Refik Uzun imzalı dilekçede “Sayın Binali Yıldırım’ın talimatıyla acilen tüm sandık sonuçlarının tamamına itiraz edilmesi ve oyların yeniden sayılmasının istenmesi gerekmektedir. Hukukçularınızla birlikte saat 15.00’e kadar gereğinin yapılmasını önemle ve acilen rica olunur” diye yazdı. 

AK Parti, 10 farklı dilekçe örneği hazırlayarak, ilçe başkanlıklarına gönderdi.

AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Refik Uzun, geçerli ve geçersiz oyların, zarfların yeniden sayılmasına karar verilmesini istediklerini söyledi. 

CHP İKİ İLÇEYE İTİRAZ ETTİ

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Selçuk’ta sandıkların yarısına, Menderes’te ise yüzde 40’ına itiraz ederek oyların yeniden sayımını istediklerini açıkladı. Seçim kurulları itirazları iki gün içinde karara bağlayacak.

Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA) -

AK PARTİ HATAY'A İTİRAZ ETTİ

Ak Parti Adana İl Başkanlığı'nda, İl Başkanı Fikret Yeni, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Torun, Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan ve Şükrü Erdinç ile birlikte açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı, Adana'nın yanısıra kaybettikleri Hatay seçimi için de itirazda bulunduklarını söyledi.

Süleyman Soylu, Adana'daki seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunurken, "Adana'da maalesef 2009 ve önceki yaşanan sendromlar tekrar ediyor. Partimizin de mağdur olduğu bir takım işlemler söz konusur. Bunların hepsi belli şekilde seçim kurullarına intikal ettirilecektir" dedi ve bu iddiaları ilgili seçim kuruluna ilettiklerini, geçersiz yaklaşık 50 bin oyla ilgili de inceleme istediklerini söyledi. 

Hatay'da AK Parti'ye bir bölgedeki 85 sandıkta hiç oy çıkmadığını öne süren Süleyman Soylu, "Hatay'daki seçim 3 bin küsur oyla bitti. Sadece Hatay'da bize gelen tutanaklarla birleştirme cetveli arasında 11 bin 500 fark var" dedi.

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA) 

ANDIRIN'DA MHP SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın İlçesi'nde, resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti adayının kazandığı yerel seçimleri 309 oyla kaybeden MHP adayı oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu.

Andırın'da pazar günü yapılan seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Baki Tezcan 8 bin 924 oyla kazandı. Seçimleri 309 oyla kaybeden MHP Belediye Başkan Adayı Ali Çatalbaş, kullanılan 1200 oyun geçersiz sayıldığını ve sayım sırasında bazı bölgelerde elektrik kesintisi olduğunu belirterek, "Kuşkularımızdan dolayı oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunduk. Oyların yeniden sayılması ile rakamların değişeceği düşüncesindeyiz" dedi.

İlçe Seçim Kurulu'nun yapılan itirazla ilgili yapacağı değerlendirme sonrası karar vereceği bildirildi.

İskender ZENGİN/ANDIRIN (Kahramanmaraş), (DHA) 

ATAKUM'DA HEM AK PARTİ HEM CHP'DEN İTİRAZ

SAMSUN’un Atakum İlçesi’nde Ak Partili adayın kazandığı 30 Mart Yerel Seçimleri'nde başkanlık ve meclis üyeliği sonucuna CHP İlçe Başkanlığı tarafından itiraz edildi. Ak Parti de belediye meclis üyesi seçim sonuçlarına itiraz da bulundu.

30 Mart Yerel Seçimleri’nde Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre Atakum İlçesi’nde listeye kayıtlı 104 bin 387 seçmenin bulunduğu 354 sandıkta 91 bin 749 kişi oy kullandı. 88 bin 287 oy geçerli, 3 bin 462 oy ise geçersiz sayıldı. 33 bin 659 oy alan Ak Partili aday İshak Taşçı belediye başkanlığını kazandı. CHP’li mevcut belediye başkanı ve başkan adayı Metin Burma 30 bin 619 oy, MHP’nin başkan adayı Necdet Çamaş da 22 bin 205 oy aldı. 

Belediye meclis üyeliği seçiminde de Ak Parti 33 bin 988 oy, CHP 28 bin 552 oy, MHP ise 22 bin 669 oy aldı. YSK’nın seçim sonucunu açıklamasının ardından CHP ve AK Parti ilçe başkanlıkları harekete geçti. CHP Atakum İlçe yönetimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için kullanılan oyların yeniden sayılması talebiyle İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Ak Parti ilçe yönetimi de ilçe belediye meclis üyeliği için kullanılan oyların yeniden sayımının yapılması için itiraz etti. Bunun üzerine İlçe Seçim Kurulu üyelerinin yarın saat 10.00'da toplantı yapacakları ve 3 Nisan Perşembe saat 17.00’a kadar itirazların kabul edilip edilmeyeceği yönünde karar vereceği belirtildi. 

Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, (DHA) -

ANTALYA'DA CHP SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ 

ANTALYA'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına CHP'liler 19 İlçe Seçim Kuruluna başvurarak itirazda bulundu. CHP İl Başkanı Devrim Kök ve başkan adayı Mustafa Akaydın da aynı taleple İl Seçim Kurulu'na dilekçeyle başvurarak, Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarının yeniden sayılmasını istedi.

Antalya'da büyük tartışmalara sahne olan seçim sonuçlarına ilişkin CHP, 19 ilçenin ilçe seçim kuruluna Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı oylarının yeniden sayılması talebiyle itiraz dilekçesi verdi. CHP İl Başkanı Devrim Kök ve aday Mustafa Akaydın da bugün saat 14.00'de adliyeye geldi. CHP'lilerin burada da ilçe seçim kurullarına yapılan itirazlar gibi İl Seçim Kurulu'na dilekçeyle başvurarak, Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarının yeniden sayılmasını istedi. Adliye binasında, parti avukatlarıyla birlikte itiraz dilekçesini İl Seçim Kurulu'na sunan Akaydın ve Kök, çıkışta açıklama yaptı.

TUTANAKLA TESPİT EDİLDİ

Cumhuriyet tarihindeki hiçbir seçimde yaşandığını görmediği bir seçim rezaletiyle karşı karşıya olduğunu belirten Mustafa Akaydın, bunun 'seçim kaybetmiş bir başkanın tavrıdır' diye düşünülebileceğini, ama durumun gerçekten böyle olmadığını söyledi. Seçim sonuçlarının aktarılış biçiminin yanlış olduğunu belirten Akaydın, şunları söyledi:

"Sadece Anadolu Ajansı'nda bu işin görülmesi ve arkadan gelen bilgilere ne olduysa gece saat 1-2 civarında duraklama olması. Bu duraklamanın 4 saat kadar devam etmesi. O sırada lehimize gözüken büyükşehir sonuçlarının sabaha karşı 5-6 civarında aleyhimize değişmeye başlaması. O sırada AB Bakanı'nın burada oluşu. Yanında Emniyet Müdürüyle beraber özellikle elektronik kayıt sistemine giren arkadaşlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturuşu, bizleri son derece rahatsız etti. Bu duygularımı sayın Mevlüt Çavuşoğlu'yla da paylaştım. Hatta Çavuşoğlu'nun bir ilçe seçim kurulu hakimini de maalesef ağır derecede azarladığına şahit oldum, bundan da utanç duydum. Özelikle iptal edilen oy sayısının çok yüksekliği, bazı bölgelerde günlük olağan akışa aykırı bir şekilde katılımın yüksek oluşu, Kepez İlçesi'nde son derece ciddi usul hataları yaşandığını tutanaklarla tespit ettik."

'MÜHÜRSÜZ SANDIK GELDİ'

Adliye binasındaki ilçe seçim kurullarına gelen torbaların büyük çoğunluğunun mühürsüz olduğunu belirten Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Kepez'den gelen torbaların büyük çoğunluğu mühürsüzdü. Torbalar açılıp tutanaklar üstünde ciddi karalamalar yapıldığı, tutanaklarla oynandığı görüntüsü var. Bundan bizzat Mevlüt Çavuşoğlu'nun da rahatsız olduğunu bana ifade edişinden biliyorum. Çok ciddi bir oranda sütun hatası yapılarak CHP oyununun sıfır olduğu sandıkların bulunması da olağan akışa aykırı bir durum. Ama onun yerine bağımsız adayın veya oy yüzdesi çok düşük bir partiye CHP'nin oylarının aktarıldığını veya toplama hataları yapıldığı şeklinde bir sürü tespitlerimiz var. Bunlar seçimin güvenilirliğini ciddi bir şekilde gölge altına sokmaktadır. Bu konuyla ilgili itirazlarımızı yaptık. Tabi hukukun yapacağı tespite, yani seçim kurullarının tespitlere ve kararlara da saygılıyız. Bunu halkımız için yapıyoruz."

'TOPLAMA HATALARI VAR'

Bazı seçim bölgelerinde geçersiz oy oranının yüksek oluşunun seçimi şaibeli hale geterdiğini belirten Mustafa Akaydın, "Arkadaşlarımız araştırmaya devam ediyor ama ciddi boyutta tutarsızlıklar var. Mesela AKP'nin oyu atıyorum 60, CHP'nin 100, toplamda AKP 160 geçmiş tutanaklar var. Toplama yapılırken böyle geçmiş. Bu konudaki itirazlarımızı yaptık. Sonuçların 48 saat içinde bize bildirilmesi lazım. İl Seçim Kurulu nezdinde cevap olumsuz olursa Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz yapmaya hazırız" dedi.

Ak Parti adayı Menderes Türel'in belediyeden evrakların çalındığı yönündeki iddiasına da Akaydın, "5 sene önce kendi yaptığını yansıtma mekanizması denir buna, bize yansıtıyor şeklinde algılanabilir. Bizim tüm evraklarımız yerindedir, hiçbir tahribat yoktur. Eğer oturursa o koltuğa bunların gereğini yapmakla da yükümlüdür. Biz 5 sene önce yaptık gereğini" diye yanıt verdi.

CEP TELEFONUNDAKİ FOTOĞRAF

CHP İl Başkanı Devrim Kök ise cep telefonundan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun da içinde yer aldığı bir fotoğraf karesini paylaştı. Bakan Çavuşoğlu'nun yanında il mmniyet müdür yardımcısı ve seçim hakimiyle masanın üzerinde oy sayımına nezaret ettiğini iddia eden İl Başkanı Kök, “Burada bir Bakan'ın olması, bulunması etik midir?" dedi. Antalya seçimlerinde usul hatalarının yanında, bir siyasetçinin yapmaması gereken şeyleri yaptığını savunan Kök, “Bir Bakan'ın adliyeye gelip sayılan oyların başında dikilmesinin mantığını çözmüş değiliz" diye konuştu. Kök, şunları söyledi:

“CHP, Antalya'da kazandığı seçimi masa başında kaybetmiştir ama buna müsaade etmeyeceğiz. Adalete güveniyoruz. İtirazlarımızı yaptık. Müsaade etmeyeceğiz. 48 saat içinde geriye dönecektir. Sandıklar yeniden sayıldığında açık ara önde çıkacağından eminiz. Adaletli olunmasını istiyoruz, adalete güveniyoruz."

Akaydın ve Kök açıklama yaparken, adliye önünde toplanan yaklaşık 3 bin partili de 'Direne direne kazanacağız' sloganları attı.

Mehmet ÇINAR- Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)-

CHP ARDAHAN'DA SEÇİM SONUCUNA İTİRAZ ETTİ

ARDAHAN Belediye Başkanlığını 55 oyla AK Partili Faruk Köksoy'a kaptıran CHP adayı Mete Özdemir, İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. 

