Yozgat’ta süneye karşı biyolojik mücadele çalışması başlatıldı

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ta 2 milyon 565 dekar alanda gerçekleştirilen arazi taraması sonucunda hububata ciddi zarar veren süne ile biyolojik mücadele yapılmak üzere 93 bin dekar alana faydalı böcek salımı yapıldı.  &n

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta süneye karşı biyolojik mücadele çalışması başlatıldı

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ta 2 milyon 565 dekar alanda gerçekleştirilen arazi taraması sonucunda hububata ciddi zarar veren süne ile biyolojik mücadele yapılmak üzere 93 bin dekar alana faydalı böcek salımı yapıldı.

    Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanları, 13 ilçede 65 teknik personelle 366 köyde, 2 milyon 565 bin dekarlık alanda arazi taraması yaparak, toplam 93 bin dekar alanda biyolojik mücadele çalışması yapılmasına karar verdi. Yozgat'ın Şefaatli ilçesi Paşaköy bölgesinde gerçekleştirilen faydalı böcek salımı çalışmalarını takip eden Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, parazitoit salımı sonrası yaptığı açıklamada süne haşeresinin hububata en fazla zarar veren haşere olduğunu söyledi.

    Sünenin buğdayların sapa kalkması ve başak vermesiyle birlikte zarar vermeye başladığını, sonrasında daneleri emmek suretiyle bu zarar verme işlemini sürdürdüğüne dikkat çeken Özdemir, ''Hububatın düşmanı olan sünenin de bir düşmanı bulunmaktadır. Biz buna faydalı böcek diyoruz. Bu faydalı böcek sünenin yumurtasının içerisine kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedir. Yani süne tabiata yumurtasını bırakıyor ve o yumurtadan kendi yavrusu çıkması gerekirken bu faydalı böcek geliyor. Sünenin yumurtasının içerisine kendi yumurtasını bırakıyor ve sünenin yumurtasının böylece bozulmasına neden oluyor.'' diye konuştu.

    Anız yangınlarının parazitoitlere büyük zarar verdiğini ve yok ettiğini söyleyen Özdemir, "Anız yangınları doğal dengeye verdiği zararın yanı sıra yüzlerce canlının yok olması ve verimin düşmenine sebep oluyor. Biz hububat ürünlerinin düşmanı olan süne ve kımılla biyolojik mücadele etmek için bu parazoitleri bıraktık. Bunlar anız saplarında kendilerini muhafaza ederler. Fakat yakılan anızlarla birlikte bizim bu yaptığımız biyolojik mücadeleninde bir önemi kalmamış olur bu yüzden çifçilerimizden anızlarını yakmamalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar