Yrd. Doç. Dr. Kürşat: Türkiye Avrupa kıtasının tamamı kadar bitki türüne sahip

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.

Google Haberlere Abone ol
Yrd. Doç. Dr. Kürşat: Türkiye Avrupa kıtasının tamamı kadar bitki türüne sahip

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat, Türkiye’de Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türünün bulunduğunu söyledi. Kürşat, ayrıca iklim farklılığı nedeniyle özellikle endemik bitki türü açısından Türkiye’de ki bitki türlerinin yüzde 40’ının Bitlis’te bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin bitki çeşitlerine bakıldığında kıtasal bir özellik gösterdiğini belirten Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Murat Kürşat, Türkiye’de toplam 11 bin 700 bitki türünün olduğunun tespit edilmiş edildiğini belirtti.

Türkiye'nin bir Avrupa kıtası kadar bitki türüne sahip olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kürşat, Avrupa kıtasının tamamında 12 bin adet bitki türü bulunmasına karşın Türkiye’de bu sayının 11 bin 700 civarında olduğunu ancak yapılacak yeni araştırmalar sayesinde bu sayının 12 binleri aşacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Türkiye’nin sadece Türkiye’de yetişen endemik bitki türü bakımında da oldukça zengin bir ülke olduğuna vurgu yapan Kürşat, Türkiye’de endemik bitki anlamında 3 bin 700 bitki türünün olduğuna dikkat çekti. Bunun çok büyük bir zenginlik olduğunu ve bitkilerin büyük bölümün sağlık alanında kullanılabilecek bitkiler olduğunu ifade eden Murat Kürşat, “Avrupa’da çok az bitki türü olmasına rağmen bu bitki türlerinin yüzde 80 gibi büyük bölümü sağlık alanında kullanılabiliyor. Ancak Avrupa kıtası kadar bitki türüne sahip olan ülkemizde ise maalesef mevcut bitkilerin ancak yüzde 1 ila yüzde 2’i bu alanda kullanılıyor. Yapmış olduğumuz çalışmaları da katarsak ülkemizde ki bitki türlerinin yeni yeni keşfedildiğini ve yeni yeni sağlık alanında kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Avrupa’da eczanelere baktığımız zaman ilaçların yüzde 80’e yakın kısmının bitki kökenli olduğunu görüyoruz. Ancak Türkiye'de buna baktığımız zaman bu sayı sadece yüzde 1 – 2 civarındadır. Yaklaşık 4 bine yakın endemik bitkimiz bulunmasına karşı maalesef sağlık alanında oldukça gerilerdeyiz. Bu sıkıntıları aşmak için hızlı şekilde bitki türlerimizi tespit etmeye çalışıyoruz. Tespit ettiğimiz bu türleri hemen eczacılık fakülteleri ya da tıp fakülteleri entegre olarak paylaşıyoruz. Çünkü gerçekten bitki sağlığı açısından ülkemizin buna büyük ölçüde ihtiyacı var.” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ BİTLİS OLUŞTURUYOR”

Türkiye’de bulunan yaklaşık 12 bin bitki türünün 2 bin türünü Bitlis’te bulunduğunu bu nedenle Bitlis’in Türkiye’de ki bitki örtüsünün büyük bölümünü oluşturduğunu kaydeden Kürşat, Bitlis’te yüksek rakım ve Vangölü havzası ve Nemrut Krater Gölünün olmasının Bitlis’te ki bitki çeşitliliğinin artmasına büyük ölçüde etki ettiğine dikkat çekti. Kürşat, “Bitlis bitki türleri anlamında zengin bir bölgedir. Bitlis Eren Üniversitesi olarak bizim yapmış olduğu çalışmalar kapsamında bine yakın bitki türü tespit etmiş bulunmaktayız. Bitlis Eren Üniversitesi olarak biz bu bölgede daha yeni yeni çalışmaya başladık. Her geçen gün yeni bitki türleri tespit ediyoruz. Şu ana kadar bine yakın bir türlü tespit etmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki birkaç yıla baktığımızda yapacağımız çalışmalar neticesinde Bitlis’te ki bitki sayısının 2 binlerin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu kapsamda özellikle Kampus Dağı'nda yapmış olduğumuz çalışmalarda endemik olan birçok bitki türüne rastlıyoruz. Endemik olan bu bitki türlerinin birçoğu sağlık alanında kullanılabilecek bitki türleridir. Bu nedenle bu açıdan bu bitki türleri çok büyük önem arz ediyor. Bitlis'te tespit etmiş olduğumuz endemik bitki türü neredeyse Türkiye’de bulunan toplam endemik bitki türünün yüzde 40’ı civarında. Bu da Türkiye’deki endemik bitki türünün ne kadar fazla olduğunu gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında Bitlis endemik bitki türünde keşfedilmemiş bir bölge konumundadır." ifadelerini kullandı.

“BİTLİS’TE BİTKİ MÜZESİ KURULACAK”

Bitki türü tespiti amacıyla şu ana kadar yürütülen çalışmalar kapsamında Bitlis’in sadece yüzde 25’lik kısmının tarandığını geriye yüzde 75’lik gibi büyük bir bölümünde kaldığını dile getiren Murat Kürşat, şöyle konuştu: “Bitlis’te yaklaşık 200 ila 400 civarı arasında tıbbi aromatik bitki olduğunu düşünüyoruz. Bitlis Eren Üniversitesi olarak herbaryum yani bitki müzesi açmak için çalışmalarımız devam ediyor. Müzemizin kurulması durumunda bölgedeki özellikle aromatik yani sağlık alanında kullanılabilen bitkiler buralarda sergilenecek ve bu bitkilerden daha çok istifade edilmesi sağlanacak. Hatta yurtdışında çalışan sağlıkçıların bitki araştırmalarında faydalı olacaktır.” CİHAN

Yorumlar