Adliye Sarayı'na giden CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, İl Başkanı İlimdar Senem, Belediye Başkan adayı Mete Özdemir itiraz dilekçesini ilçe seçim Kurulu'na verdi. Adliye Sarayı çıkışında bir açıklama yapan İl Başkanı İlimdar Senem, "30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere Ardahan’da gölge düşürülmüştür. Islak imzalı tutanaklar anlaşılmaz bir durumdadır. Sandıkların her birinde 10-15 oy, hatta bir sandıkta 107 oy iptal edilmiştir. Bu iptal nedenleri çok açık yazılmamaktadır. Ayrıca 23 Şubat İlköğretim okulu önünde yakılmış bir vaziyette CHP'ye evet mührü basılı oy pusulaları bulunmuştur. Bununla ilgili olarak da suç duyurusunda bulunduk" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK 

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ise elinde yakılı CHP'ye evet mührü basılmış oy pusulasını göstererek, "CHP mühürlü oy pusulaları yakılmıştır. Bununla birlikte itiraz dilekçemizi veriyoruz. Aynı zamanda suç duyurusunda bulunduk. Mutlak suretle Ardahan’daki seçimlerin yeniden yapılması gerek. İktidar baskısı seçime şaibe katmıştır. Bu şaibenin altından hiç kimse kalkamaz. Ardahan küçük bir yer, burada biz hırsızı yakaladık. Belgesiyle birlikte gereğinin yapılması için adliyeye sunuyoruz. Yargının bunu en iyi şekilde değerlendirmesini umuyoruz. Aksi taktirde hırsız Ardahan’dan gitmez" diye konuştu.

CHP Ardahan Belediye Başkan adayı Mete Özdemir ise "Ardahan’daki toplam 45 sandıkta tutanakların tutarsız ve çelişkili bir şekilde tutulduğunu tespit ettik"dedi. 

30 Mart yerel seçimlerinde birinci parti çıkan Ak Parti Adayı Faruk Köksoy 3 bin 375 oy, seçimi kaybeden CHP adayı Mete Özdemir ise 3 bin 320 oy aldı.

CHP ve AK PARTİ YALOVA'DA İTİRAZ ETTİ

YALOVA'da Belediye Başkanlığı seçimini 1 oy farkla Ak Parti’nin kazandığının açıklanmasının ardından CHP ve Ak Parti’nin yaptığı itirazları İl Seçim Kurulu görüşüyor.

Yalova İl Seçim Kurulu Müdürü Ali Karadağ tarafından Yalova’da Belediye Başkanlığı seçimini 1 oy fark ile AK Parti’nin kazandığının duyurulmasının ardından CHP ve AK Parti sonuçlara karşılıklı itirazlarda bulundu. CHP’nin 2 sandıktaki oyların sisteme yanlış girdiği, Ak Parti'nin de 2 sandık oylarının sisteme yanlış girmesi ile 2 bin 319 geçersiz oyun yeniden sayılması konunda Yalova İl Seçim Kurulu’na yaptığı itirazlar inceleniyor.

İtirazların görüşüldüğü İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu adliye binasına bugün ilk olarak Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun geldi. 

Coşkun’un ardından CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Kocaeli Milletveli Haydar Akar, Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli ve Turhan Tayan da adliye binasına geldi. İnce, adliye binasına girerken, “Biz kimsenin hakkını yemedik. Kimseye de hakkımızı yedirmeyiz” dedi. Partililerin alkışlaması üzerine İnce, "tezahürat istemiyoruz. Sakince bekleyin” dedi. 

İnce, daha sonra adliye önünde CHP Yalova Belediye Başkan Adayı Vefa Salman ile birlikte gazetecilere açıklama yaptı. İnce, seçim kampanyası döneminde 41 vilayete gittiğini ve mitingler yaparak 200'ün üzerinde yerde konuşma yaptığını söyledi. 

Bilecik Vezirhan Belediye Başkan adayının iki kez Yalova'ya geldiğini ve kendisinin kampanyasına katılmasını istediğini kaydeden İnce, "Ben de zamanım yok dedim. O da sen bir gel ben sana Vezirhan'ın anahtarını teslim edeceğim dedi. Şimdi Vezirhan'dan genç kardeşlerimizi göndermiş. Belediye başkanı seçilmiş anahtarlığımı göndermiş." dedi. 

İnce daha sonra Vefa Salman'a dönerek artık senden de bir anahtarlık bekliyorum" dedi. Salman da, "Söz efendim" dedi.

Işıl ARSLAN- Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA) 

AK PARTİ KARTAL İÇİN İTİRAZ ETTİ

AK Partı 30 Mart 2014 yerel seçim sonuçlarıyla ilgili İstanbul Kartal'da itirazda bulundu. Grup Başkanvekili Belma Satır, milletvekilleri Erol Kaya ve Metin Külünk İlçe Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi vermeye geldi. Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde AK Partili grubun yanı sıra CHP'li bir grup da vardı.

CHP'li grupta Başkanvekili Akif Hamzaçebi, milletvekili Mahmut Tanal ve resmi olmayan sonuçlara göre Kartal Belediye Başkanı seçilen Altınok Öz ve partililer vardı. AK Partili Belma Satır ve beraberindekiler itiraz dilekçesini vermek üzere Kültür Merkezi'ne girdi. Bu sırada her iki partinin mensupları da salona girmeye başladı. İlçe Seçim Kurulu'nun bulunduğu alana AKP'liler giriş yaparken arbede yaşandı. İçeriye ilgisiz kişilerin de girdiğini ileri süren iki taraf mensupları arasında sık sık arbede yaşandı. Sonunda salona çevik kuvvet ekipleri çağırıldı. Çevik kuvvet ekipleri ve her iki partinin temsilcilerini dışarı çıkması konusunda güç te olsa ikna etti. İtiraz dilekçesinin verdikten sonra çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, "Kartal' da bugüne kadar yapılan gerek genel gerek yerel seçimlerde tespit edilen en yüksek geçersiz oyla karşı karşıyayız. Bu durum dikkate şayandır. İtirazımızın temelini şunlar oluşturuyor. Sandık sayımlarında 325 sandığa itiraz etmiş bulunuyoruz. Bir kısım oy sandıkları vaktinden önce açılıp, bazı düzeltmeler yapılmıştır. Bir kısım seçmene eksik oy pusulası verildiği bize bildirilmiştir. AK Parti olarak milli iradenin sandığa yansıması bizim için çok önemli. Tespitlerimize göre geçerli oy sayınının yaklaşık % 5'i geçersiz sayılmış. Sandıkların yeniden sayılmasını talep ediyoruz" dedi. Metin Külünk de üzerinde AK Parti bölümüne 'Evet' yazılı olan yakılmış oy pusulasını gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, "Mevcut belediye başkanımız önemli bir farkla kazandı. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu duruma itirazı var. Somut deliller varsa itirazlar ciddiye alınabilir. Ben kararın Cumhuriyet Halk Partisi lehine olacağı kanaaitindeyim. Hukuk bunu emrediyor çünkü" diye konuştu. Seçimi kazanan Altınok Öz de "Demokratik bir seçim süreci yaşadık hiç bir yerde sorun olmadı. Kartal Cumhuriyet Halk Partisi'nin öyle olmaya devam edecek" diye konuştu.

Ramazan ALMAÇAYIR / İstanbul, (DHA)

KESKİN'DE 70 OYLA KAYBEDEN AK PARTİLİ KADIN ADAY İTİRAZDA BULUNDU

KIRIKKALE'nin Keskin İlçesi'nde seçimi BBP adayı karşısında 70 oyla kaybeden AK Partili kadın aday Esra Yılmaz Aksoy, sonuca itiraz etti.

Keskin'de yapılan seçimler sonunda BBP adayı Dede Yıldırım 1688 oy alırken, AK Parti adayı Esra Yılmaz Aksoy'a 1618 oy çıktı. AK Partili aday Aksoy, aradaki farkın 70 oy olması nedeniyle itirazda bulundu. Yapılan itiraz sonucu oyların yeniden sayılmasına karar verildi. Aksoy'un geçersiz kabul edilen oyların tümünün kendisine ait olduğunu ve tekrar incelenmesi için İlçe Seçum Kurulu'nda itirazda bulunduğu öğrenildi.

Erhan GÖĞEM/ KIRIKKALE, (DHA)-

AK PARTİ ADANA SEÇİMİNE İTİRAZ ETTİ, SOYLU'YU İZLEMEYE GÖNDERDİ

ADANA, (DHA) - AK Parti, yüzde 1.7 oranında oy farkıyla kaybettiği Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde birçok sandığın yeniden sayılması için itirazda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, MHP'li Hüseyin Sözlü'nün Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığı seçimlerle ilgili itirazlarıyla ilgili gelişmeleri izlemek için Adana'ya geldi.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı MHP'nin adayı Hüseyin Sözlü yüzde 33.5 oy oranı ile kazanırken, AK Parti adayı Abdullah Torun yüzde 31.8'le ikinci oldu. AK Parti İl Başkanlığı, bazı sandıklarda çıkan sonuçlara itiraz edip yeniden sayılmasını istedi. Ayrıca seçim kurullarından birinin sabaha karşı işlemlere ara vermesi de tutanak altına alınarak Yüksek Seçim Kurulu'na başvuru yapıldı. 

Bu gelişmeleri izlemekle görevlendirilen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Adana Milletvekili olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve İl Başkanı Fikret Yeni ile bir değerlendirme yaptıktan sonra sandık sayımlarına yapılan itirazların yerinde izleme kararı aldı.

AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, 'Adana'da girdikleri yerel seçim mücadelesinden hak ettikleri sonucu alabilmek, sandıklarda adaletli neticenin ortaya çıkması ve Adanalının demokratik tercihinin tam anlamıyla tezahür etmesi için çalıştıklarını' söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini MHP 410 bin 370 oyla kazanırken, Ak Parti'nin oyu ise 390 bin 132 oldu.

AK PARTİ AĞRI İL BAŞKANI: SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ EDECEĞİZ

AĞRI Belediye Başkanlığı seçimini 10 oy farkla BDP'li Sırrı Sakık'ın kazanmasının ardından Ak Parti İl Başkanlığı seçim sonucuna itiraz edeceklerini söyledi. 

AK Parti İl Başkanı Abbas Aydın ve Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi belediye seçimlerini 10 oy farkla kaybettikten sonra açıklama yaptı. İl Başkanı Abbas Aydın, "AK Parti 20 bin 590, BDP 20 bin 600 oy aldı. Yaklaşık 2 bin oy geçersiz sayılmış.10 farkla seçimi oldu bittiye getirmemek lazım. 40 bin, 45 bin oyun içinde 10 oy farkla kazanmak seçimin ve seçmenin sayısının çokluğundan dolayı seçimi hemen kesinleştirmemek lazım. Bizim itiraz hakkımız var" dedi.

İtirazlarını ilçe seçime il seçim ve Yüksek Seçim Kuruluna yapacaklarını anlatan Abbas Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Burada son yaptığımız tespitlere görevde seçimin sonucuna müteessir bazı olayların yaşandığını biliyoruz. Bunu ilçe ve il seçim kuruluna vereceğiz. Dolayısıyla son saatlerde Ağrı'da seçim kazanılmış gibi bir havayla hareket ediliyor. Bütün Ağrı halkının şunu bilmesi istiyorum. Seçim henüz kesinleşmemiş evet 10 oranında bir faklılık var ama, bu seçimin sonucunu etkileyecek derecede bazı olayların seçim esnasında yaşandığını ve buna ilişkin sandık görevlilerimiz, gerekse sandık kurulu ve İlçe seçim kurulundaki görevlilerimiz itirazlarını yapmışlardır. İtirazların değerlendirme merci İl seçim Kurulu olacaktır. Seçim kazanılmamış henüz. 'Seçimi kazandık, netleştirdik, kesinleşti' diye bir algının oluşmaması lazım. Tüm Ağrı halkının bunu bilmesini istirham ediyorum. Çünkü itirazlarımız seçimin sonucunu etkileyecek niteliktedir."

Servet ARSLAN/AĞRI, (DHA) -

CEYLANPINAR'DA BDP'LİLERDEN SEÇİMLERE İTİRAZ

ŞANLIURFA'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, dün yapılan seçimleri BDP'li mevcut belediye başkanı İsmail Arslan'ın 755 oy farkla başkanlığı AK Parti adayı Menderes Atilla'ya kaptırması ilçede gerginliğe yol açtı. Seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne süren BDP'liler İlçe Seçim Kurulu'na itiraz ederken, yüzlerce BDP üyesi de Kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı.

Ceylanpınar'da dün yapılan yerel seçimlerin ardından resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını AK Parti adayı Menderes Atilla kazandı. Bu sonucun ardından mevcut başkan ve BDP adayı İsmail Arslan ile parti yöneticileri, seçimlerde ve sayımda usulsüzlük yapıldığını, bazı okullarda yanmış oy pusulaları bulunduğunu söyleyerek İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

BDP'LİLER OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Belediye başkanlığını AK Partili Atilla'nın kazandığı bilgisinin ardından yüzlerce BDP üyesi de oy sayımının yapıldığı Ceylanpınar Hükümet Konağı önünde toplandı. Duruma tepki gösteren ve seçimlere hile karıştığını ileri süren kalabalık yolu da ulaşıma kapattı. Kaymakamlık makamının da bulunduğu Hükümet Konağı çevresinde takviye polis ekiplerinin de gelişiyle yoğun önlem alınırken, BDP'liler oturma eylemi başlattı.

Bu sırada HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve BDP adayı İsmail Arslan da buraya gelerek seçmenlere sakin olmaları konusunda çağrı yaptı. Oturma eylemi yapan gruba hitap eden HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, Ceylanpınar'daki seçimlerde hile ve usulsüzlük tespit ettiklerini belirterek, "Biz burada gerekli itirazı yapıyor ve takip ediyoruz. Sizler provokasyona gelmeyin" dedi.

BDP adayı İsmail Arslan ise itiraz haklarını kullandıklarını ifade ederek partililerden sakin olmalarını istedi.

HDP Milletvekili ile BDP adayının konuşmasının ardından yolu ulaşıma açan kalabalığın hükümet konağı çevresinde beklemeyi sürdürdüğü görüldü.

MUĞLA’DA İTİRAZLAR İKİ BAŞKAN DEĞİŞTİRDİ

MUĞLA’nın Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde yapılan itirazlar ve tekrar yapılan sayımlar sonucu belediye başkanlıkları AK Parti’den CHP’ye el değiştirdi. Bu iki ilçede AK Parti’den de itiraz gelebileceği öğrenildi.

Köyceğiz’de CHP’li mevcut Belediye Başkanı Salih Erbay ile AK Partili Belediye Başkan Adayı Kamil Ceylan arasında dün kıyasıya bir yarış sürdü. Sayım sonunda AK Partili Kamil Ceylan’ın 10 oy farkla önde olduğu açıklandı. Bunun üzerine CHP, itiraz etti. Olası bir gerginliğin önüne geçmek için polis bölgede geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Yeniden yapılan sayım sonrası CHP’li Salih Erbay’ın 4 oy farkla başkanlığı kazandığı açıklandı. Salih Erbay’ın 10 bin 217 oyuna karşılık, Kamil Ceylan’ın 10 bin 213 oy aldığı belirtildi. AK Parti’nin sayıma itiraz edeceği öğrenildi.

Dalaman ise seçim 3 adayın arasında geçti. MHP’li mevcut Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, AK Parti’li Süleyman Camuzcuoğlu ve CHP’li Muhammet Şaşmaz arasında geçen ve oy sayımı boyunca hemen hemen hiç açılmayan fark, heyecanı da arttırdı. İlk yapılan açıklamaya göre AK Parti’li Süleyman Camuzcuoğlu’nun 8 oy farkla seçimi kazandığı, CHP’li Muhammet Şaşmaz’ın ikinci, MHP’li Sedat Yılmaz ise 220 oy farkla üçüncü sırada yer aldığı açıklandı.

CHP’liler burada da sayıma itiraz etti. Sabaha kadan tekrar yapılan sayımda CHP’li Muhammet Şaşmaz’ın 7 bin 294 oy ile seçimi kazandığı, Ak Partili Süleyman Camuzcuoğlu’nun 7 bin 282 oy aldığı, MHP'li Sedat Yılmaz’ın 7 bin 210 oy ile seçimi kaybettiği açıklandı. Dalaman’da da AK Parti ve MHP’nin sayıma itiraz edebileceği kaydedildi.

Öte yandan dün gerginliğin yaşandığı Yatağan İlçesi’nde seçimi, tekrar yapılan sayımın ardından CHP’li Hasan Haşmet Işık’ın kazandığı bildirildi.

Yorumlar